Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Muris muvazaası davasında davalı sıfatı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-12-2011, 16:45   #1
sefir_1_

 
Varsayılan Muris muvazaası davasında davalı sıfatı

Degerli Meslektaşlarım;

Muris, taşınmazı mirasçısına satış yolu ile devrediyor. Murisin mirasçısıda murisin ölümünden sonra taşınmazı üçüncü bir kişiye devrediyor.

Diğer mirasçılar tarafından muris muvazaasına dayalı tapu iptali ve tescil davası önce, mirasçıya karşı açılıyor. Bu davaya, tapu kaydı malikine de dava açılması gerektiği ve sair nedenleri içeren cevabımızdan sonra ikinci bir davada tapu malikine karşı açılıyor ve davaların birleştirilmesi isteniyor.

Muris muvazaası davasının mirasçıya ve taşınmazı devralan üçüncü kişiye karşı ayrı ayrı dava yolu ile açılması sizce mümkün müdür?

Teşekkür ederiz.
Old 12-12-2011, 17:03   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım,
Her iki davanın da birleştirilerek yürütülmesi mümkündür.
Bilindiği üzere, murisin "satış" yolu ile devretmesi, diğer şartlar var ise "muvazaa" olduğuna dair karine sayılmaktadır. Öte yandan, murisin ölümünden sonra mirasçı tarafından taşınmazın (Ü), üçüncü kişiye devretmesi ise, eğer Ü, iyi niyetli ise muvazaa sayılmayacak, yok, Ü, durumu bilen veya en azından bilmesi gereken kişi ise, muvazaa iddiasında bulunan haklı çıkacaktır. Kolay gelsin.
Old 12-12-2011, 17:38   #3
denizizm

 
Varsayılan

iki davanın aynı dava da açılması mümkün olduğu gibi ayrı ayrı da açılabilir kanaatindeyim.ancak iki davanın talepleri farklı olacaktır.ilk dava da yani mirasçıya yöneltilen dava tazminat istemli , ikinci dava yani iyiniyetli olmadığı düşünülen malike karşı açılan ise tapu iptal ve tescil davası olacaktır.bu durumda terditli bir dava açılabilir. ayrı ayrı açıldığında ise biri için verilecek hüküm diğerini de etkileyeceğinden birleştirilmesi uygun olur sanırım.sizin olayınız da ilk mirasçılara karşı açılmış sonrasın da üçüncü kişiye karşı açılmış bir dava var ise o halde ilk açılan dava tazminat ikincisi tapu iptal ve tescil olsa gerek.eğer böyle ise davalar birleştirilebileceğini düşüyorm.ancak ilk açılan dava da tapu iptal ve tescil istenmiş ise tapu da mailk görünen kişiler mirasçılar olmadığından bu talebin mirasçılara yöneltilmesi mümkün değildir bu nedenle talep ile dava örtüşmemiş olur.ilk açılan dava daki talep nedir ?
Old 12-12-2011, 17:43   #4
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

"iki davanın aynı dava da açılması mümkün olduğu gibi ayrı ayrı da açılabilir kanaatindeyim."

Değerli meslektaşım,

Sizinle aynı kanaatte olmama rağmen, Yüksek Yargıtay 1 ve 2 Hukuk Dairelerinin bu konuda kabul ettiği bir ilke vardır ki, o da " muris ve tereke ile ilgili davaların mümkün olduğunca [b]tek dosyada [/B]görüleceğidir" .Saygılarımla.
Old 12-12-2011, 17:47   #5
Av.Nazife Eytemiş BAŞAR

 
Varsayılan

Islah ile taraf değiştirilemediğinden pratikte yapılan bir taktik ikinci bir dava açmakve bu davaların birleştirilmesi...Sayın 06 Cumhur'un da belirttiği üzere üçüncü kişiye de dava açmak mümkün,kolay gelsin.
Old 12-12-2011, 17:55   #6
denizizm

 
Varsayılan

sayın 06 cumhur o zaman meslektaşımızın sorusu gereği hakim birleştirme talebini kabul kararı verecektir.ancak bana göre mirasçılara karşı açılan dava da talebin ne olduğu da önemli sanırım.
Old 12-12-2011, 18:10   #7
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Sayın denizizim,
Bence, mirasçı (devreden) tektir; dava kademeli açılmış olursa ve mirasçı ile Ü(devralan) el ve işbirliği içinde ise, mahkemece tapunun iptaline karar verilecek, yok,(Ü) iyiniyetli ise,( durumu bilmesi gereken kişi değilse) iktisabı geçerli olacak, muvazaa nedeniyle iptal talebinin reddine karar verilecek, eğer istemde bulunulmuş ise, dava konusu taşınmazın değerinin mirasçıdan alınmasına karar verilecektir, diye düşünüyorum.
Öte yandan, taşınmazın ölümden sonra devredilmesi, davacı lehine kanaat uyandırıcı olacaktır. Kolay gelsin.
Old 13-12-2011, 11:34   #8
sefir_1_

 
Varsayılan

Taşınmazın devredildiği mirasçıya karşı açılan dava (ilk dava), davacıların payları oranında tapu iptali ve tescil taleplidir. Tazminat davası değildir.
Kanaatimizce, dava açılmadan önce tapu kayıtları incelenmedi veya incelendi ise de üçüncü kişiye satış yapıldığı dikkat edilmedi ve tapu iptali ve tescil istendi.
Tapu kayıt maliki olan üçüncü kişiye karşı açılan ikinci davada da, tapu kaydının iptali talep edilmiştir.
Old 13-12-2011, 16:57   #9
Av. Nevzat Yağız

 
Varsayılan

İlk davada hakkında dava açılmayan 3.kişiye karşı açılan ikinci dava birinci dava ile birleşecek ve yürüyecektir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
muris muvazaası av.yılmaz sukuşu Meslektaşların Soruları 2 28-07-2011 00:53
muris muvazaası davasında tapu devri BORATAN Meslektaşların Soruları 3 26-01-2011 12:24
Tapu Kütüğünde isim tahsisi davasında Davalı ve Davacı Sıfatı AV. ARZU KIRAN Meslektaşların Soruları 7 07-10-2010 20:48
Muris Muvazaası AV.MAHİROĞLU Meslektaşların Soruları 5 29-06-2010 09:45
muris muvazaası msahinparlak Meslektaşların Soruları 3 23-04-2010 13:59


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06627393 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.