|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
15-10-2006, 00:52 | #1 |
|
Karmaşık Nüfus Kaydı...
Abisinin kız çocuğunu eğitim için İstanbul'a alıp, nüfus kayıtlarında da üstüne geçiren vatandaş, yaşlanınca ve aradan yaklaşık 20 yıl geçince miras problemlerini dikkate alarak şimdi onu nüfus kayıtlarından çıkartmak istiyor. Olayın diğer tarafı olan bayan bu durumu kabul ediyor.Ortada bir evlatlık ilişkisi yok! Böyle bir durumda nasıl ve nerde, kime karşı dava açılacak? Konuyla ilgili deneyimli üstadlarımdan yardım istiyorum.
Saygıyla. |
16-10-2006, 01:21 | #2 | |||||||||||||||||||
|
|
16-10-2006, 01:51 | #3 |
|
Çocuk tarafından Nüfus Kanununun 46.maddesi gereğince anne baba adı tashihi davası açılabilir. Dilekçede amcası ve yengesi üzerine kayıtlı olduğunu,gerçek anne babasının x ve y olduğunu beyan eder.Davalılar arasında miras payı etkilenenlerde gösterilir. Aynı davayı amcada açabilmelidir.TMK daki nesebin reddi gibi düşünmemek gerekir.
|
16-10-2006, 02:24 | #4 | |||||||||||||||||||
|
Keşke o kadar basit olsa..
İlk olarak bahsettiğiniz kanun 29.04.2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. Karşılayan madde ise
|
16-10-2006, 21:42 | #5 |
|
Teşekkürler...
Sayın Doğanel ve Sayın Değer ilginize teşekkür ederim Ama henüz bir rota çizebilmiş değilim, araştırmaya devam ediyorum Ve diğer meslektaşlarımdan da cevap bekliyorum
|
16-10-2006, 22:10 | #6 |
|
Konu ile ilgili bir Yargıtay Kararı
T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/4844 K. 2004/5920 T. 6.5.2004 • NESEP TASHİHİ ( Davacının Kardeşi Görünen Kişinin Oğlu Olduğunu İleri Sürmesi - Husumetin Cumhuriyet Savcısı Nüfus Müdürlüğü Ana-Baba Ölmüş İse Mirasçılarına Yöneltilmesi Gereği ) • NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ ( Davacının Kardeşi Görünen Kişinin Oğlu Olduğunu İleri Sürmesi Nedeniyle ) 1587/m. 46 ÖZET :Davanın kaynağı Nüfus Kanununun 46. maddesinden kaynaklanmaktadır. Husumetin Cumhuriyet Savcısı, Nüfus Müdürlüğü, kayden sağ görünen Ömer ve Halimi'ye ölmüş ise mirasçılarına yöneltilip gösterdikleri takdirde delillerin toplanıp birlikte değerlendirilmesi gerekir. DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü: KARAR : Davacı Ömer ve Halimi'den olmadığını kayden kardeşi görünen Süleyman'ın oğlu olduğunu ileri sürmüştür. Sonuç itibariyle ananın değişmesi de söz konusudur. Davanın kaynağı Nüfus Kanununun 46. maddesinden kaynaklanmaktadır. Husumetin Cumhuriyet Savcısı, Nüfus Müdürlüğü, kayden sağ görünen Ömer ve Halimi'ye ölmüş ise mirasçılarına yöneltilip gösterdikleri takdirde delillerin toplanıp birlikte değerlendirilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamına göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 06.05.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi. |
16-10-2006, 22:32 | #7 | |||||||||||||||||||
|
Bir YK daha
Bu karar da konuya ilişkin, zamanaşımı yok galiba...
|
17-10-2006, 00:27 | #8 |
|
Meseleyi çözmüş gibisiniz. Bence hala yorum biraz zorlama gibi ama yine de işinize yarayacak bir karar, kaldı ki karşı taraf da razı olduğuna göre temyiz eden de olmayacaktır.
|
30-05-2007, 14:39 | #9 |
|
Merhaba,
Bir kişinin irs ve nesep durumunu düzeltme amacını taşıyan bu davaların karışık yönleri var. Şu an derdest olan bir davam var bu konuda. Bizim davada da gayrimeşru ilişkiden dünyaya gelen bebeği, teyze ve enişte kendi çocukları imiş gibi üstlerine kaydettirmişler. Çocuk şu an 10 yaşlarında. Gerçek annenin yanında. Anne çocuğunu üstüne almak istiyordu.Ben de nüfus kaydının tashihi davası açtım ve bu davayı anne ve baba olarak görünen kişilere yönelttim. Çocuğun nesepsiz kalması olasılığı karşısında, annenin babalık davası açma hakkının düşmüş olmasına rağmen asıl babaya da davayı yönelttik ve baba olarak gösterdik. İlk celse davalılardan anne ve baba olarak görünenler davayı kabul etti. Baba olduğunu iddia ettiğimiz kişi davayı takip etmedi. Bu arada doğum hastanede gerçekleştiği için doğum tutanaklarının aslını da mahkemeye ibraz ettik.Hakim ara karara, nesebin reddi davası açılması için davalı tarafa süre verme meselesini bir dahaki celse düşünülmesine diye madde ekledi ve "onların kabulü mahkemeyi bağlamaz" demeye getirdi. İşin kamu düzenine ilişkin olması nedeni ile mahkemece re'sen soruşturma yapılması gerektiğini bilsem de bu kadarını beklememiştim. Şu anda davada taraf teşkili ile uğraşmaktayız. ( Baba olduğunu iddia ettiğimiz kişinin tüm çocukları davaya dahil rdildi. Bir tanesinin yaşı küçüktü, kayyım atandı vs) Nesebin reddini karşı taraf ve ya çocuğun açması ara kararda taraflardan istenir ve kesin sürede bu yapılmamış olursa davamız reddolacak gibi geliyor bana. Bu davayı müraacata bırakıp başka formüller bulsam mı diye de düşünüyorum bir yandan. Örneğin, çocuğa asıl annesi üzerine bir nüfus kaydı yaptırıp ( doğum tutanağı var) mükerrer kayıt vardır diyerek yanlış olanın iptalini istemek..şu anki davamızdan çok daha basit bir iş..tabi eğer ikinci kayıt mümkün olursa. Meslekdaşımın dosyası ile bir miktar paralellik olduğu için uzun uzadıya anlattım. Umarım tecrübem işine yarar. Saygılarımla. |
02-11-2007, 15:43 | #10 |
|
sayın meslektaşlarım, benim de benzer bir dava açmam gerekiyor. İmam nikahlı çift doğan çocuklarını kocanın babasının üzerine, yanii dedenin hanesine yazdırmışlar.Dede ölmüş, çocuk 16 yaşında. Gerçek anne-baba durumun düzeltilmesini istiyor.Nüfus kaydının düzeltilmesini talep etmek en kolay yöntem gibi.Ama nüfus Kanunu değişikliği var. Nesebin reddi zor gibi görünüyor. Görüş bildirirseniz sevineceğim
|
13-11-2007, 12:56 | #11 |
|
Sayın avukatSel,
Tek yolunuz var o da nesebin reddi davasını açmak. Esasında dede olan ancak nüfusta baba görünen şahıs yaşasaydı ve bu davayı açsaydı bile davası usulden reddolacaktı. Her halukarda nesebin reddi davasını çocuğun açması daha garanti bir yol.18 yaşına geldikten sonra bir yıl içinde veya şimdi kayyım vasıtası ile davasını ikame etmeli diye düşünüyorum. tanık beyanları ve DNA testi ile davayı kazanabilirsiniz. Saygılarımla |
05-05-2008, 11:50 | #12 |
|
Mrb sayın meslektaşlarım,
benimde bu konuyla ılgılı sorunum var ve avukatsel arkadasımızın sorunuyla aynı.İmam nikahlı çift doğan çocuklarını kocanın babasının ve annesinin üzerine, yanii dedenin hanesine yazdırmışlar.Şimdi ise gercek anne ve baba üzerine yazdırmak istiyorlar.Bu konuyla ılgili sadece nüfus kaydnın düzeltilmesi davası acmam yeterli olurmu |
15-09-2009, 13:43 | #13 |
|
bana gelen bir olayda,çocuklar annesi nüfusa kayıtlı olmadığı için halasının üzerine kaydedilmişler ve şimdi asıl annelerinin üzerine geçmek istemektedirler.Acaba davayı asıl annelerimi açsa iyi olur,çocuklarmı,çocuklar olursa hepsinin tek tek vekalet vermesi gerekecek sanırım.davalı tarafta kimler yeralmalı görüşlerinizi yazarsanız sevinirim.teşekkürler
|
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|