Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kadastroya itiraz Hakkında

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 18-02-2014, 16:34   #1
gmzvtnsvr

 
Varsayılan Kadastroya itiraz Hakkında

Merhaba,

Yazmam gereken bir dilekçe hakkındaki hatamı en aza indirmek için meslektaşlarımın görüş ve önerilerine ihtiyacım bulunmakta.
Erzurum'da bulunan bir arazi için ihtiyar heyeti toplanıyor ve aslında 4 kardeşe bölünmesi gereken toprağın kadastrosu sadece biri için yapılıyor. Olay 2006 yılında gerçekleşiyor ancak diğer kardeşler bunu yeni öğreniyor. Haliyle hakkı olanı da geri almak istiyor. Burada izlenmesi gereken yol nasıl olmalıdır? (İptal ve tescil davası açılabilir mi davalı olarak kim gösterilebilir vs..)

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, herkese iyi çalışmalar dilerim.
Old 20-02-2014, 10:44   #2
avukat48

 
Varsayılan

Tescil gören kardeş adına tapu iptali ve tescil davası açmanız gerekiyor meslektaşım.
Old 20-02-2014, 11:38   #3
avukat48

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY

8.Hukuk Dairesi
Esas: 1991/3200
Karar: 1991/12837
Karar Tarihi: 30.09.1991


MÜLKİYETİN TESPİTİ VE ALACAK DAVASI - TAŞINMAZLARIN DİP MURİSTEN KALDIĞININ KABULÜ GEREĞİ - MİRASÇILAR ARASINDA ZAMANIŞIMININ İŞLEMEYECEĞİ - TAKSİM OLMADIĞI TAKDİRDE BİR MİRASÇININ ZİLYETLİĞİ DİĞER MİRASÇILAR ADINA SÜRDÜRÜLMÜŞ SAYILACAĞI

ÖZET : Bir kısım tanıklar taksim olmadığını, diğer bir kısmı taksim hakkında bilgileri olmadığını ifade etmişlerdir. Bu durumda, taşınmazların dip muris (H) den kaldığını kabul etmek icabeder. Esasen mirasçılardan yalnız (M) nin uzun süreden beri gayrimenkulü tasarruf etmiş olması neticeyi değiştirmez. Zira, mirasçılar arasında zamanışımı işlemez. Murisin ölümünden sonra mülkiyet gibi zilyetlik de diğer mirasçılara intikal eder. Taksim olmadığı takdirde bir mirasçının zilyetliği diğer mirasçılar adına sürdürülmüş sayılır. O itibarla, olayda bağımsız zilyetlikten ve bunun mülkiyeti kazandırdığından söz edilemez. Mevcut delil durumuna göre taşınmazların ortak miras bırakan (H) den kaldığı belirlendiğine göre, davacıların miras hisseleri oranında davanın kabulü yönüne gidilmesi gerekir.

(743 S. K. m. 517)

Dava: Osman ve müşterekleri ile Fadiş ve müşterekleri aralarındaki mülkiyetin tespiti ve alacak davasının reddine dair, (Samsat Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 18.12.1990g ün ve 173-1055 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:

Karar: Dava konusu taşınmazların, tarafların dip murisi Hasan'a ait olduğu bilirkişi ve tanıklar tarafından ifade edilmiştir. Her ne kadar davalılar taksim neticesinde taşınmazların dedeleri Mustafa'ya isabet ettiğini, Mustafa'nın ölümü ile de kendi yakın murisleri Mehmet'e kaldığını, Mustafa adına taşınmazların vergide kayıtlı olduğunu savunmaşlar ise de, taksim durumunu kanıtlayamamışlardır. Bir kısım tanıklar taksim olmadığını, diğer bir kısmı taksim hakkında bilgileri olmadığını ifade etmişlerdir. Bu durumda, taşınmazların dip muris Hasan'dan kaldığını kabul etmek icabeder. Bir taşınmazın özel idarece düzenlenen vergi kayıtlı olması sonucu değiştirmez. Vergi kaydı daha ziyade vergi mükellefini belirler. Zilyetlik veya diğer mülkiyeti kazandırıcı sebeplerle birleşmediği takdirde özellikle olayımızda taksim sonucu Mustafa'ya geçtiği belirlenmemiş olduğuna göre, bu vergi kaydı bir değer taşımaz. Esasen mirasçılardan yalnız Mustafa'nın uzun süreden beri gayrimenkulü tasarruf etmiş olması neticeyi değiştirmez. Zira, mirasçılar arasında zamanışımı işlemez. Murisin ölümünden sonra mülkiyet gibi zilyetlik de diğer mirasçılara intikal eder. Taksim olmadığı takdirde bir mirasçının zilyetliği diğer mirasçılar adına sürdürülmüş sayılır. O itibarla, olayda bağımsız zilyetlikten ve bunun mülkiyeti kazandırdığından söz edilemez. Mevcut delil durumuna göre taşınmazların ortak miras bırakan Hasan'dan kaldığı belirlediğine göre, davacıların miras hisseleri oranında davanın kabulü yönüne gidilmesi gerekir. Temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ve 7700 lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 30.9.1991 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Miras Taksim Sözleşmesinde Zamanaşımı ve kadastroya itiraz süresinin geçmesi barishc5 Meslektaşların Soruları 0 24-07-2013 14:21
2B Arazisi-Kadastroya itiraz hakkında srr drn Meslektaşların Soruları 5 10-12-2012 18:06
Tapu İptal ve Tescil - Kadastroya İtiraz Av. mnc Meslektaşların Soruları 0 17-01-2010 12:01
3402 sayılı kanun gereği kadastroya itiraz aknahukuk Meslektaşların Soruları 1 25-06-2008 14:27


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05134702 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.