Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kismİ KesİnleŞme Şerhİ Vermeyen Hakİmİn SorumluluĞu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-11-2011, 15:37   #1
av.ruken

 
Rahatsiz Kismİ KesİnleŞme Şerhİ Vermeyen Hakİmİn SorumluluĞu

Öncelikle sorumu okuyarak vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

Boşanma ve tazminat talepli dava karar çıktı. Davacı tarafça karar temyiz edilmedi. Davalı olarak kararı boşanma yönünden kabul ederek sadece tazminata ilişkin kısmını temyiz ettik. Kısmi temyiz sebebi ile boşanma hükmünün kesinleşmesini talep ettik. Talebimiz hakim tarafından davacı tarafa tedbir nafakasına hükmedildiğinden ve kesinleşme ile bu nafaka sona ereceğinden bahisle reddedildi. Davacı tarafca temyiz sözkonusu değil! yargıtay kararlarıyla da ortada olduğu üzere boşanma hükmü kesinleşmiş durumda. Yargıtay ile görüştüğümüzde kesinleşme işleminin bir idari işlem olduğu ve dosyanın onaylı sureti ile mahkemeye başvurulduğunda bu kısmi kesinleşme işleminin mahkeme tarafından zorunlu olarak yerine getirilmesi gerektiği ve bunun bir zorunluluk olduğu bilgisini aldık.

Mahkeme hakimi kesin bir tavırla kararı kesinleştirmeyeceğini, karşı tarafın açık bir kesinleştirme onayı olması gerektiğini belirterek idari işlemi gerçekleştirmiyor.

Bu durumda ne yapabiliriz? Mahkeme hakiminin keyfi olarak yerine getirmediği bu idari işlemi kesinleşmesini sağlamak için başvurabileceğimiz bir kanun yolu mevcut mudur? Hakimin bu işlemi yerine getirmemesinden dolayı sorumluluğu nedir? Yerine getirmesi için bir yaptırım yolu var mıdır?

Örnek olay yaşamış meslektaşım yaşadıklarını paylaşırsa sevinirim. Bir hakimin keyfi olarak bir gün önce yaparız dediği bir işlemi ertes gün yapamam demesi beni dehşete düşürdü. Bu işlemi gerçekleştirmemiş olması dahi hakimin tarafsızlığına gölge düşürdüğünden Yargıtay'dan dosyanın dönmesinden sonra hakimin reddi gerekçesi olabileceğini düşünüyorum? Bu konuda da görüş belirtirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar dilerim.
Old 26-11-2011, 13:45   #2
AV.M.BURAK KINACILAR

 
Varsayılan

İlgİlİ Yargitay Kararlari Var Aslinda Bulabİlİrsİnİz Bende AraŞtirayim BulduĞumda Sİzİnle PaylaŞirim Bence DİlekÇeyle Talep Edİn Bu Hususu SonuÇta Hangİ Kalemler Hakkinda Temyİz Talebİnde Bulunursa DİĞer Kalemler Otomatİk Olarak KesİnleŞmektedİr. Hatta İlerİye Gİderek Bİz Sadece Tazmİnati Temyİz Etmemİze RaĞmen DİĞer Kalemlerİ İcra Vasitasiyla Talep Ettİk Herhangİ Bİr İtİrazda Bulunulmadi. Ve BoŞanma Hususunu Da NÜfusa İŞlettİrdİk. Sikinti Olmadi Yanİ. Bence Talebİnİzİ Hakİme Sunun Redderse Hakİm Hakkinda SuÇ Duyurusunda Bulunmalisiniz..
Old 27-09-2013, 14:13   #3
Engin YILMAZ

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas: 1992 / 2-121 Karar: 1992 / 197 Karar Tarihi: 25.03.1992
Bu kararda konuya ilişkin doyurucu açıklama mevcut.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Temyİzİ MÜmkÜn Olmayan Ceza HÜkmÜ - Hakİmİn SorumluluĞu para_doks Meslektaşların Soruları 1 26-07-2011 14:03
İŞ Mahkemesİ Kisa Kararinda Kismİ Kabul Kismİ Red Karari Verİlmesİne KarŞin , GerekÇelİ Kararda Davali Lehİne Vekalet Ücretİne HÜkmedİlmemesİ. Av.Kerem Şengider Meslektaşların Soruları 4 07-01-2011 10:05
Hakİmİn Taktİr Yetkİsİ Bumudur? biçer hukuk Hukuk Sohbetleri 12 25-03-2010 07:07
Kat Malİkİ- Hakİmİn MÜdahalesİ ahmetyılmaz Meslektaşların Soruları 6 09-04-2008 17:37
Hakİmİn MÜdahalesİ İle Kat İrtİfaki Kurulmasi NESLİHAN AKTAŞ FETTAHLI Meslektaşların Soruları 0 04-06-2007 09:42


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04771304 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.