Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İnternet Yoluya Hakaret

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 21-01-2015, 13:55   #1
olgu

 
Varsayılan İnternet Yoluya Hakaret

Müvekkil 80 yalında emekli taksi şöfürüdür.
2014 yılının haziran ayında eminyetin internet sitesinde ihbar bölümüne girip Atatürk'e, polise ve Başbakana sinkaflı küfürler ettiği iddia ediliyor.
Müvekkil bilgisayar kullanmayı bilmez, açmasını dahi beceremez evdeki doktor kızı kullanıyor onun da bu şekilde bir suç işleme ihtimali yok.

Emniyete mesaj gönderen kişi sahte isim kullanmış ancak müvekkille ilgilsi olmayan açık bir adres bildirmiş.
Emniyet mesajı gönderenin IP sini TİB den sormuş, TİB 2 kişi adresi bildirmiş.
Birisi müvekkil, diğeri tanımadığımız şahıs. Ancak mesaj gönderilen saatte IP'yi müvekkil kullanmış gözüküyor.İkisi de TTnet abonesi ancak adresleri arasında 30-35 km var.
Diğer şüphelinin adresi emniyete mesaj atan şahsın bildirdiği adresle aynı. Fakat hayatın olağan akışı çerçevesinde bu şekilde mesaj atacak kişi açık adresini yazmaz.

Polis sizden bişey çıkacağını sanmıyorum ancak savcı ifadenizi istiyor dedi, savcı ise abonelik adına olduğu için süpheli sıfatıyla ifadesine başvuruyoruz dedi.

Teknik olarak nasıl müvekkilin IPsinden böyle bir mesaj gitti bilemiyorum ancak müvekkil ve kızı şahsen tanıdığım insanlar olduğu için bu şekilde mesaj atmaları mümkün değil.

Dava açılması halinde nasıl delil toplanır, hangi hususların araştırması istenir bilemiyorum.
Bilgisi olan meslektaşlar paylaşırsa sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...
Old 21-01-2015, 22:04   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Soruşturma dosyasındaki TİB'in cevabını incelemeniz gerekli. Terimi tam hatırlamıyorum ancak bir dosyamda TİB, "NAT özelliği nedeniyle bu ip aynı anda 4 abone tarafından kullanılmış olabilir", diyordu. Bahsettiğiniz olayda da benzer bir durum mevcut anlaşılan.

Malum, ceza verilebilmesi için delillerin, şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyulması gerekli. Olayda aynı IP'nin 2 abone tarafından kullanılmış olması nedeniyle şüphe devam ediyor. TİB'in verdiği bilgi yetersiz. Sırf bu delile dayanarak, müvekkiliniz veya diğer şüpheli cezalandırılamaz.

Yerinizde olsam, kovuşturma aşamasına geçilirse, TİB'e tekrar sorulmasını ve kesin cevap verilmesini isterdim. Eğer yine 2 "abone" derse ve başkaca delil yoksa, 2 şüpheli için de beraat verilmeli.

Soruşturma aşamasında, diğer şüphelinin bilgisayarının incelenmesini isteyin. Tarayıcı geçmişinden(emniyetin sitesi geçmişte kayıtlı olabilir) ya da google arama geçmişinden(web history özelliği kapatılmamışsa, "polis ihbar" gibi bir arama mevcuttur arama geçmişinde) bilgiye ulaşılabilir.
Old 21-01-2015, 22:18   #3
olgu

 
Varsayılan

Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
TİB in cevabında bu IP şu aboneler tarafından kullanılmıştır, 1. Abone şu saatler arası 2. Abone bu saatler arası şeklindedir. Kullanım saatleri kesişmemekte.

Mesaj atılan saatte müvekkil o IP ile internete bağlanmış gözükse de soruşturmaya konu mesajda belirtilen adresle diğer şüphelinin adresi aynı.
Fakat o şüpheli de mesajdan daha sonra o IP ile internete bağlanmış gözüküyor.

Bilgi işlemci arkadaşlarıma danıştığımda, aynı IP ile birden fazla abone aynı anda internete bağlanamaz demekte ancak anlattığım olaya da akıl erdirememekteler.

Ceza hukukunda ceza vermek için şüpheden uzak kesin delillere ihtiyaç olsada hakimlerimiz kimi zaman makul şüphe ile ceza verip temyiz yolu kapalı hagb ye başvurmayı tercih ediyor. Gerek sanık gerekse biz de hakimin hagb uygulayamaması halinde kesin para cezası verme yada dosyanın Yargıtay denetiminden okunmadan onanarak gelme riskine giremiyoruz.
Old 21-01-2015, 23:30   #4
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

"Müvekkilinizin evine gelmiş birisi yapmış olabilir", desek, aynı IP'nin bir süre sonra diğer şüpheli tarafından kullanılmış olması, çok büyük rastlantı olurdu.

TİB'in saati ile emniyetin sitesinin sunucusunun saatleri farklı olabilir. Sunucuda +2 yerine 0 kullanılmış olsa, 2 saat oynar.

Bence, emniyet sitesinin log kaydının istenmesini ve sunucu saatinin kontrolünü talep edin.
Old 21-01-2015, 23:59   #5
Admin

 
Varsayılan

TİB kurulduğundan beri bu tip sorgulamalarda hep TİB'e müracaat ediliyor ve servis sağlayıcı kayıtları da aslında yasal olarak TİB'e de ulaştığı için bunda da bir sakınca yok, fakat bu bilginin asıl kaynağı aslında TİB değil servis sağlayıcıdır.

Örnek vermek gerekirse müvekkiliniz "superonline" abonesiyse tarih ve IP bilgisiyle doğrudan Servis sağlayıcı olan superonline'a başvurup, suçu işleyen IP'yi o tarihte kimin kullandığı bilgisi ondan sorulmalı. Superonline bu kayıtları TİB'le de paylaşıyor olabilir ancak hem IP'nin hem log'un asıl sahibi ve kaynağı onlar, dolayısıyla en sağlıklı bilgiyi de onlar verecektir.

Ayrıca iddia makamı işin kolayına kaçıp sadece suçun işlendiği saat itibariyle IP kullanımını sorguluyor olabilir ama savunma olarak siz daha geniş bir araştırma yapıp, o IP'nin suçun işlendiği saatten 24 saat önce ve sonrasında hangi abonelere atandığının sorgulanmasını da talep edebilirsiniz. Bunu yaparken hem servis sağlayıcıdan, hem de suçun işlendiği sistemin loglarından "sunucu saatinin" de verilmesini de isteyebilirsiniz. Olaydaki karışıklık büyük ihtimalle Sayın Av. Erdem Akçay tarafından isabetle belirtildiği üzere iki sistemin arasındaki saat farkından da kaynaklanıyor olabilir.

Yine örnek vermek gerekirse, benim şu anda yazdığım mesaj suç teşkil etse ve THS sunucusundan sorgulansa yeterince dikkatli olmayan bir sistem yöneticisi saati "16:32:29" olarak bildirebilir, çünkü THS'nin sunucusu Türkiye'de olmadığından TSİ 23.32.29 olduğu halde, şu anki sunucu sistem 16:32:29'dur. Savcılık da 16:32:29'ta benim IP mi kimin kullandığını sorgularsa, benden 7 saat önce bu IP'yi kullanma şanssızlığına erişmiş bir kullanıcı bir anda kendini sanık olarak Savcının önünde bulabilir.

Keza sunucuların hepsi TR'de olsa dahi, sunucu saatlerinin hatalı olması, saatlerin ileri-geri alındığı zamanlarda sorgulama yapılması vs. nedenlerle bu tip karışıklıklar çıkabilir. O yüzden sunucu saatleriyle ilgili böyle bir sorun olmuş olabileceğini bence dikkate almak gerek.

Ayrıca siz bir önceki kullanıcıdan şüphelenmiyorsunuz ancak benim tahminim fail kesinlikle o! Veya şöyle diyelim, suç kesinlikle onun bilgisayarından işlenmiş! Suçu işleyen kişinin verdiği adresin bu IP'yi sizden birkaç saat önce kullanan kişiyle birebir aynı olması nasıl tesadüf olabilir ki? Belli ki suç o bilgisayardan işlenmiş. Evet suçu işleyen kişi normalde gerçek adresini yazmaz ama normal şartlar altında öyle bir kişi kendi evinden de bu suçu işlemez, zira IP adresiyle bulunabileceğini bilir (her ne kadar teknik beceriksizlikler(!) nedeniyle henüz tam bulunamamış olsa da). Suçu işleyen gerçekte o olmasa bile, o bilgisayarın sahibinin başını belaya sokmak isteyen bir kişinin o bilgisayardan özellikle o mesajı gönderdiğini düşünüyorum.

Tüm bu teorilerimiz hatalıysa ve gerçekten mesaj sizin müvekkilinizin bilgisayarından yazıldıysa bu durumda da bilgisayarınızda güvenlik açığı olup olmadığını veya internet ağınızın şifresinin kırılıp kırılmadığını da araştırmanızı öneririm. Neticede sizin bilgisayarınıza yetkisiz kişilerin girmesini sağlayan bir program kurulmuşsa veya örneğin internet ağınızda şifre yoksa, o zaman da üçüncü kişiler sizin bilgisayarınızdan bu suçu sizmiş gibi işlemiş olabilirler
Old 22-01-2015, 13:59   #6
yasal06

 
Varsayılan

Servis sağlayıcılar ve TİB sistemine nasıl bir yansıması olur bilemiyorum ancak bazı üçüncü parti programlar kullanılarak ilgili bilgisayarın ip adresinin dört beş saniyelik bir aralıkla mütemadiyen değiştirilmesi sağlanabiliyor. Bu da bir şüphe unsuru olarak bilginiz dahilinde olsun isterim.
Old 23-01-2015, 18:42   #7
olgu

 
Varsayılan

Cevap yazıp yardım eden meslektaşlara teşekkür ederim. Tahminimce sayın Admin in de işaret ettiği üzere sitenin saati ile TIB in sunucu saati arasındaki farklılıktan kaynaklanan bir durum.

Bilişim uzmanı arkadaşlardan öğrendiğim üzere team viewer gibi ancak korsan amaçlı bir program ile bilgisayarınıza sızıp sizin bilgisayarı ve ip nizi kullanarak tüm istediklerini gerçekleştirmeleri de mümkünmüş, hatta bu kötü amaçlı kullanılan bilgisayarlar da zombie bilgisayar olarak adlandırılıyormuş.

İnternet servis sağlayıcılar üyelerinin ip bilgilerini ne kadar süre ile saklıyorlar? Talep edene kadar silinmiş olmasın, 6-7 ay öncesi bir döneme ait bir eylem çünkü...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İnternet Üzerİnden Hakaret-ŞÜphelİnİn Tespİtİ Av.Günar Meslektaşların Soruları 4 05-02-2012 21:06
İnternet Sitesi İçinde Hakaret - İsmi Bilinmeyen rumuz kullanan bir kişiye karşı hakaret suçunun unsurları oluşur mu? urla Meslektaşların Soruları 16 26-09-2011 19:00
İnternet haber sitesi ve hakaret vkguzel Meslektaşların Soruları 1 04-02-2011 16:32


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04761910 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.