05-03-2007, 15:25 | #1 |
|
intihar cinayetmidir?eğer cinayet ise intihara teşebbüs nedir?
Başlıkta yazdığım gibi,
kişi intihar etmekle canına kastedmiş oluyorsa bu bir cinayet olmuyormu eğer cinayet ise intihara teşebbüs edip kurtulan bir kişinin cinayete teşebbüsten yargılanması gerekmezmi? |
07-03-2007, 16:40 | #2 |
|
İntihar zaten çokkötü bir psikolojik durumun sonunda alınmış yanlış ve zor bir karardır.Kişinin ölmemesine sevinip,onu tekrar kazanmak için tedavi etmek yerine ölmediğine pişman edip yargılamak doğru mu sizce? O zaman onu intihara sürükleyen olaylardaki sorumluların payı ne olacak?
|
10-03-2007, 14:39 | #3 |
|
evet
intihardan kurtulmuş birini cinayete tam teşebbüsten yargılayıp kendini öldürememe ile cezalandırmalı) belki kahrından ölür)))) mutfakta elimizi falan kesersek eksik teşebüsten hafifletiriz belki |
10-03-2007, 17:25 | #4 |
|
*İntihar, sanığın ölümü nedeniyle cezasız kalmaya mahkum bir suç türüdür (türünü bilmem!);
*İntihara teşebbüs, kişinin üzerinde tasarruf hakkının bulunmadığı ve kendisine ait olmayan "can"a kıymaya yeltenme olmakla, uygun şekilde cezalandırılması gereken (ve türü henüz belli olmayan) bir suça teşebbüstür. Can ona ait değildir, emanettir.. Üzerinde ailesinin-toplumun-tüm insanların bir takım hakları bulunmaktadır vs, vs... Saygı ile... |
10-03-2007, 19:12 | #5 |
|
İntihara teşebbüs etmenin hukuki nitelği bu güne kadar değersizleştirilerek geçiştirilmiştir.
Asılnda intihara teşebbüs ile Darbe-ihtilal arasında bir benzerlik vardır. Nasıl derbeci başarılı olursa kimse onu yargılayamaz çünki artık onun kanunları caridir. İntihar eden de başarılı olur ölürse ölmekle dava düşeceğinden yargılayamaz kimse. Fakat darbeci başarılı olamazssa TCK 146( yenisinin no.sunu bilmiyorum) uyarınca anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak suçunu işlediğinden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilir. Bu kıyası intihar için de uygulamalayız. Tabi bir kanun boşluğu bulunmaktadır. Ceza yargılamısanda kıyas caiz olmadığından kıyas yapamayız. Ama yasama organında nrica edebiliriz. Bu boşluk dolmalı artık. İntihara teşebbüs edenler tıpkı darbeye teşebbüs edenler gibi yargılanmalıdır. Cezası ise tıpkı vatana hıyanette olduğu gibi burda da can emanetine hıyanetnedeniyle idam olmalıdır. Ama artık idam kaldırıldığı için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasyıla yetinilmelidir. diye düşünüyorum. En ilginç hukuki yorum saygılarıyla. |
10-03-2007, 20:05 | #6 | |||||||||||||||||||
|
Tebessümlerimle. |
10-03-2007, 20:12 | #7 | |||||||||||||||||||
|
İntihar Cinayet midir yoksa başka bir şey midir bu konuda karar içinde muhtelif görüşler mevcuttur.
|
10-03-2007, 23:26 | #8 |
|
1. Ceza Dairesi 1995/1561 E, 1995/1780 K.
İNTİHARA İKNA VE BUNA YARDIM ETMEK "İçtihat Metni" İntihara ikna ve yardıma teşebbüsten sanık Mehtap’ın yapılan yargılanması sonunda; beraatine ilişkin, (Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi) ’nden verilen 23.12.1994 gün ve 109/164 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi müdahil tarafından istenilmiş olduğundan, dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan tebliğname ile Dairemize gönderilmekle, incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi: TCK.nun 454. maddede belirgin suçun oluşması, intiharın yani ölümün meydana gelmesi şartına bağlı olup, teşebbüs hali suç teşkil etmediği nedeniyle unsurları oluşmayan suçtan sanığın beraeti, gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, müdahil vekilinin sübuta, eksik incelemeye yöneltilen, takdire ilişen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi (ONANMASINA), 14.6.1995 gününde oybirliği ile karar verildi. Fakat benim yukardaki muhalefet şerhimi de gözardı etmeyiniz |
11-03-2007, 09:03 | #9 | |||||||||||||||||||||||
|
Katılıyorum... (İntihara teşebbüs edip başaramayan kişinin "son arzusu"nu yerine getirip idamına karar vermek, sonuçsuz kalan kalkışmasını "kamu otoriteleri eliyle" sonuca ulaştırmak gerekirdi ama, "mevzuat müsait değil". İnsanlık öldü mü? Bu suça özel yeni bir düzenleme için U_UDAP'ın acilen yan odada toplanmasını öneriyorum.) Saygılarımla... |
11-03-2007, 14:43 | #10 |
|
merhaba arkadaslar.
sözü geçen konuda intihar insan öldürmek suçunun içini doldurmuyor.şöyleki suçun unsurları tam olarak oturmuyor.bir kişinin başka bir kişiyi öldürmesi insan öldürmek sucu iken intihar da tek kişi mevcut.sizlerin bilidiği gibi sucun unsurları tam değilse ortada bir suç yoktur.. intihara teşebbüs de tabiki suç oluşturmayacaktır. fakat intihar etmek suç değilken bir başkasının intihara sevk etmek yardım etmek v.s nedenler suç olarak düzenlenmiş.burası biraz saçma gelebilir.burada da kanun koyucu suç teorisinden bilinçli bir sekilde sapmış gözüküyor... sözün özü intihar cinayet değildir,kanunun sözüyle, intihar etmiş fakat başaramamış kişide sözü geçen eylem cinayet olmadığı için teşebbüsde yoktur... |
14-02-2008, 03:50 | #11 |
|
şunu belirtmek isterimki ben yargılanmalı yada yargılanmamalı demiyorum.soruyu soruş biçimimden yargılanmalı fikrini savunduğum cıkmasın lütfen.sadece görüşleri merak ettim.gerçekten değişik görüşler var.
|
14-02-2008, 22:33 | #12 |
|
Bu form bana yaklaşık 10 sene önce Fransa'da yaşanmış bir olayı hatırlattı...
Adamın biri intahar etmeye karar veriyor. Boynuna bir taş bağlıyor, üstüne benzin döküp, zehir içiyor, silahı eline alıyor. Üstündeki benzini ateşledikten sonra aşağıya atlıyor ve elindeki silahı ateşliyor. Silahtan çıkan kurşun, taşın bağlı olduğu ipi zedeliyor, adam denize düştüğünde taş ipten kurtuluyor ve deniz üzerindeki ateşi söndürüyor. Adam ölmeye o kadar kararlı ki yüzmek için çaba harcamıyor, bu da deniz suyunu yutmasına bu sayede de kusmasına neden oluyor. Sonunda, balıkçılar adamı bulup hastaneye kaldırıyorlar. Adam iki gün sonra zatüreden ölüyor... |
16-02-2008, 23:03 | #13 | |||||||||||||||||||||||
|
Bu ihtilallere ilişkin yaklaşımın intiharlar için de uygulanması gerçekten son derece ilginç olmuş.Başarılıysan kahraman, başarısızsan idam edilen darbeci gibi; ölebilirsen zaten gidersin ama ölemezsen de sürünürsün İntihar yani özkıyıma teşebbüs eden insan zaten ağır bir baskı altındadır. Kararın verilmesi de öyle bir çırpıda olmaz. İntiharın psikodinamiklerine bakılırsa girişimci önceden ya haber vermiş ya da başarız deneyimlere bulunmuş, en yakınlarına bunu tehdit olarak en az bir kez söylemiştir. Yani burada bir hazırlık süreci de söz konusudur ki her halde hukuki olarak baktığınızda bu suçu ağırlaştıran bir durum olmalı.. Biraz ciddi bakarsak, bir insan zaten hayattan umudunu kesip başka bir çözüm bulamamış ve tek çıkar yol olarak özkıyıma yöneldiğine göre kendisini değersiz zavallı hisseden, tedaviye muhtaç bir insanı.."sen niçin ölemedin!bunu da mı becemedin?" diye yargılayıp süründürmek ve hapsetmek! ne kadar mantıklı bir bakış açısı, ne kadar adil olabilir? Bilemiyorum Hayır yargılama sürecinde beraat etse bile girirşiminin başarısız olmasını mahkemede iyice deşerek hepten kendisini değersiz ve başarısız hissettirmek cabası.. Kişi ikinci deneyiminde işini şansa bırakmaz o zaman.. Bazı vakalarda kurtarılma umudu son ana kadar sürer ve hep bir çıkış noktası bırakırlar bunu da ekleyelim.. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|