Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Avukatın Hem Ssk'Lı Hem De Bag-kur'Lu Olması?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 30-11-2006, 12:56   #1
av.m.a.g

 
Varsayılan Avukatın Hem Ssk'Lı Hem De Bag-kur'Lu Olması?

Degerli meslektaşlarım,



Benim sorum şöyle; Bir avukat özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıp, aynı anda kendine büro açması veya dışardan dava alması mümkünmüdür.?

Baro dan ve bir kaç üstattan sordum vergi kaçakçılığı...aynı anda iki farklı sigortalı olmak olmaz.. vs. suç olur dediler.

Ancak fiiliyatta bazı meslektaşların bu şekilde çalıştığını da biliyorum.Bu durum hakkında degerli yorularınızı bekliyorum.

Saygılar
Old 30-11-2006, 17:26   #2
av.remzi sulhan

 
Varsayılan

sayın Simali2
Bir avukatın özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıp, aynı anda kendine büro açması veya dışardan dava alması mümkün değildir.Fiiliyatta bu şekilde çalışanların olduğu duyumlarını biz de alıyoruz.Ancak yasa dışı bir durum.bu şekilde vekaletname alınamaz.Zor durumda kalınabilir.
Old 01-12-2006, 09:52   #3
nefise

 
Varsayılan

Sayın Simali2;
2 yerden sigortalı olmak tabiki usule uygun düşmicektir. ancak yapmak istediniz uygulama açısından böyle birşeye gerek yok zaten.
Ben serbest olarak kendi büromda faaliyet gösteriyorum. Aynı zamanda bir özel şirket bünyesinde hizmet sözleşmesiyle ssk lı olarak çalışıorum. Baroya topluluk sigortası primi ödemekteydim, şirketle anlaştıktan sonra şirket beni ssk lı yaptı, baroya dilekçe ile müracaat ederek topluluk sigortasından çıkıp ssk lı olduğumu bildirdim. Ayrıca istediğiniz zaman tekrar dönebiliosunuz topluluk sigortasına aynı şekilde bir başvuru ile. Bunda yasal olarak bir aykırılık bulunmamaktadır. Şirketle anlaşmadan önce ben de bu konuda tereddüt yaşamıştım ancak baro yetkilileriyle de grüşerek, bu uygulamada herhangi bir usulsüzlük olmadığını öğrendim.
Aynı şeyden bahsediosak hukuka aykırılık yoktur bu uygulamada, bilgilerinize sunarım. Saygılarımla
Old 01-12-2006, 10:43   #4
av.m.a.g

 
Varsayılan

Sayın Nefise,

Anladığım kadarıyla hem kendi büronuzda çalışıyor, hem de özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıyorsunuz. Şimdi size bir kaç sorum olacak;
1- çalıştığınız şirket, sizin sigortanızı yatırıyor.Yani SSKlısınız. ve aynı zamanda kendinize ait özel bir büronuz var. Özel büronuzda çalışırken müvekkillerinizden vekalet alıyorsunuz haliyle. Peki vekaletnameye isminizin altında, vergi sicil numaranızı mı, yoksa SSK numaranızımı yazdırıyorsunuz? Eger vergi numaranızı yazdırıyorsanız,ki böyle olmak zorunda, bag-kurlu oluyorsunuz demektir.Dolayısyla vergi,prim vs. ödeyeceksiniz. SSK numaranızı zaten yazdıramazsınız. Aynı zamanda çalıştığınız şirket adına hukuki işlemlerde bulunuyosunuzdur, dolayısıyla şirket adına işlem yaparken vekaletnamenize ssk numaranızı yazdıryorsunuz, ve işvereniniz sizin adınıza vergi,prim vs. ödüyor. Dolayısıyla aynı anda iki yerden sigortalı olmuyormusunz?

"2 yerden sigortalı olmak tabiki usule uygun düşmicektir. ancak yapmak istediniz uygulama açısından böyle birşeye gerek yok zaten." demişiniz. Bahsettiğiniz uygulama açısını biraz daha genişletirseniz sevinirim.Belki de bu konuda yanlış düşünüyorum ve siz de beni aydınlatın.
Old 01-12-2006, 16:29   #5
nefise

 
Varsayılan

Sayın Simali2;
Doğru anlamışsınız ancak Bag-Kur u nereden çıkarttığınızı anlayamadım. Avukatların Bağ-Kur lu olması die birşey sözkonusu değil; ssk dan önce topluluk sigortasından yararlanıyordum, şirketle çalışmaya başlayınca Topluluk sigortasından kaydımı sildirerek ssk kaydımı bildirdim baroya. siz şu an ne aşamadasınız onu anlatırsanız daha iyi yardımcı olabilrim sanıyorum. Yani şirketle anlaştınız mı, ssk kaydınız yapıldı mı, şu an hangi sigortadan yararlanıyorsunuz?
Sizin yapmanız gereken şey Şirket vasıtasıyla ssk lı olduktan sonra diğer sigortadan kaydınızı sildirmek olmalıdır.
Ayrıntılı açıklamanızı bekliyorum. Saygılarımla
Old 01-12-2006, 16:50   #6
av.m.a.g

 
Varsayılan

sayın nefise,

ben şuan özel bir şirkette çalışıyorum. ben de sizin gibi önceleri topluluk sigortasına baglıydım ancak şirkette çalışmaya başlayınca haliyle ssk lı oldum ve t.sigortası kaydım kalmadı. ben şimdi dışardan dava almak istesem veya özel büro açsam müvekillerden nasıl vekalet alacam söylermisiniz? ssk primlerimi şirket yatırıyor. alacağım vekalete ssk numaramımı yazacağım? yoksa vergi numarasımı?
Old 01-12-2006, 16:59   #7
nefise

 
Varsayılan

Özel bir Şirket bünyesinde çalışırken dışarıdan dava almanız mümkün değildir. Dışarıdan da dava almak istiyorsanız serbest çalışıyor gözükmeniz şart. vergi dairesine başvurup serbest avukat olduktan sonra ancak dışarıdan da dava alabilirsiniz. serbest avukat olarak çalışmaya başladığınızı farzedersek de vekalete, bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ve vergi numarası yazılarak davayı takip edeceksiniz.
Serbest çalışmaya başlarsanız da ssk kaydınız devam edecektir, bu konuda bir farklılık olmayacak sadece şirketin davaları dışında aldığınız davaları vergisi ve gideri size ait olmak üzere yürütebileceksiniz. İstediğiniz takdirde de herzaman ssk dan çıkıp topluluk sigortasına kaydolabilirsiniz, bu takdirde şirket ssk primi yerine sizin topluluk sigortası priminizi yatıracaktır. Aydınlatıcı olmuştur umarım, aklınıza takılan bir husus varsa yanıtınızı bekliyorum.
Old 01-12-2006, 17:08   #8
av.m.a.g

 
Varsayılan

sayın nefise,

halen aydınlanamadım. zaten sorun burada ,
sizin cevabınızdan hem ssklı hem de bag kur lu olarak çalışabileceğimiz anlamı çıkıyor. ssk lı iken vergi dairesine başvurarak vergi numarası alarak nasıl oluyor da serbest avukat oluyoruz? unutmayın ki ssk lı olarak özel şirkete bağlısınız.ben istanbul barosundan bu konuyu sordum yapabilirsiniz ancak yasal değil dediler. siz de baro yetkililerinden sordum sakıncası yok dediler diyorsunuz. şimdi sorun ankara barosundamı yoksa istanbul barosun da mı?
Old 01-12-2006, 17:51   #9
nefise

 
Varsayılan

Sayın Simali2;
Kafanıza takılan hususu anladım. Şimdi öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım; Vergi dairesine başvurup serbest avukat olmak için vergi numarası aldığınız zaman Bağ-kur lu olmuyorsunuz. diğer serbest meslek erbabları için geçerli olan Bağ-Kur lu olma uygulaması avukatlar için geçerli değildir. Avukatlar için özel bir düzenleme mevcuttur; o da avukatlar topluluk sigortasından faydalanmaktadır. Bağ-Kur olayın dışında zaten mesele bu
yani özet olarak siz şuan bir özel şirkette ssk lı olarak çalışırken dışarıdan dava almak için yapmanız gereken şey vergi dairesine başvurup serbest avukat olmak bu kadar, Bağ-Kur la ilginiz bulunmamaktadır.
benim yaptığım da şudur; şirket bünyesinde ssk lı olarak çalışırken vergi dairesine kaydolup başkaca bir işleme gerek olmaksızın serbest avukat olarak işlerimi yürütmekteyim. Bağ-Kur a kayıt yaptırmicaksınız Bağ-Kur u unutun saygılarımla
Old 01-12-2006, 17:57   #10
av.hakandicle

 
Varsayılan

sayın simali;
Topluluk sigortasına giremiyenler: Madde 188 - (Değişik: 26/2/1970-1238/1 md.) Emekliliğe tabi bir görevde çalışmakta olanlar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına girenler (Aynı kanunun 85 inci maddesindeki isteğe bağlı sigortadan faydalananlar dahil),geçici 2 nci maddedeki borçlanmak hakkından faydalananlar ile T.C. Emekli Sandığından emeklilik veya malüllük aylığı almakta olan yahut 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malüllük sigortasından faydalanmış bulunanlar ve aynı kanunun geçici 20 nci maddesindeki şartlara uygun olarak faaliyette bulunan sandıklara tabi bulunan veya bu sandıklardan faydalanmış olanlar 186 ncı madde uyarınca topluluk sigortasına giremezler. Avukatın yukarıki fıkraya göre topluluk sigortasına girememesi, avukatlık meslekinin icrasına engel teşkil etmez. Buradan şu sonuç çıkıyor siz özel bir şirkette hizmet akdiyle bağlı olduğunuz durumda normal ssk lı olbailirsiniz ve topluluk sigortası devam edemez ayrıca bunu baroya bildirmeniz gerekir.Ancak ayrıca özel bir büroda serbest faaliyetinizi devam ettirip ettireymeyeceğiniz konusunda avukatlık kanununda hiçbir hüküm yok dolayısıyla kanaatimce faaileytte bulunabilirsiniz ve hukuka aykırılı ileri sürülemez..Vekaletnamede sicilinizin hangisini kullanacağınızdan bahsetmişsiniz şirketin davaları dışında da normal ssk sicilinizi kulanmalısınız sadece vergilendirme açısından bulunduğunuz yer vergi dairesinde serbest avukatlık yapacağınız için bu hususta vergi dairesini bilgilendirmelisiniz....
Old 01-12-2006, 18:05   #11
nefise

 
Varsayılan

Sayın Av. Hakan Dicle;
Bildiğim kadarıyla şirket davaları dışında ssk sicili değil, kayıtlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi numarası vekalette gösterilmelidir. ben ve benim gibi hem serbest çalışıp hem de şirket bünyesinde ssk lı olarak faaliyet gösteren meslektaşlarımın yaptığı uygulama budur. Şirket davaları dışında alınan davaların şirketle ilgisi olmadığı için ve vergisi sizin tarafınızdan ödeneceği için vergi numaranızla vekalet almanız gerekmektedir. Saygılarımla
Old 01-12-2006, 18:20   #12
av.hakandicle

 
Varsayılan

sayın nefise;
Siz uygulamada bu şekilde yapıyorsanız doğrudur vekaletnamede vergi numarası yazılmalıdır ben sadece mevzuattan araştırdığım için bu konuda yanlış bilgi vermişte olabailirim.
Old 02-12-2006, 08:21   #13
av.m.a.g

 
Varsayılan

degerli arkadaşlar,
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben şirkette çalışmaya devam edip, aynı zamanda ya büro açmak veya bir şekilde dışardan dava almak istiyorum. bunun olurunu ögrenmek için baromuzun avukat hakları komisyonu ile görüştüm mümkün degil dediler. kanunda açık bir düzenleme de olmadığı için bu konuda tedirgin oldum. hala da ne yapcağımı bilemiyorum..._?
Old 04-12-2006, 13:43   #14
nefise

 
Varsayılan

Sayın Simali2;
Özel bir şirkette avukatlık yaparken kendi büronuzu açarak serbest avukatlık yapmanızında hukuka aykırılık bulunduğunu gösteren bir kanun hükmü bulunmamaktadır bildiğim kadarıyla. Vergi dairsine kaydolup serbest avukat olarak faaliyet göstermeye başladığınız zaman nasıl gerçek ve tüzel kişilerin davalarını alabilecekseniz şu anda çalıştığınız şirketle de bir hizmet sözleşmesi yaparak onun da davalarını bu şekilde yürütmeye devam edeceksiniz.
Bağlı olduğunuz baroya sorduğunuzu belirtmişsiniz; vergi dairesine kaydolmadan yani şirketin avukatı olarak gözükürken dışarıdan dava almak istediğinizi anlamış olabilirler mi acaba çünkü böyle birşey mümkün değildir.
Arzu ederseniz ve mail adresinizi verirseniz size buna ilişkin bir hizmet sözleşmesi örneği yollayabilirim, sanırım yardımcı olacaktır.
Old 04-12-2006, 15:09   #15
av.m.a.g

 
Varsayılan

Sayın nefise,

size mail gönderdim, cevabını bekliyorum,

Ssygılar
Old 04-12-2006, 18:14   #16
nefise

 
Varsayılan

Sayın Simali2;
Son denemeden sonra herhangi bir cevap yazmadığınız için mailin ulaştığını farzediyorum
Ulaşmadıysa lütfen bildirin fax vs yoluyla yollayabilirim. Saygılarımla
Old 05-12-2006, 08:24   #17
av.m.a.g

 
Varsayılan

sayın nefise,

maalasef sözleşmeyi indiremedim, açılmıyor. buna ilişkin iki kere mail gönderdim, okumadınız heralde?
Old 05-12-2006, 11:58   #18
AV. YUSUF DEVECİ

 
Karar

Alıntı:
Yazan simali2
Degerli meslektaşlarım,



Benim sorum şöyle; Bir avukat özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıp, aynı anda kendine büro açması veya dışardan dava alması mümkünmüdür.?

Baro dan ve bir kaç üstattan sordum vergi kaçakçılığı...aynı anda iki farklı sigortalı olmak olmaz.. vs. suç olur dediler.

Ancak fiiliyatta bazı meslektaşların bu şekilde çalıştığını da biliyorum.Bu durum hakkında degerli yorularınızı bekliyorum.

Saygılar
burda vergi kacakçılığın olduğunu fikrine katılmıyorum nihayetinde gerek firma gerekse vekil vergiyi öder. yanlız bağkur kanuna göre hem bağkurlu hem ssklı olmanız mümkün değil bağkur daha önce başlanmış ise sonradan yapılan ssk kaydınız iptal edilir.bu noktada ssklı olmanız ileride size bir artı sağlamaz en uygunu ssklı olmadan dışarıdan iş takibi yapmak bu noktada firma nın yasal olarak avukat bulundurma zorunluluğu olsada ssklı çalıştırma zorunluluğu yoktur.hukuki danışmanlık verebilirsiniz.
Old 05-12-2006, 12:23   #19
kmola_yargi

 
Varsayılan Avukatlarin Topluluk Sİgortasi Kalikiyor

Sosyal güvenlik reformu kapsamında 1 Ocak 2007 tarihinde itibaren tpoluluk sigortası kalktığı gibi pirimlerde artacak.



Old 05-12-2006, 12:46   #20
nefise

 
Varsayılan

Ssk lı çalışma zorunluluğu yoktur ancak serbest çalışırken bir şirket bünyesinde ssk lı olmaya engel de yoktur. Benim burada kastetmek istediğim budur. Dışarıdan alınan davaların vergisinin şirket ya da müvekkil tarafından yatırılıp yatırılmaması hususunda; burada önemli olan avukatın dışarıdan aldığı davaların maliyeye beyanının verilmesi olduğudur. Dolayısıyla müvekkilin ne ad altında yatıracağını anlayamadım.
Bu arada fax ı aldığınızı söyleyin lütfen sayın simali2
Old 05-12-2006, 16:16   #21
av.m.a.g

 
Varsayılan

sayın nefise,

faxsınızı aldım, teşekkürler

saygılar
Old 05-12-2006, 16:28   #22
a.lawyer

 
Varsayılan

Sayın Simali, bir avukatın hem kadrolu olarak çalışması, hem de kendi bürosunu açması veya dışardan dava alması kanunen mümkün değildir. Bu konu, Avukatlık Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kanunda, bir avukatın birden fazla bürosunun olamayacağı, kadrolu olarak çalışan avukatın dışardan dava alamayacağı açıkça belirtilmiştir. Umarım yardımcı olabilimişimdir.
Old 06-12-2006, 11:23   #23
nefise

 
Varsayılan

sayın meslektaşlarım;
Bu konuya açıklık getirmek adına:
kadrolu bir avukatın dışarıdan dava alması kanunen mümkün değildir evet ancak serbest çalışan bir avukatın aynı zamanda şirket avukatlığı yapmasına kanunen bir engel bulunmamaktadır. Bu şekilde çalışacak bir avukat, dışarıdan alacağı davaları kendi adına, şirket davalarını da şirket adına alacaktır.
Sayın Simali2 faxı aldığınıza sevindim, kanımca size yardımı olacaktır. Saygılarımla
Old 06-12-2006, 17:16   #24
av.m.a.g

 
Varsayılan

sayın nefise,

teşekkür ederim,bakalım işveren imzalar mı?

saygılar
Old 07-04-2007, 11:23   #25
seesaw

 
Mesaj Sayın Nefise

Alıntı:

Arzu ederseniz ve mail adresinizi verirseniz size buna ilişkin bir hizmet sözleşmesi örneği yollayabilirim, sanırım yardımcı olacaktır.



Bu konuda hizmet sözleşmesi örneğinin bulunduğunu yazmışsınız. Bir örneği de bana gönderebilir misiniz?
saygılarımla
Old 07-04-2007, 12:08   #26
Av.Turhan Demiroğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Bir avukat özel bir şirkette kadrolu olarak çalışıp, aynı anda kendine büro açması veya dışardan dava alması mümkünmüdür.?

*Mümkün değildir. Dışardan dava almayı geçtik, çalıştığı şirket adına dahi dava takip edemez. Neden:Ruhsatnamesi geri alınır. Avukat sıfatını kullanamaz ki...
*Çalıştığı kurum adına -avukat sıfatıyla- dava takip yetkisi sadece kamuyla bağlantılı avukatlara tanınmıştır.
*Avukattın SSK'lı olarak çalışabilmesi, sadece diğer bir avukatın yanında çalışması halinde mümkündür. "Serbest avukat"ın topluluk sigortasına girmesi zorunludur.

1136/
AVUKATLIKLA BİRLEŞEMİYEN İŞLER
Madde 11 - Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

AVUKATLITLA BİRLEŞEBİLEN İŞLER
Madde 12 - (Değişik: 3256 - 22.1.1986) Aşağıda sayılan işler 11 inci Madde hükmü dışındadır:

a) Milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği,

b) (Değişik: 4667 - 2.5.2001 / m.9 - Yürürlük m.97) Hukuk alanında profesör ve doçentlik,

c) Özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık,

d) Hakemlik, tasfiye memurluğu, yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi bir görev veya hizmet,

e) Kamu İktisadî Teşebbüsleri Hakkında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede başka iş veya hizmetle uğraşmaları yasaklanmamış bulunmak şartıyla; bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren İktisadî Devlet Teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve iktisadî Devlet Teşekkülleri ile Kamu iktisadî kuruluşları dışında kalıp sermayesi Devlete ve diğer kamu tüzelkişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği,

f) Anonim, limitet, kooperatif şirketlerin ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık,

g) Hayrî, ilmî ve siyasi kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği,

h) Gazete ve dergi sahipliği veya bunların yayım müdürlüğü Milletvekilleri hakkında, 3069 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanun Hükümleri saklıdır.

(Değişik 3. fıkra: 4667 - 2.5.2001 / m.9 - Yürürlük m.97) (e) bendinde gösterilenlerin, Hazinenin, belediye ve özel idarelerin, il ve belediyelerin yönetimi ve denetimi altında bulunan daire ve kurumların, köy tüzel kişiliklerinin ve kamunun hissedar olduğu şirket ve kuruluşların aleyhinde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin de bağlı bulundukları tüzel kişilerin ve yüksek öğretimde görevli profesör ve doçentlerin yüksek öğretim kurum ve kuruluşları aleyhindeki dava ve işleri takip etmeleri yasaktır.

Bu yasak avukatların ortaklarını ve yanlarında çalıştırdıkları avukatlarıda kapsar.

Bir kadroya bağlı olarak aylık veya ücreti Devlet, il veya belediye bütçelerinden yahut Devlet, il veya belediyelerin yönetimi ve denetimi altındaki daire ve müessese yahut şirketlerden verilen müşavir ve avukatlar,yalnız bu daire müessese ve şirketlere ait işlerde avukatlık yapabilirler.

T.C.
DANIŞTAY
İDARİ DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU
Esas No.1996/194 Karar No.1997/430 Tarihi 19.09.1997
ÖZET
ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ YANINDA HUKUK DANIŞMANI OLARAK ÇALIŞMANIN AVUKATLIK STAJYERLİĞİ İLE BİRLEŞMEDİĞİ HK.
Old 07-04-2007, 13:08   #27
nefise

 
Varsayılan

Bir kadroya bağlı olarak aylık veya ücreti Devlet, il veya belediye bütçelerinden yahut Devlet, il veya belediyelerin yönetimi ve denetimi altındaki daire ve müessese yahut şirketlerden verilen müşavir ve avukatlar,yalnız bu daire müessese ve şirketlere ait işlerde avukatlık yapabilirler.

Sayın Demiroğlu
Belirttiğiniz üzere, herhangi bir şirket bünyesinde çalışan bir avukat sadece bu şirket bünyesindeki davalara bakacaktır.
Ancak serbest çalışan bir avukat nasıl diğer müvekkillerinin davalarını alıyorsa herhangi bir şirketle de aynı çerçevede çalışabilecektir. SSK mevzuuna gelince; her ay nasıl baroya prim ödeniyorsa, aynı şekilde şirket tarafından sigorta primi yatırılmak suretiyle sigortalı da olunabiliyor. Bu da şu şekilde olmaktadır; bağlı bulunduğunuz baroya bir dilekçe ile başvurup avukatlık sigortasından çıkarak SSK ya kaydoluyorsunuz ve bu kaydı da yine bağlı bulunduğunuz baroya veriyorsunuz. Daha sonra tekrar avukatlık sigortasına kaydolmak istediğinizde, aynı şekilde baroya başvurarak yine primlerinizi baroya yatırmak suretiyle istediğiniz zaman avukatlık sigortasına dahil olabiliyorsunuz.

Yani sonuç itibariyle serbest bir avukatın şirket avukatlığı yapmasına engel teşkil edecek bir kanun hükmüne şahsen rastlamamakla beraber çevremde de bu şekilde çalışan pek çok avukat bulunmaktadır.
Tekrar belirtmek isterim ki; burada bahis konusu olan " serbest avukatın şirket avukatlığı yapmasıdır ".
Sayın seesaw ne şekilde ulaşabileceğimi belirtirseniz (e-mail vs) size de yollayabilirim.
Old 07-04-2007, 13:26   #28
Av.Turhan Demiroğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
serbest avukatın şirket avukatlığı yapması
*Bunda kuşku yok. Özel hukuk tüzel kişilerinin sürekli avukatlığı yapılabilir. Ancak ona tâbi olarak değil, herhangi bir gerçek kişi müvekkilde olduğu gibi, avukatlık ücreti karşılığında... Bu sabit bir ücret de olabilir ama bağımlılık olmamalı. O şirketin bünyesinde kadrolu görünmek, mümkün değil. Avukatlıkla bağdaşmayan işler kapsamındadır. Bu konuda ısrarcıyım.
Saygılarımla...
Old 07-04-2007, 13:45   #29
nefise

 
Varsayılan

Kişisel açıdan tercih meselesi tabiki, ancak hukuka aykırılık teşkil eden bi durum yok, ben de bu konuda ısrarcıyım. Burada bağımlılıktan kastınız sabit ücret alınmasıysa bu bir bakıma güvence unsuru olarak değerlendirilebilir; sonuç itibariyle avukat diğer işlerini serbestçe değerlendirip almaya devam edecektir. Dolayısıyla şirket bünyesinde çalışmak avukatı kısıtlayıcı bi unsur teşkil etmeyecektir. Öte yandan her ay şirketten gelen sabit bir geliri olacaktır. Avukatın kendi tercihi olduğu sürece ben bunda bir sakınca görmüyorum
Old 07-04-2007, 13:54   #30
Av.Turhan Demiroğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Burada bağımlılıktan kastınız sabit ücret alınmasıysa
Değil... İşverenin bordrosunda ve SSK bildirgelerinde yer alması mümkün değil demek istiyorum. Av.Kan.m.11 hükmü buna engel bence. İşverenin kayıtlarında ve SSK'da görünmüyorsa mesele yoktur.
Alınan meblağ sabit olabilir ancak adı bence teknik anlamda "ücret" olamaz; "avukatlık ücreti" olur. İşverenle avukat arasında iş akdinin bulunması sözkonusu olamaz, ancak vekalet akti bulunabilir kanaatindeyim.
Saygılarımla.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Senette malen Kaydının yazılmış olması Brusk Meslektaşların Soruları 58 30-07-2021 16:02
Bono Fotokopisinde Lehtar Hanesinin Boş Olması Bahriye Tuğ Meslektaşların Soruları 13 05-05-2010 00:03
Tanık ifadesinin çelişkili olması Avderenyılmaz Meslektaşların Soruları 2 01-12-2006 15:52
danıştayın ilk derece mahkemesi olması kerim Hukuk Soruları Arşivi 1 02-05-2006 17:54


THS Sunucusu bu sayfayı 0,09144711 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.