Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Alman-Türk Mahkemesi-Şahsi Münasebet

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-12-2008, 09:35   #1
devrimali

 
Varsayılan Alman-Türk Mahkemesi-Şahsi Münasebet

Baba Alman vatandaşı-anne ve çocuklar Türk vatandaşıdır. Baba ve çocuklar yurtdışında anne ise Türkiyede..Türk Mahkemesi daha önceden verdiği kararda velayeti babaya vererek anne ile çocuklar arasında Şahsi münasebet tesisine hükmetmiştir. Ancak daha sonra Türk Mahkemesinin verdiği kararın kesinleşmesinden sonra baba Almanyada Çocuklar ile anne arasındaki şahsi münasebetin değiştirlmesi ile ilgili dava açıyor ve Alman Mahkemesi yeni bir şahsi münasebet kararı veriyor ve bu karar Almanyada kesinleşiyor..Türk Mahkemesinin verdiği şahsi münasebet kararından farklı olarak verilen Alman Mahkemesinin bu kararının Türkiye'de tanınması ve tenfizi için dava açılıyor..Bu kararın tanınması yada tenfizi mümkün mü ? Yetkili yer Mahkemesi Türk Mahkemeleri değil midir? Bu tip davalarda nelere dikkat etmek gerekir ?
Old 17-12-2008, 23:15   #2
Gemici

 
Varsayılan

Sayın devrimali,

1. AB’nin 27. Kasım 2003 tarihli ve 2201/2003 nolu yönergesine göre. Velayet ve şahsi münasebet konularında, çocuğun, dilekçe verildiği anda bulunduğu yer(ikamet ettiği ülke) mahkemeleri yetkili(Madde 8)

2. Çocuk meşru yollardan ikamet değiştirdi ise, eğer şahsi münasebet kurma hakkı olan anne veya baba çocuğun ilk ikamet ettiği ülkede kaldıysa, ikamet değiştirmeden sonraki üç ay içinde, ilk ikamet ülkesi mahkemelerinin verdiği karar geçerli(madde 9) İlk ülkede kalan şahsi münasebet hakkı olan anne veya baba, ikinci ülkedeki mahkemelerin yetkisini kabul etti ise, madde 9 un birinci bendinin uygulanma alanı yok(şahsi münasebet konusundaki bir davaya katıldı ise ve yetki itirazında bulunmadı ise örneğin)

Belirttiğim durum çocuk kaçırmalarında söz konusu değil.

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
çocukla şahsi münasebet tesisi avgubse Meslektaşların Soruları 5 16-10-2010 14:50
Eşim hem Türk hemde Alman vatandaşı Almanyada Alman kimliğiyle beni gıyabımda boşamış Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 6 08-02-2008 13:09
çocukla şahsi münasebet Av. m.zümrüt Meslektaşların Soruları 2 29-06-2007 16:47
çocukla şahsi münasebet Av.Ufuk Meslektaşların Soruları 2 14-12-2006 22:47
Şahsi Münasebet Canberk Hukuk Soruları Arşivi 2 04-02-2004 14:45


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04256201 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.