Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Davanın Alt İşverene İhbarı Mı yoksa Alt İşverenin Davaya Dahil Edilmesi Mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-04-2015, 15:01   #1
Heybe Hukuk

 
Varsayılan Davanın Alt İşverene İhbarı Mı yoksa Alt İşverenin Davaya Dahil Edilmesi Mi?

Merhaba;

İşçi davalı idarede, temizlik işlerinde 10 yıldan uzun süre çalışmıştır. En nihayetinde de emekli olmakla işten ayrılmıştır.

İşçi HDC'si incelendiğinde, tüm bu süre boyunca 20'den fazla şirket bünyesinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Ancak bir gerçek vardır ki; o da işçinin tüm süre boyunca kesintisiz çalışmış olduğudur.

Hizmet Tespiti ve İşçi Alacakları talebini içerir dava, son işveren ve idare aleyhine açılmıştır.

İdare, işçinin çalıştığı süre boyunca işvereni görünen şirketlere davanın ihbarını istemiştir. Bu aşamaya dek 7 duruşma yapılmış, bu süreç içerisinde de sadece bu şirketlerin adres araştırması ile geçmiştir.

Gelinen aşamada mahkeme bir kısım şirketin adresinin tespit edilmesi nedeniyle davacı tarafa işbu şirketleri davaya dahil edip etmemek hususunda beyanda bulunmak üzere süre vermiştir.

İhale süresi biten şirketin çekilerek, diğer bir şirketin ihale ile işi alması ve bu süreç boyunca da işçinin kesintisiz olarak asıl işveren bünyesinde çalışması halinde, işçi alacakları bakımından işyerinin devredilmiş olduğunun kabul edileceği, dolayısıyla devralan işverenin tüm işçilik alacaklarından mesul olacağı muhakkaktır.

Diğer taraftan işçi alacakları yönünden asıl işveren de alt işveren ile birlikte müteselsilen sorumludur.

Şu halde davanın asıl işveren sıfatındaki idareye ve tüm geçmiş dönem alacaklarından sorumlu olan son işverene (alt işverene) açılmış olması yeterli değil midir?

Bir çoğunun adresinin dahi tespit edilemediği 20 alt işverenin davaya dahil edilmesi, yargılama sürecini uzatmayacak mıdır?

Ayrıca bildiğim kadarıyla, hukukumuzda "davaya dahil" diye bir kurum yoktur. Yoksa var mıdır?

Bu hususta bilgisi tecrübesi ile sabit meslektaşlarımın tüm bu sorularımı aydınlatmasına ihtiyaç duyuyor, emek verecek olanlara şimdiden teşekkür ediyorum..
Old 29-04-2015, 16:59   #2
avukat_burçin

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım, sorunuzu bu güne değin edindiğim deneyimlerime istinaden cevaplıyorum, Davayı asıl işveren ve son alt işverene açmış olmanız yeterlidir. Davacı işçinin, işçilik alacaklarından asıl işveren ve son alt işveren müteselsilen sorumlu tutulacaktır. Diğer alt işverenleri davaya dahil etmenize gerek yoktur. Asıl işveren-son işveren-diğer alt işverenler arasındaki rücu ilişkisi sebebiyle, davalı yan bu dava içerisinde, diğer işverenlere davanın ihbarını istemiştir. Muhtemelen daha sonra ticaret mahkemesinde diğer işverenlere karşı rücu davası açacaktır. Zaten o alt işverenlerin çoğunu bulamazsınız. Davanıza dahil etseniz bile davacının her bir alt işverenlikte çalıştığı süredeki hakları ayrıca hesaplanır, ayrı ayrı hüküm altına alınır ki, bu durum da tahsil aşamasında size sıkıntı yaratır.Takdir tabi ki size ait, ama bence diğer alt işverenleri davaya dahil etmemeniz sizin yararınıza olur. Muhtemelen alacaklarınızı da kurumdan tahsil edersiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
yeni paydaşın davaya dahil edilmesi Av.kerami ÖZDEMİR Meslektaşların Soruları 1 08-04-2013 09:23
Mirasçıların davaya dahil edilmesi üye21665 Meslektaşların Soruları 1 20-04-2010 17:00
araç sahibinin davaya dahil edilmesi av_banu222 Meslektaşların Soruları 4 31-12-2009 08:35
İddianamede yer verilmeyen suçların davaya dahil edilmesi? çınar Meslektaşların Soruları 8 01-06-2007 13:01


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02878189 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.