Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

kira sözleşmesi / arsaya bina yapımı /Yap İşlet Devret

Yanıt
Old 21-10-2020, 10:09   #1
gülnihal çevik

 
Varsayılan kira sözleşmesi / arsaya bina yapımı /Yap İşlet Devret

Herkese iyi çalışmalar,

Belediyenin 10 yıllığına kiralama için ihaleye çıktığı bir arsada ihaleyi müvekkil şirket kazanıyor.
Yapılan kira sözleşmesinde şöyle bir madde var:
"...imar planında eğitim tesisi olan taşınmaz üzerine eğitim tesisi kurmak ve işletmek üzere imar kanununa göre .....(ölçekler yazıyor)... koşulları haiz yapı yapılabilecek ve ayrıca yapı yada tesis yapılması halinde akit süresi sonunda mülkiyeti bedelsiz belediyeye bırakılmak üzere 10 yıl süre ile kiralanmıştır..."

Müvekkil, arsa üzerine bir bina inşa ediyor. 10 yıllık süre sonunda arsayı da binayı da sözleşme süresi bitmesi sebebiyle belediyeye teslim ediyor.


Müvekkil, yaptığı sözleşmenin kiralama sözleşmesi olmadığı için geçersiz sayılmasını;
Sözleşmenin aslında Yap-İşlet-Devret sözleşmesi olduğunu, bu YİD in de şekil şartları eksikliği ile geçersiz olduğunu (YİD sözleşmeleri önceden izin vs prosedürü ile ihaleye YİD olarak çıkartılması gerektiği için);
Bu sebeple,binanın mülkiyetinin kendisine ait olması gerektiğini ya da bina bedeli kadar tazminat ödenmesi gerektiğini düşünüyor.

Benim fikrim, yapılan sözleşmeye göre, kiralanan arsaya bina yapımının zorunlu olmayıp, bizim inisiyatifimize bırakıldığı, kendi inisiyatifimizle bina yapmamız halinde mülkiyet iddia edemeyeceğimiz yönünde.

Müvekkil benim görüşümün hatalı olduğunu söylediği için burada sormak zorunda hissettim. Neticede, yapılan bina, arsanın değerini de yükseltmektedir.

Yaptığımız bina ile ilgili bir hak talebimiz olabilir mi?
Kira sözleşmesinin aslında geçersiz sayılması vs bir iddiamız olabilir mi?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
A ile B kardeş, arsayı birlikte alıyorlar, ama arsa maliki tapuda A. arsaya B bina yapmış? GECE Meslektaşların Soruları 8 03-07-2012 21:04
Belediyeler Ve Yap İşlet Devret modeli Uygulamaları eylem Meslektaşların Soruları 5 05-01-2012 16:17
Arsa Olarak Kiralanan Yere Bina Yapımı üye20419 Meslektaşların Soruları 11 04-01-2011 13:04
Yap-İşlet-Devret Modeli ve Kantin İşletmesi Gökhan Uysal Anayasa ve İdare Hukuku Çalışma Grubu 0 29-09-2009 11:56
yap işlet devret sözleşmesi yer-sub Meslektaşların Soruları 0 13-06-2007 13:26


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03834200 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.