|
Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı] |
13-04-2018, 16:35 | #1 |
|
Çocuğa anne soyadı
İyi günler cevaplarınız için şimdiden
teşekkürler... Ben 5sene önce eşimin beni başka bir kadınla aldatıp evi terketmesiyle anlaşamalı olarak boşandım hiçbir şekilde nafaka vs almadım.mahkemenin verdiği günler bile çocukları görmedi en son büyük kızımı 3.5yaşında gördü kızım şimdi 8yaşında küçük kızımı hiç görmedi o zamanlar 4aylık hamileydim.sorum şu ki;yeni onaylanan karara göre boşanan anne çocuğa ne durumda mahkemeye ne gerekçe sunarsa soyadını verebilir birde ben 2.evliliğimi yaptım kızlarım bekarlık soyadımımı yoksa şimdiki eşimin soyadını mı alacak.ilginiz ve cevaplarınız için teşekkürler |
19-04-2018, 13:26 | #2 |
|
Sn.Katılımcı,
Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın ardından Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin -önceki kararlarının aksine-boşanan kadınların aile mahkemesinden, velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadının verilmesini isteyebileceğine hükmettiğine ilişkin basında haberleri çıkmıştır. Bahsedilen kararın gerekçesi henüz yayınlanmamış veya tarafımıza incelenememiştir. Kararın gerekçesini beklemek uygun olacaktır. https://www.ntv.com.tr/kadina-siddet...VESpGj7Yg0doaA |
19-04-2018, 17:35 | #3 |
|
Konuyu takip eden katılımcının haber vermesi üzerine karar ve gerekçesinin Yargıtay 2 HD Başkanı Sn.Ömer Uğur Gençcan'ın facebook sayfasında yayınlandığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Karar Hukuk Sitesine de alınmıştır. http://www.turkhukuksitesi.com/showt...531#post744531 Katılımcıya özel teşekkürlerimizle... |
23-04-2018, 10:21 | #4 |
|
Merhaba
Ayni konu ile alakali oldugundan burdan sormak istedim. Simdi bosandim ve talebim uzerine bu kararinda isiginda velayeti bende olan cocugun soy adini degistirme davasi actim diyelim. Bu dava devam ederken baskasi ile evlendim ve benim soyadim degisti. Bu durumda ne olacak? Yada dava actim cocugun soyadini kizlik soyadima degiatirdim. Sonrasinda evlendim ve soyadim degisti. Bu durumda cocugun soyadi ne olacak? Yeni soyadimi almasi mumkun mu? Degilse yine farkli soyadi olacak ve yine ayni sorunlar ortaya cikacak. Evet mumkunse yani cocuk benim soyadimi alacaksa yeniden bosandim ve baskasiyla bi daha evlendim soyadim bi daha degisti simdi ne olacak? Tesekkurler. |
24-04-2018, 11:32 | #5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sn Katılımcı,
Anayasa Mahkemesinin iptal ve ilkelerin açıklandığı kararından sonra açılan davalar yerel mahkemede kabule dilse dahi Yargıtay'da tam da sizin belirttiğiniz gerekçeler ile bozulmaktaydı.
FakatFakat 2 HD nin Anayasa Mahkemesinin kararı ile uyumlu son kararı bu tartışmaları bitirmiştir. Artık eşitliğe uygun davranma ve yaşamanın zamanıdır.
|
24-04-2018, 12:12 | #6 |
|
Merhaba,
bu karar şuan kesin karar mıdır? yerel mahkeme direnirse ve hukuk genel kuruluna giderse genel kurulda yerel mahkeme haklı soyadı değişemez derse bu hüküm geçersiz mi olur. süreç nasıl işleyecek. çocuğa kensi soyadımızı verebilmemiz için ne zaman dava açmamız gerekir? |
24-04-2018, 12:28 | #7 |
|
Sn.Katılımcı,
Bu konuda bize ulaşan gelişmeler oldukça paylaşıyoruz. http://www.turkhukuksitesi.com/showt...531#post744531 Dayanak Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı ve yeni Yargıtay 2 HD kararını da dosyaya ekleyerek dava açılmasına elbette bir engel yok. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|