Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Avalin Sorumluluğu Ve Sınırı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-08-2004, 18:45   #1
Procurement Law

 
Varsayılan Avalin Sorumluluğu Ve Sınırı

Değerli hukukçular,
Avalin "kefilin kıymetli evrak hukukundaki biçimi" ve ticaret hukukundaki malum karine nedeniyle "müteselsil kefil(sorumlu)" olduğu söylenmektedir. Ancak zamanaşımını kesen işlemlerin bundan müstesna olduğu yani zamanaşımını kesen işlemler mevzuu bahis olduğunda avalin aynen avalat gibi sorumlu olmayacağı, ilgili işlemin onun şahsında sonuç doğurabilmesi için bilahare ve avale yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Acaba "protesto" işlemi zamanaşımını kesen bir işlem midir?Daha doğru bir söyleyişle keşidecinin veya bir cirantanın koyduğu 'protestodan muafiyet' kaydı varken, kabul eden muhatabın poliçe;keşidecinin ise bono bedelini ödememesi karşısında kendisine protesto gönderilmeksizin başvurulan avalin "Bu kayıt beni bağlamaz.Bana protesto çekmeden başvuramazsın." diyerek ödemeden imtina hakkı var mıdır???
Old 17-08-2004, 12:55   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Merhaba,

Bonoda avalist lehine aval verdiği senet borçlusu oranında ve ona uygulanacak hükümlerle sorumludur.

Eğer aval keşideci lehine verilmişse protestodan muafiyet kaydı olmasa bile keşideciye veya kendisine protesto çekilmesine gerek olmadan avalist icra takibine muhatap olabilecektir zira kambiyo hukuku bakımından- muafiyet kaydı olmayan bir senette dahi- keşideciye protesto çekilmemesi belgenin kambiyo senedi vasfını engellemez ve keşideciye müracaat haklarının düşmesine engel olmaz.Bu anlamda keşideciye aval veren için de aynı kural geçerlidir.Cirantalar ve onlar lehine aval verenler içinse protesto gerekir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tüp bebeğe 39 yaş sınırı Seyda Hukuk Haberleri 1 09-01-2009 19:06
tanıkla ispat sınırı oz_zy35 Meslektaşların Soruları 3 11-12-2007 15:37
Tanıkla İspat Sınırı Av. Şehper Ferda DEMİREL Meslektaşların Soruları 2 09-09-2004 16:53
Yaş Sınırı ... nus Hukuk Sohbetleri 2 13-09-2002 10:19
Savunma Sınırı edanur Hukuk Soruları Arşivi 2 01-03-2002 23:35


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04933691 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.