Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Gemi Kaptanı ve Deniz İş Kanunu'nun Uygulanması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-02-2009, 15:37   #1
Dilge

 
Varsayılan Gemi Kaptanı ve Deniz İş Kanunu'nun Uygulanması

İyi çalışmalar,

Aşağıda belirteceğim noktalar dahilinde Kaptan sıfatı ile çalışmakta olan bir işçinin fazla çalışma süreleri hususundaki ihtilafın çözümünde nasıl bir yol izlemek gerekir?

A- Kaptan gemi adamı olup Toplu İş Sözleşmesine taraftır.
B- TİS'in genel mahiyette fazla çalışmalarla ilgili bir hükmü mevcuttur.
C- I.Kaptanlar (olayda Kaptan I.Kaptandır) için Deniz İş Kanunu'nda yazılı iş süreleri aynı kanunun 27. maddesine göre uygulama alanı bulamamaktadır.

Bu özet bilgilere dayanarak:

1- Bu kanunun iş süreleriyle ilgili kısımlarına Deniz İş Kanunu uygulanamadığından Genel Kanun olarak Borçlar Kanunu- Ticaret Kanunu mu yoksa İş Kanunu mu uygulanır? Kanaatimce Deniz İş Kanunu ve İş Kanunu arasında genellik-özellik ilişkisi bulunmamaktadır ancak pek emin değilim.

2- Toplu İş Sözleşmesi Deniz İş Kanunu'nun iş sürelerine ilişkin özel hükmüne rağmen uygulama alanı bulabilecek midir? Zira TİS'de iş sürelerine ilişkin özel bir hüküm bulunmasına karşın, kaptanlarla ilgili özel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Old 20-02-2009, 00:08   #2
Av.Alper UYSAL

 
Varsayılan

Deniz işi kendine has özellikler taşıdıgından dolayı bu işe ilişkın özel bır kanun olan deniz iş kanunu hazırlanmışdır. bildiginiz üzere gemide çalışan herkese deniz iş kanunu uygulanmaktadır. deniz iş kanununun uygulanması ıcın gemı kaptanı olmakta gerekmemektedır. gemının içinde çay işleten işletmecıye dahi deniz iş kanunu uygulanır. söz konusu kanununda eksıklık bulunması durumunda ise borclar kanununu kıyasen deniz iş kanunun yerine uygulanmaktadır. bununla beraber deniz iş kanununda çalışma süreleri düzenlenmiş olsa dahi söz konusu gemi kaptanı TİS den yararlanma şarlarına sahip ise bu takdırde deniz iş kanunundakı süreler degil TİS deki süreler gecerli olacakdır.
Saygılarımla...
Old 20-02-2009, 11:48   #3
Av. Dr. V. SEVEN

 
Varsayılan

Türk Ticaret Kanunu m. 1015/2 "Deniz İş Kanununa tabi olan bir gemide çalışan kaptanın belli bir hukuki hadiseden doğan hakları, Deniz İş Kanuniyle bu kanundan hangisinin hükümleri kaptanın daha lehine ise, o kanuna tabi olur."
Old 20-02-2009, 16:33   #4
Dilge

 
Varsayılan

Yukarıdaki iki cevaptan çıkardığım sonuç, kaptanla aramızdaki ihtilaf TİS doğrultusunda çözülmeli. Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Old 08-03-2009, 13:44   #5
TRINITY

 
Varsayılan

Deniz iş hukuku ile ilgili benim de bir sorum olacak. Kaptan ve 3 mürettabat ücretleri 3 aydır ödenmediği için iş akitlerini feshediyorlar. Fakat Deniz İş Kanunu'ndaki 6 günlük süreyi geçirdikten sonra bana dava açmam için geliyorlar. Süreyi kaçırmış olmam ücretin tahsili konusunda sıkıntı yaratır mı?
Bir de iş sözleşmesini yapan ve geminin maliki olan firmayla iş çıkışı sonrasında hizmet belgesini veren firma farklıdır. Bu durumda işveren sıfatı kime aittir? Geminin maliki mi gemiyi işleten ve hizmet belgesini veren şirket mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Gemi Siciline Kayıtlı gemi Satışı-Noterde Devir Gamze Dülger Meslektaşların Soruları 5 01-10-2010 22:54
7. Deniz Ticaret Hukuku & Deniz Hukuku Yüksek Lisans, Doktora Eğitimi Zeki Deniz Hukuku ve Deniz Ticaret Hukuku Çalışma Grubu 13 22-02-2009 15:24
Deniz hukuku için denizi ve deniz araçlarını bilmek... sekerpinam Deniz Hukuku ve Deniz Ticaret Hukuku Çalışma Grubu 2 11-09-2007 16:01
Deniz Hukuku ve Deniz Ticareti Hukuku Çalışma Grubu Hakkında Görüşler Admin Hukuk Çalışma Grupları Hakkında 23 22-08-2007 11:59


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03951311 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.