Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kesin Karar - Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru

Yanıt
Old 21-01-2022, 12:52   #1
av__emrah

 
Varsayılan Kesin Karar - Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru

Sayın Meslektaşlarım,

Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde; "Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemiş ise ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Anayasa Mahkemesine doğrudan veya diğer mahkemeler yahut yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılması gerekmektedir." denilmektedir.

Dikkatinizi çekmek istediğim kısım; "başvuru yolu öngörülmemiş ise ihlalin öğrenildiği tarih"

Sorum ise; Yerel mahkemece "kesin" verilen kararlarda başvuru süresi, kararın verildiği celse mi başlayacak yoksa gerekçeli kararın yazıldığı (aynı gün uyap'tan öğrenildiği varsayılmıştır) günden itibaren mi başlayacaktır? (Bence gerekçeli karar yazıldıktan sonra başlayacaktır. Sonuçta ihlalin varlığı gerekçeli kararla somutlaşacaktır. Fakat mahkemenin uygulamalarından emin olamadığım için sizlere sormak istedim)
Old 24-01-2022, 15:28   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,
Süre; gerekçeli kararın öğrenildiği tarihten başlayacaktır. Anayasa Mahkemesinin de süre hesabında başlattığı tarih; tebliğ / dosyadan suret alma / öğrendiğini beyan ettiği vs nihai kararın gerekçesine dairdir.
Old 25-01-2022, 13:00   #3
üye58149

 
Varsayılan

Meslektaşım, ceza dosyalarında tehfimden itibaren süre başlıyor. Duruşma yoksa, kararın uyaba düştüğü ve sizin onu gördüğünüz an uyap sisteminden görülerek süre başlatılıyor. E tebligat yapıldıysa normal mahkemelerin aksine AYM, E tebligatın sizin tarafınızdan açıldığı tarihi süre başlangıcı sayıyor. Dolayısıyla elinizde karar varsa tebliğ beklemeden başvurmanızı öneririm.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kesin karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru mümkün müdür? SUCCEED Meslektaşların Soruları 2 06-06-2018 12:46
anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru Av.M.Duman Meslektaşların Soruları 1 15-03-2013 17:09
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru bilgin dicle Hukuk Haberleri 3 26-09-2012 10:11
AİHM’ne başvuru süresini kaçıranlar, uygulama kanunu çıkmadan evvel Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilir mi? avukat recep köse Meslektaşların Soruları 2 18-02-2012 01:01


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04757190 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.