Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

tedbir nafaka davası- davacı olarak dahil

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 08-04-2014, 09:59   #1
avukatmutlu

 
Varsayılan tedbir nafaka davası- davacı olarak dahil

arkadaşlar merhaba;
babamın kaybını yaşadığım zamanda açtığım bir davada önemli bir hata yaptığımı farkettim.
anne ve çocuk için, babaya karşı (boşanma olmaksızın) yalnızca tedbir nafakası davası açtım ve anne-çocuk için ayrı ayrı tedbir nafakaları talep ettim.
ancak bugün dava dilekçesine davacı olarak yalnızca anneyi yazdığımı, velayeten çocuk için davacı olduğunu yazmadığımı farkettim.
bu durumda çocuk yönüden dava reddedilecektir.

tarafıma süre verildi.
bu sürede çocuğu davaya davacı olarak nasıl dahil edebilirm?
yardımlarınızı bekliyorum
Old 08-04-2014, 12:07   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Başınız sağolsun.
TMK m195 e göre hakim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır.

m196-Eşlerden birinin istemi üzerine hakim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler.

Dava dilekçenizde çocuk için davalıdan istenilen katkıyı belirtmeniz yeterlidir. Dilekçede ayrıca çocuğa velayeten dava açıldığını göstermemeniz nedeniyle talep reddedilemez. Yasa, aile birliğinin korunması için gerekli tedbirleri alabilmesi için eşlerden birinin istemini yeterli görmektedir.

Ancak Mahkeme, çocuğun da davacı olarak gösterilmesi gerektiği kanaatinde olursa , HMK m 119 (2) ye göre, eksikliği tamamlamanız için 1 haftalık kesin süre vermek zorundadır.
Old 08-04-2014, 13:07   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Merhaba,

Davanızın dayanağı ya TMK. 196 ya 197.Maddeler.

Alıntı:
II. Eşler birlikte yaşarken
MADDE 196. Eşlerden birinin istemi üzerine hakim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler.

Eşin ev işlerini görmesi, çocuklara bakması, diğer eşin işinde karşılıksız çalışması, katkı miktarının belirlenmesinde dikkate alınır.

Bu katkılar, geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir.


III. Birlikte yaşamaya ara verilmesi
MADDE 197. Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.

Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.

Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.

Açtığınız davada kadın hem kendisi hem de yanında kalan çocuğu için Tedbir nafakası talep edebilir. Çocuk davacı olarak gösterilmez. Velayet anne ve baba tarafından beraber kullanılmakta zaten..Davanızda taraf ehliyeti açısından bir eksiklik göremedim ben. Davacı Kadın, kocadan çocuk adına talep ediyor zaten.

Örnek:"...Davada, ayrı yaşamada haklılık iddiasına dayalı davacı (kadın) ve müşterek çocuk için tedbir nafakası istenilmiştir.

Dosya kapsamından; davacı kadının, ayrı yaşamada haklı olmadığının anlaşılmasına göre; mahkemece, kadının tedbir nafakası isteminin reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir. Bu nedenle, bu yöne ilişen temyiz itirazlarının reddine,

Ancak, Türk Medeni Kanununun 327/1. maddesi gereğince; ana babanın küçük çocuğun bakım, eğitim ve korunması için gerekli giderlerini karşılamakla mükellef olmasına ve müşterek çocuk N.’in fiilen davacı anne yanında bulunduğunun anlaşılmasına göre; davacı anne yanında bulunan çocuk için nafakaya hükmedilmesi gerekirken (davacı kadının ayrı yaşamada haklı olmadığından bahisle) küçük için istenen tedbir nafakasının da reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir..." [Yargıtay 3.Hukuk Dairesi 2010/10878 Esas, 2010/14034 Karar.]

Saygılarımla,
Old 08-04-2014, 14:22   #4
avukatmutlu

 
Varsayılan

sevgili meslektaşlarım selvi ve ufuk, öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum.
ben de henüz velayet hususunda anne-baba ortak olarak kullandığı ve ayrım olmadığı için öyle düşünmüş olmalıyım ancak bugün duruşmada hakim tarafından duruşma tutanağına
'dosyanın incelenmesinde; davacı vekilince açılan davada çocuk için nafaka talep edilmiş ise de davacı sıfatı ile çocuk adına dava açılmamış olduğu görüldü. ' şeklinde kayıt geçti.
bana şifaen 'müvekkiliniz adına asaleten çocuk adına velayeten açmalıydınız' dedi ve bana davayı ıslah ile çocuğun davacı olarak eklenmesi gibi bir beyan geçti. ancak ıslah ile taraf genişletilmesi kanunen mümkün değil. hakim böyle demişse de, tarafımca böyle bir dilekçe verildiğinde usule aykırılık nedeniyle reddedilecektir diye düşünüyorum. yerel mahkemede olmasa da Yargıtay safhasında.
aile birliği hakkında davacı olarak eklenmese de tedbir alınmalı fikrinize ve dayanaklarınıza kesinlikle katılıyorum, amaç bu doğrultuda olması gerekirken kasımda açılan davanın ilk duruşması dahi bugün yapıldı. üstelik tedbir nafakası gibi ivedi bir talep.
son olarak; ayrıca çocuk için velayeten bir vekaletname çıkartılarak bir tedbir nafakası daha açarak, dava dilekçemde bu dosya ile birleştirilmesini talep etmeyi düşünüyorum. yargılamada itiraz doğuracak bir durum kalmamış olur diyorum. bu yönde fikirleriniz nedir?
Old 08-04-2014, 14:35   #5
avukatselvi

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Bence de ıslah mümkün değil.
Mahkemenin ara kararındaki tespiti dava dilekçesinde bulunması gerekli hususlarda eksikliğin tespitidir. Tamamlamanız için size 1 haftalık kesin süre vermesi gerekirdi. HMK m 119(2) ye göre dava dilekçesindeki eksikliği tamamlayın çocuğa velayeten de davanın açıldığını ek dilekçe ile belirtin.
Çocuğun davacı olarak gösterilmesi gerekmez ama haklısınız Mahkemenin kanuna aykırı da olsa bu sebepten davayı reddetme ihtimaline bırakılamaz durum. Kolay gelsin.
Old 08-04-2014, 14:43   #6
avukatmutlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukatselvi
Sayın Meslektaşım,
Bence de ıslah mümkün değil.
Mahkemenin ara kararındaki tespiti dava dilekçesinde bulunması gerekli hususlarda eksikliğin tespitidir. Tamamlamanız için size 1 haftalık kesin süre vermesi gerekirdi. HMK m 119(2) ye göre dava dilekçesindeki eksikliği tamamlayın çocuğa velayeten de davanın açıldığını ek dilekçe ile belirtin.
Çocuğun davacı olarak gösterilmesi gerekmez ama haklısınız Mahkemenin kanuna aykırı da olsa bu sebepten davayı reddetme ihtimaline bırakılamaz durum. Kolay gelsin.


çok teşekkür ederim.
dilekçe ile derdest dosyaya maddi eksikliği ve yeni dava açtığımızı bildireceğim, bu arada çocuk için ayrıca dava açarak birleştirme talep edeceğim.
yardımlarınız için tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim
Old 24-12-2014, 09:14   #7
avukatmutlu

 
Varsayılan

arkadaşlar merhaba,
eski mesajımı şimdi yeniden gördüm ve gelişmeleri aktarmak istedim.


öncelikle açtığım davada bir hata yokmuş
hakim beyin ara kararı sonrasında noterden çocuk adına velayeten annesine vekalet çıkarttırmak istedink ancak elbette ki, evlilik devam ettiği için velayeten tek bir tarafın vekalet çıkartamadılar.
Ben de bunun üzerine, evlilik birliği sona ermediğinden velayetin anne ve baba tarafından ortak olarak kullanılabileceğini, davanın yalnızca anne adına açılarak annenin yanında kalan ve baba desteği almayan çocuk için de gerekli tedbirlerin talep edilebileceğini belirterek ara karara itiraz ve rücu talepli dilekçemi sundum.


İtirazım kabul edildi, boşanma davası açılmaksızın yalnızca anne adına açtığım dava üzerinden devam edilerek, netice itibariyle davamız kabul edildi ve hem anne hem çocuk için tedbir nafakasına hükmedildi.


Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, eminim bu durumla karşılaşan arkadaşlarımıza örnek olacaktır.
Ne yazık ki, tedbir nafakası talepleri sürekli olarak boşanma davası ile birlikte görüldüğünden, ayrı dava olarak talep edildiğinde böyle ara kararlar ile karşılaşılabiliyor.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İş Kanunu Madde 21/3'te öngörülen ücret, süre olarak kıdeme dahil edilebilir mi? Baris.Ozkan İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Çalışma Grubu 9 04-09-2013 09:33
tedbir nafakası davasına karşılık dava olarak boşanma davası ysfaslan Meslektaşların Soruları 14 20-11-2012 14:49
Davaya davacı taraf dahil etme allegria Meslektaşların Soruları 4 10-03-2012 09:29
Davacı Olarak Kim Gösterilebilir Av. Zeynep KILIÇ KAYA Meslektaşların Soruları 14 29-01-2011 19:17
Davacı vekili tarafından davaya dahil edilme üye21665 Meslektaşların Soruları 1 28-10-2008 10:54


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04974008 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.