10-02-2007, 00:42 | #1 |
|
Türk Hukuk Sitesi Zaman Tüneli : THS ve İnternet Nostaljisi
10. doğum günümüzün şerefine ve mevcut üyelerimizin çoğunun THS'nin eski halini bilmediğini de dikkate alarak, ilgilenen üyelerimizi zaman içinde bir yolculuğa çıkarayım dedim.
Bu başlık altına THS'nin ve İnternetin eski günlerinden bulabildiğim, hatırlayabildiğim birşeyler eklemeye çalışacağım. Eski üyelerimiz de birşeyler paylaşmak isterse memnun oluruz.. |
10-02-2007, 00:51 | #2 |
|
THS'nin logoları:
1997'den bu yana kullanılan logolarımız: (Gülmek yok!) Aynı dönemde tasarlanan ama hiç kullanılmayan bir logo: 2004-2005-2006 Mart ayına kadar kullanılan logo: Eh bunu tanıtmaya gerek yok: |
10-02-2007, 00:52 | #3 |
|
1999 yılında Türk Hukuk Sitesi kendi internet ismi (www.turkhukuksitesi.com) altında yayınlanmaya başladığındaki ilk tasarımı : (Maalesef 1999 öncesine ait görüntü yok elimde)
|
10-02-2007, 01:00 | #4 |
|
Hedefler ve Projeler:
http://www.turkhukuksitesi.com/images/eski/sanal.jpg Yıl sanırım 1998.. Henüz hiçbir baronun web sitesi kurulmamış, yazıda şikayet ediliyor zaten. Adalet bakanlığı sayfaları yeni kurulmaya başlamış. Sohbet odamızın çok amatörce ilk temelleri atılmış. Halen aktif olan Email grubumuz kurulmuş. Haber listeleri (Newsgroup/usenet) içinde haber listesi kurulması öneriliyor ama sonradan anlaşılacak ki, bu öneri anlamsız çünkü usenet zaman içinde o günkü önemini ve fonksiyonunu yitirecek.. http://www.turkhukuksitesi.com/images/eski/sanal.jpg |
10-02-2007, 01:03 | #5 |
|
Hukuk alanında bilgisayarın kullanımının arttırılması ilişkin bir makale (1998? 1999?):
http://www.turkhukuksitesi.com/image...bilgisayar.jpg Henüz içtihat /mevzuat / hukuk programları yok etrafta. Hatta word'de yok ve bilgisayar daktilo olarak bile kullanılmıyor. Yargıtay'ın o dönemdeki mantaliteyi gösteren ilginç kararına dikkat. |
10-02-2007, 01:06 | #6 |
|
Yahoo Hukuk Grubunda sayın Av. Hulusi Metin ile tartıştığımız "Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi" konulu mesajları bulabilir miyiz? Bir de "İmza, kuş şeklinde atılabilir mi?" başlıklı konu... İlginçti. Hatırladığım kadarıyla bu konu Martı dergisine de haber olmuştu. O zaman mail yoluyla yazıyorduk, mailimiz gruba gidiyor sonra ekleniyordu... Güzel ve ilginç bir tartışmaydı.
|
10-02-2007, 01:17 | #7 |
|
İlk hukuk siteleri: (1999?)
http://www.turkhukuksitesi.com/images/eski/linkler1.jpg Listede adı ilk sırada geçen Çıldır Adliyesi Sayın Aydın Başar tarafından hazırlanmıştı ve zaman içinde adalet.org'a dönüştü. O sayfa içinde bahsedilen Hukukçuların email listesi bölümü de bugünkü ünlü Hukukçular Rehberi'nin ilk deneme yayınları. Yargıtay sayfası henüz yeni kurulmuş ve henüz içtihat 'pazarlamaya' başlamamış. (detaylı bilgi aşağıda). Yeditepe Üniversitesi ilk hukuk fakültesi web sayfaları ile yayına geçmiş. O dönem için oldukça zengin bir içeriği vardı. İstanbul Barosu, TBB ve Ankara Barosu test yayına başlamış ama sayfalar boş. Barolar arasında ilk atağı İzmir Barosu yapıyor. O dönemde diğer barolar gibi sadece göstermelik bir web sitesi kurmakla kalmadılar, ÇOK GÜZEL bir web sitesi kurdular. Baro dergisi ve bültenini internet üzerinden yayına koydular. Şimdi biliyorum içinizden bunda ne varki diyorsunuz ama o zaman için bir ilkti. Ve yine devrim sayılacak bir iş yapıp mensuplarına e-posta adresi vermeye başladılar. Sayın Nihat Yorgancı'nın sayfası (ve ünlü programları) da o dönemde gelişmeye başlıyor. Bugünkü bakale.com 'un ilk temelleri atılıyor. Bir de listede hukuk canavarı diye bir site var. Ne olduğunu hatırlamıyorum ama görünüşe göre internet üzerinden soru yanıtlıyorlarmış. Sanırım kapandılar. Ticari linklere bir gözatarsak bugünkü ünlü ticari hukuk sitelerinin kurulmaya başladığını görüyoruz. Resmi gazete o günlerde internet üzerinden ücretli veriliyor ve bir şirket veriyor hizmeti. Ayrıca yavaş yavaş Avukat meslektaşlar da kişisel siteler kurmaya başlamışlar (daha av.tr çıkmamıştı, o yüzden siteler .com uzantılı ya da geocities, xoom gibi ücretsiz hesaplar üzerindeydi) |
10-02-2007, 01:24 | #8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
20 Aralık 2001 13:13: http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3359
Cevaplar da duruyor: http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3371 (Sayın Deryal'ın yorumu: Çok harika bir uygulama problemi ve çok nefis bir akademik tartışma konusu...) http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3374 (Sayın Zeynep Hacıalioğlu demişki : "Bu konu ve sanal ortamdaki aldatmanın boşanma nedeni olup olmayacağı ya da boşanma nedenine nasıl dönüştürüleceği şeklindeki konu, zihin jimnastiği yaptırması sebebiyle, mail grubunun en gözde soruları olarak hep hatırımda kalacak." Hakikaten kaldı zihnimizde..) http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3394 http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3421 http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3426 http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3432 http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3435 http://groups.yahoo.com/group/hukuk/message/3436 |
10-02-2007, 01:38 | #9 | |||||||||||||||||||
|
Yukarıdaki örnek, NOSTALJİ nin barındırdığı tüm harflerin hakkını vermeye yetiyor! |
10-02-2007, 01:53 | #10 |
|
Hukukla ilgili özlü sözler sayfası:
http://www.turkhukuksitesi.com/images/eski/ozlu1.jpg THS'nin en fazla "çalınan" sayfası. THS'den sonra açılan hemen her hukuk sitesi ve avukat meslektaşların sitesinde bu sayfanın bir kopyası belirdi. Sayfanın tamamını almayanlar ise içinden seçtikleri ve beğendikleri bir iki sözü anasayfalarında yayınladılar. En çok kopyalanan, eee, beğenilen sözler sırasıyla: 1. "GÖREVİMİZİ YAPARKEN KİMSEYE, NE MÜVEKKİLE, NE HAKİME HELE NE DE İKTİDARA TABİYİZ. BİZİM AŞAĞIMIZDAKİ KİŞİLERİN VARLIĞI İDDİASINDA DEĞİLİZ FAKAT HİÇBİR HİYERARŞİK ÜST DE TANIMIYORUZ. EN KIDEMSİZİN EN KIDEMLİDEN VEYA İSİM YAPMIŞ OLANDAN FARKI YOKTUR. AVUKATLAR ESİR KULLANMADILAR FAKAT EFENDİLERİ DE OLMADI" MOLIERAC 2. "Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun" 3. Ne zülum, ne merhamet, yalnızca adalet. Özellikle birinci sıradaki "GÖREVİMİZİ YAPARKEN KİMSEYE TABİ DEĞİLİZ" sözü açılan her avukat sitesinin adeta resmi sloganı haline geldi. THS'nin yenilendiği zamanlardan birinde bu özlü sözler sayfamızı yenilerken, bu söz yanlışlıkla 'Montesquieu' tarafından söylenmiş gibi sayfaya yansıdı (ekran görüntüsü de öyle) ve 1.5 sene kadar bu sayfa bu yanlış haliyle yayınlandı. Ve o dönemde kurulan tüm avukat bürosu sitelerinde de bu söz aynı yanlış haliyle yani "Montesquieu"'e ithafen yazılmıştır. O dönemde bir avukat meslektaşın sitesine girdiğimde sözü Montesquieu mu yoksa Molierac'a mı atfettiğine bakıp sözü THS'den ne zaman aldığını bularak, sitesinin kuruluş yılını kestirebiliyordum. En sonunda bu sayfa o kadar çok kopyalandı ve internette yayıldı ki, ben siteden toptan kaldırdım.. |
10-02-2007, 03:00 | #11 |
|
Bir garip oldum gercekten.. Hatirlattiginiz icin cok tesekkurler!
"Sanal Mahkeme" kavramini da ilk THS'den duymustum. Sanirim o alanda, gecenlerde site lokalinde yayinlanan su olay vardi. Cunku o konuyu okuyunca direkt eskiye donmustum-umarim yanlis cagrisim degildir. O zamanlar henuz birinci ya da ikinci siniftim, bu olayin aklimi iyice allak bullak ettigini ve bunun sonucu olarak hocalarimin basini cok agrittigimi hatirliyorum. Sanki bir olay daha vardi ama onun icerigini hatirlayamiyorum. Bir de turkhukuksitesi.com uzantili mail adresleri alma imkanimiz vardi. Itiraf etmeliyim ki, sonradan o adresimin kullanici adini bile unuttum ki sifresini hatirlar miyim diye ugrasmiyorum bile. Ama icinde 'hukuk' gecen ilk mail adresim oldugu icin, yeni ogrenciligin verdigi bir heyecanla acayip gurur duyar, onemli yazismalarimi o adresle yapardim. (Hos o zamanlar 'onemli' ne yazismam olabilirdi, ya da 'onemli yazisma yapabileceklerim' internet kullaniyor muydu tartisilir ama olsun. Iyi hava olmustu biz ogrencilere ) |
10-02-2007, 09:48 | #12 |
|
Çok teşekkürler sayın admin.
|
10-02-2007, 11:45 | #13 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Yukarıda linkler bölümünde Yargıtay'ın sayfalarının kuruluş safhasından bahsetmiştim.. Devam edelim:
Yıl 2002, Yargıtay'ımız internet sitesinde "kontörle içtihat pazarlamaya" başlıyor! Yıllardır, kamu kuruluşlarının internet ortamına geçip, bilgi paylaşmaya başlamasını bekleyen ve yayın felsefelerini hep bu amaç üzerine kuran THS, bilginin bizzat Yargıtay tarafından parayla satılmaya başlaması üzerine şok oluyor. Yargıtay önce bir vakıf kuruyor, sonra tüm içtihat veri tabanını internet ortamına geçirip vakfa devrediyor. Vakıf da bir Anonim Şirketle anlaşıp bu içtihatları kontür kartları ile pazarlamaya başlıyor. Örneğin 100 kontürlük bir kart alıp, veri tabanından 100 karar çıkartabiliyorsunuz. Bu duruma en çok avukatların (dolayısıyla Baroların) tepki göstereceği düşünüldüğünden, akıllıca bir strateji ile Barolara kontür satışında bayilik ve kar ortaklığı teklif ediliyor. Ve bazı barolarımız da kabul ediyor. Bu olay Türk Hukuk Sitesi tarihinde sitenin belki de en çok tepki gösterdiği olaydır diyebilirim. Taa ki bu içtihat satışı bitinceye kadar ana sayfada protesto yazısı yayınlamıştık. O dönemdeki protesto yazılarımızdan seçmeler:
Mizah (Kara) Yazımız:
|
10-02-2007, 12:10 | #14 | |||||||||||||||||||
|
Bu cümle kararın gerekçesi mi yoksa bu cümlenin gerekçesi de var mı? Yargıtay'ın bu yönde bir bozma kararının olduğuna inanmak istemiyorum. Mutlaka vardır ama ben nedense inanmak istemiyorum, keşke hiç okumamış olsaydım. |
10-02-2007, 12:16 | #15 |
|
Bu kararın bahsi sayın Admin'in 5.numaralı mesajında verdiği linkte geçiyor.
Neden inanmak istemiyorsunuz ki sayın Dikici Hayal meyal yakın geçmişteki bir tartışmayı anımsıyorum; yanılmıyorsam (ödenek , dolayısıyla malzeme/kağıt yokluğundan) avukatlara duruşma zaptı verilmiyordu, oysa Mahkemenin kullandığı bilgisayar , bulunduğu ilin baro amblemini taşıyordu ve avukatlar ayaklanmışlardı. Bu da bir sonraki perde olmuş demek ki. Son adımıysa uyap. Ama bu ilk karar, tekerleğin icadından bugüne gibi duruyor sahiden Saygılarımla... |
10-02-2007, 12:22 | #16 |
|
Son adımıysa UYAP diyerek neyi kast ettiniz sayın Şehper açar mısınız? Malum uyap denince ben çok müteyakkız oluyorum
|
10-02-2007, 12:42 | #17 | |||||||||||||||||||||||
|
Sanal Mahkeme sayfaları ciddi sayfalar değildi. Sadece o dönemde site ziyaretçilerinin çoğunluğu hukukçu olmayan ziyaretçiler olduğundan onların da sitede hoşça vakit geçirmesi ve biraz da hukukun temel kavramlarına giriş yapmaları için hazırlanmışlardı. Ancak oldukça ünlü oldular. THS Sanal Mahkemesi ile ilgili sayısız gazete/dergi haberi yapıldı. O dönemde başka bir büyük hukuk sitesinin sahibi olan bir meslektaşımız birgün ziyaretime gelip, "Sanal Mahkeme" temalı TV'de bir yarışma programı yapmak istediğini, ismin kullanılmasına benim bir itirazım olup olmayacağını sormuştu. Kendisine benim itiraz olmayacağını söyledim, ancak sanırım program da hiç yapılmadı. |
10-02-2007, 12:44 | #18 |
|
Sayın Admin tekrar ve gene teşekkürler. Bu nostalji gerçekten çok hoş oldu.
|
10-02-2007, 12:46 | #19 | |||||||||||||||||||||||
|
|
10-02-2007, 12:47 | #20 |
|
Siteniz kurulduğu sene ben 1.sınıf öğrencisiydim ve ilk üyesi olduğum hukuk sitesi THS'dir. Eğitim hayatımda cok faydalanmıştım. Hala da faydalanıyorum. 10 sene dile kolay. İnanıyorum ki daha 10 seneleri hep beraber göreceğiz.
Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Av.Duygu Tekay |
10-02-2007, 12:50 | #21 | |||||||||||||||||||||||
|
Sayın Av.Duygu Tekay,
Sizi mesajlarınızla daha çok aramızda görmek isteriz.. |
10-02-2007, 12:52 | #22 | |||||||||||||||||||||||
|
Sayın Admin; kısmet bugüne imiş. Nostaljik olan sayfaları bakarken bilgisayar lab.'larında ki araştırma yaptığım anlar aklıma geldi. Fakültemizin lab.'ı yoktu muhendisliklerinki ni kullanırdım. |
10-02-2007, 12:54 | #23 |
|
Bu siteye üye olduğumda beni en çok heyecanlandıran konulardan biri "Adliyelirin dizaynı iç mimarisi" şeklinde bir konu idi. Ben de mübaşirlerin otobüs garlarındaki çıgırtkanlar gibi ( halen de öyle ya) bağırmasından çok rahatsızlık duyarım. Bu konuya bir el atılmasını önermiştim. Çok güzel hoş öneriler gelmişti. Hatta bu konuyu yeniden gündeme getirmeyi düşünüyorum..
|
11-02-2007, 02:38 | #24 |
|
ne kadar çok şey kaçırmışız.
|
13-02-2007, 03:12 | #25 |
|
Mart 2002 den mart 2007 ye
Sn Admin;
Nezaket gösterip Mart 2002 de forum alanlarının kurulduğunu bildirip davet ettiniz. (Önceden eloktronik posta grubunda yazışılmakda idi.) Kaçıncı üyeyim bilemedim. İki inatçı keçinin bir köprüde buluşması gibi yıllar boyu sadece bir konuda anlaşamadık. KİMLİK BİLDİRMEYENLERİN DRAMATİK ANALİZİ Bu konuda biliyorsunuz inadım inat. Görüşümün ısrarlı savunucusuyum... Ama geçen zamanda konuya ilişkin değerlendirmelerinize kısmen katılır oldum. (eee yeter yaşlandık artık...) |
13-02-2007, 08:58 | #26 | |||||||||||||||||||
|
|
13-02-2007, 10:46 | #27 | |||||||||||||||||||||||
|
Zaman her derdin ilacı imiş |
13-02-2007, 11:48 | #28 |
|
Sayın Çelik,
Siz bu forumun en eski üyelerindensiniz. Foruma kaydolan 24. üyesiniz. Bu forumdan önce kullandığımız bir forum daha vardı ancak sanırım orada siz üye değildiniz, o dönemde THS'yi email grubu aracılığıyla takip ediyordunuz. KİMLİK BİLDİRMEYENLERİN DRAMATİK ANALİZİ isimli konuyu bana hatırlatmanız gerekmiyor, zaten hiç aklımdan çıkmıyor! Ancak yeni üyelerimize hatırlatmak açısından linkini vereyim: http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=1132 Bu konuda görüşlerinizin kısmen de olsa değişmesine sevindim açıkçası, çünkü benim görüşlerim hiç değişmedi. Sanırım ben daha inatçı çıktım, bu gidişle köprüden yuvarlanan da ben olacağım herhalde. Ancak üyelerimize isimleri açık yazışma zorunluluğu getirmesek dahi, zaman içinde üye kayıt prosedürümüzü sıkılaştırmakla, yeni üye kayıtlarında TC kimlik numarası sormakla, yeni üye kabul ederken son derece seçici olmakla, üye başvurularından kimlik bilgilerini tek tek kontrol etmekle bir noktada sizin arzuladığınız yere geldiğimizi düşünüyorum. Evet bugün üyelerimiz halen isimlerini diğer üyelerden gizleyerek sitede yazışabilmektedir ancak mükerrer üyeliklerin takibi, istenmeyen üyelerin siteden uzak tutulması, üyelerin doğru kimlik bilgilerini verdiklerinin teyidi vs. konularında THS internet teamüllerine göre inanılmaz yüksek standartlara sahiptir ve üye veritabanı bir internet sitesinden beklenmeyecek kadar doğru, tutarlı ve günceldir. Sitemizin üyelerinin çoğu bu durumdan haberdar olmayabilir, ancak bu sitede kuralları kasıtlı ihlal edenler, "beni siteden uzaklaştırsalar ne olacak, nasıl olsa yeni bir kayıt açar girerim" diyenler, "beni 11.000 üye arasında kim farkedecek" diye düşünenler, bunu yapamadıklarını farkettikleri zaman THS'ne üye olarak kabul edilmenin diğer internet sitelerinden ne kadar farklı ve ayrıcalıklı olduğunu anlamaktadırlar, ancak çoğu kez onlar için artık çok geç olmaktadır. Bu açıdan, sitemizde üyelerimizin isimlerini diğer üyelerden gizleyebilmesinin, site standartlarına ve kalitesine hiçbir olumsuz etkisi olmadığını düşünüyorum. Hala.. |
13-02-2007, 13:11 | #29 | |||||||||||||||||||
|
Sayın Admin, http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=1132 linkindeki 9 numaralı mesajınızdan alıntıdır Konumuz THS ve zaman tüneli idi değil mi? Başka söze ne hacet. Harika bir "nostalji" örneği ! |
13-02-2007, 13:26 | #30 |
|
Nostaljiye devam:
THS'nin en fazla hem "başıboş" hem de "boş" kaldığı zaman 21.Mayıs.2003 - 18.Haziran.2003 arasındaki 29 günlük süredir. Bu tarihler arasında Türkiye'nin internet çıkışı denizaltındaki bir kablonun kopması sonucu tabiri caizse felç olmuştu: http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=2504 Ve sitemiz de Amerika'daki sunucularda barındırıldığı için Türkiye'den THS'ye bağlanmak neredeyse imkansız hale gelmişti. Site ziyaretçilerimizin %99.9'u doğal olarak siteye Türkiye'den bağlandığından, site trafiği bir anda dibe vurdu ve THS Sahra Çölü kadar boş kaldı. İşin daha da enteresan tarafı bu dönemde ben de siteye bağlanamadığımdan, site boş kalmanın ötesinde bir de başıboş kaldı. O dönemde değil siteye bağlanmak, site sunucularından 5-6 satırlık bir epostayı alabilmek için bile saatlerce uğraştığımı bilirim ve o günden beri Sevgili Türk Telekom'a karşı derin bir "sevgi" beslerim. Nitekim sevgim THS içindeki psikolojisi bozuk admin mesajlarına da sanırım yoğunca yansımaktadır. Daha sonra da benzer olaylar nedeniyle (tabii ki yine Türk Telekom'a teşekkürlerimizle!), THS'ye bağlantının imkansız olduğu zamanlar oldu ama bu 29 günlük süre en azından benim için asla unutulmayacak bir zaman dilimiydi. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|