Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tahliye , Belirsiz Kira Sözleşmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-12-2013, 21:13   #1
Matrix

 
Varsayılan Tahliye , Belirsiz Kira Sözleşmesi

6098 Sayılı TBK , Belirsiz süreli hale gelen kira sözleşmesinin sürekli bir borç ilişkisi olması nedeniyle, kiraya veren ve kiracıya haklı bir sebep olmasa bile, olağan fesih ile sözleşmeyi sona erdirebilme imkanı tanımıştır . TBK. m. 328/1’de de sözleşmenin olağan feshi düzenlenmiştir.

“ Olağan fesih, ifa edilmekte olan ifa süresi belirsiz bir sürekli borç ilişkisinin, haklı bir sebebe dayanmaksızın tek taraflı yöneltilmesi gerekli bir irade beyanı ile ileriye etkili olarak sona erdirilmesidir . “

Fesih bildirimi için belirli süreler öngörülmüş, kiralanan şeyin cinsine göre bir ayırıma tabi tutulmuştur.

Taşınmaz mallar veya taşınır yapılara ilişkin bir kira sözleşmesi var ise, sözleşme, üç ay önce fesih bildirimi yapılmış olmak koşuluyla, altı aylık kira dönemi sonunda feshedilecektir.

Taşınmaz mallarla taşınır yapılara ilişkin kira sözleşmesi belirsiz süreli ise; TBK. m. 329 gereği, önce yerel adete göre ve yerel adet yoksa altı aylık kira döneminin sonu için üç aylık fesih bildirim süresine uyularak taraflardan herhangi birisince kira sözleşmesi feshedilebilir.


Değerli Meslektaşlar;
TBK'nun belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi üst başlıklı
328. maddesi ile TBK'nun Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında Sözleşmenin sona ermesini düzenleyen 347.maddesindaki ( Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez ) hükmü açıkcası kafamı karıştırdı.

Yukarıdaki yasa metni incelendiğinde; fesih ihbarı yapılmadığı için “ belirsiz “ kira sözleşmesine dönüşen işyerindeki kiracının tahliyesi hiçbir sebep ileri sürülmeden ve yalnızca yine yukarıda belirtilen süreye uygun yazılı ihtar sonucu sağlanabilir mi? Yoksa TBK’nun 350,351,352 ve 331nci maddesinde zikredilen sebeplere mi dayanmalıyız? ( Somut olayda, 01/08/2008 Başlangıç tarihli ve 3 yıllık kira süresini kapsayan işyeri kira sözleşmesi sona ermiş ve fakat fesih ihtarında bulunulmadığından belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmüştür.Şimdi tahliye etmeye çalışıyoruz. )

Cevap verme zahmetinde bulunanlara şimdiden teşekkür ederim…
Old 03-12-2013, 23:50   #2
Av.Onur Civelek

 
Varsayılan

İyi Akşamlar
Sevgili meslektaşım, olayı şöyle özetleyeceğim size; Ortada bir işyeri kirası söz konusu olduğu için burada önce Borçlar Kanununun hangi hükümleri uygulanacak onu bulmalıyız. Bence burada Genel hükümler değil de Konut ve Çatılı işyeri kiraları ile ilgili hükümler uygulanmalıdır. Bu yüzden de kiraya veren ancak, on yıllık süre geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildiriminde bulunabilir bunun dışında özel nedenlerle(TBK-350,351,352) fesih bildiriminde bulunmaktan başka çare olmadığını düşünmekteyim.
Saygılar...

Av.Onur CİVELEK
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Başlangıcı Belirsiz Kira Sözleşmesi Av. Öznur Aktürk Meslektaşların Soruları 3 02-11-2012 12:03
Sözlü kira sözleşmesi-ihtiyaçtan Tahliye davası - kiracının kira ilişkisini reddetmesi AV. İLKER VURAL Meslektaşların Soruları 39 26-09-2012 23:03
belirsiz süreli kira sözleşmesi ve tahliye sumeyra Meslektaşların Soruları 21 29-07-2011 08:07
kira sözleşmesi olmaksızın kira ilişkisinde kiracının taşınmazı tahliye etmesi SYAZICI Meslektaşların Soruları 10 16-11-2009 17:36
Alt Kira mı olur? Yada zımni Kira sözleşmesi mi oluşmuştur. Nasıl Tahliye edebiliriz? Av. Hamza Meslektaşların Soruları 2 02-02-2009 09:38


THS Sunucusu bu sayfayı 0,09776306 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.