Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

iş Ortaklığından alınan çekin cirosunun yetkisiz diğer ortak tarafından yapılması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-04-2015, 16:47   #1
BURCUAKYAR

 
Varsayılan iş Ortaklığından alınan çekin cirosunun yetkisiz diğer ortak tarafından yapılması

Sayın Meslektaşlarım
Kaç gündür araştırmama karşın hiçbir sonuca ulaşamadığım bir davam var.Yardımlarınız rica ediyorum.

Müvekkilim şirket B ve C nin oluşturduğu iş ortaklığa iş yapmış teslim etmiş ve karşılığında 5 adet çek almıştır. Çeklerin tamamı karşılıksız çıktığından dolayı 1. çeki icraya koydum. çek A firmasına attir ve B firması adına yazılmıştır. B çeki A ya geri vermiştir. A da çeki A ve B firması ortaklığı olarak cirolayıp müvekkilim şirkete vermiştir. Her 2 şirket de ayrı ayrı icraya gidilmiştir. Süresi içinde B şirketi iş ortaklığında çek keşide etme yetkisinin kendisinde olduğunu vekalet ile ileri sürmüş ve cirodaki imzanın kendisine ait olmadığı beyanıyla itirazda bulunmuştur.
Ancak vekaletnamede sadece çek keşide etmek yazıyor bu durumda ciro yetkisi özel olarak belirtilmediğinden A nın yaptığı ciro geçerli olur mu?
Bu resmen dolandırıcılık olan takibe nasıl devam edebilirim, müvekkilimi %20 tazminattan nasıl kurtarabilirim.

Konu hakkında yardım rica edriyorum
Saygılarımla
Old 10-04-2015, 10:00   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Akyar,
Alıntı:
Yazan BURCUAKYAR
...Müvekkilim şirket B ve C nin oluşturduğu iş ortaklığa iş yapmış teslim etmiş ve karşılığında 5 adet çek almıştır. Çeklerin tamamı karşılıksız çıktığından dolayı 1. çeki icraya koydum. çek A firmasına attir ve B firması adına yazılmıştır. B çeki A ya geri vermiştir. A da çeki A ve B firması ortaklığı olarak cirolayıp müvekkilim şirkete vermiştir. Her 2 şirket de ayrı ayrı icraya gidilmiştir. Süresi içinde B şirketi iş ortaklığında çek keşide etme yetkisinin kendisinde olduğunu vekalet ile ileri sürmüş ve cirodaki imzanın kendisine ait olmadığı beyanıyla itirazda bulunmuştur.
Ancak vekaletnamede sadece çek keşide etmek yazıyor bu durumda ciro yetkisi özel olarak belirtilmediğinden A nın yaptığı ciro geçerli olur mu?
Bu resmen dolandırıcılık olan takibe nasıl devam edebilirim, müvekkilimi %20 tazminattan nasıl kurtarabilirim...
Anlatımınızdan net olarak anlaşılmıyor.
Çekte:
1.ihtimal: keşideci A, lehtar B, ciranta A-B İş Ortaklığı, hamil müvekkiliniz?
2.ihtimal: keşideci A, lehtar B, 1.ciranta A, 2.ciranta A-B İş Ortaklığı, hamil müvekkiliniz?

Bir de A-B İş Ortaklığının kurulması sebebi nedir? Özellikle "2.ihtimal söz konusu ise" TBK m.625-637 uyarınca temsilci ortağı belirleme imkanınız var mı? Örn: ihaleye konu bir işin ifası için biraraya gelmişlerse iş sahibi idareden adi ortaklık sözleşmesini isteyip temsilci ortağı belirleyebilirsiniz...
Yargıtay 12 HD, 15.6.2010 T., E: 2010/2957, K: 2010/15167: " ... Borçlar Kanunu'nun 533. maddesinin son cümlesinde “ortaklığı idare yetkisi tanınan şerik şirketi ve bütün şerikleri üçüncü şahıslara karşı temsil etmek hakkına haiz sayılır” hükmü yer almaktadır. Ortaklık sözleşmesi ile yasada belirtilen idare yetkisi tanınan şerik ortak da olabilir. Üçüncü bir kişi de olabilir. Dolayısı ile bu kişinin BK'nun 34. ve 38. maddeleri ile daha geniş anlamını bulan 533. maddesinin son fıkrasında açıklanan ortaklığı temsil yetkisi olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda ortaklığı idare yetkisi bulunan temsilcinin yapacağı işlem ortakları üçüncü şahıslara karşı eşit olarak sorumlu kılar. Bu sebeple adi ortaklığı temsilen idareci şerikin ( ortak-temsilcinin ) imzaladığı takibe konu çekten dolayı itiraz eden borçlu ortağın sorumlu olacağından itirazın reddi yerine adi ortaklık adına çek keşide yetkisi olmadığından dolayı itirazın kabulüne karar verilmesi doğru değildir..."
Old 10-04-2015, 10:58   #3
BURCUAKYAR

 
Varsayılan

Nevra Hanım

Konu tam olarak 1. seçenekteki şekilde ancak cironun üzerindeki imza yetkisiz olan iş ortağına aittir.A-B iş ortaklığının kurulmasının sebebi bir hastane inşaatının yapılmasıdır.Sözleşmede pilot ortak olarak geçen ortak da temsilde yetkili kılınan ortaktır.

Saygılarımla
Old 10-04-2015, 12:41   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan BURCUAKYAR
...Konu tam olarak 1. seçenekteki şekilde ancak cironun üzerindeki imza yetkisiz olan iş ortağına aittir.A-B iş ortaklığının kurulmasının sebebi bir hastane inşaatının yapılmasıdır.Sözleşmede pilot ortak olarak geçen ortak da temsilde yetkili kılınan ortaktır...
Yani keşideci: A firması, lehtar: B firması, ciranta: A-B İş Ortaklığı (adına yetkisiz temsilci A firmasının yetkilisi gerçek kişinin imzası), hamil: müvekkiliniz.

Çekten sorumlu olanlar: keşideci olarak A firması, lehtar olarak B firması, ciranta olarak A firması yetkilisi gerçek kişi.

Takip: kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu; takip borçluları: 1- A firması, 2- B firması.

A'nın "keşideci" sıfatıyla B'nin de lehtar sıfatıyla çekten dolayı sorumlu olduğu savunmasında bulunabilirsiniz..
Old 13-04-2015, 11:19   #5
BURCUAKYAR

 
Varsayılan

Nevre Hanım

teşekkür ederim yanıtınız için. Dediğiniz noktadan yaklaşacağım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
TOKİden alınan ve henüz borcu bitmediği için tapusu olmayan evin diğer eş tarafından satılmasına nasıl engel olabiliriz BALDIRAN Meslektaşların Soruları 7 30-10-2021 11:15
sözlü talimat ile yetkisiz kişinin yazdığı çekin hükmü av.harun sevimli Meslektaşların Soruları 2 15-09-2011 16:30
çekin yetkisiz temsilci tarafından imzalanmış olması Av.meric Meslektaşların Soruları 18 20-01-2010 11:53
L T D Şirket/ Hacizli Payın Diğer Ortak Tarafından Alınması/ Haczin Kaldırılmaması denizizm Meslektaşların Soruları 13 01-12-2008 12:22
çekin yetkisiz kişi tarafından imzalanması atak Meslektaşların Soruları 1 08-11-2006 14:13


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02999902 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.