Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Iki Borçlu,iki Teminat Mektubu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-12-2015, 18:04   #1
Av.İrem1084

 
Varsayılan Iki Borçlu,iki Teminat Mektubu

Değerli Meslektaşlarım;

Forum içinde araştırma yapmış olmama rağmen ne yazık ki sorumun cevabını bulamadım ya da benim gözümden kaçtı...

Asıl-alt işveren ile işçi arasında görülmekte olan tazminat davası sonucunda,hem müvekkil olan alt işveren hem de asıl işveren aleyhine dava sonuçlanarak,davacı işçi tarafından karar ilamlı icraya konmuştur.

Hepimizin de üzerinde netleştiği üzere tehir-i icra kararı,bu kararı alan borçlu bakımından geçerli olup,tehir-i icra kararı almayan borçlu için hüküm ve sonuçlarını doğurmamakta,haciz işlemlerini durdurmamaktadır.

Ancak her iki borçlunun da tehiri icra kararını aldığını,buna ilişkin olarak icra dosyasına 2 adet bütün dosya borcuna mahsuben teminat mektubunu sunduğunu ve YG tarafından yerel mahkeme kararının işçi lehine onandığını düşündüğümüz taktirde;DOSYA İÇERİSİNDE VAR OLAN HER 2 TEMİNAT MEKTUBUNUN AKIBETİ NE OLACAKTIR?

İcra dairesi tarafından hangi teminat mektubu paraya çevrilecektir?Önemle vurgulamak isterim ki dosyamızda her 2 borçlu müştereken ve müteselsilen sorumludur..

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..İyi haftasonları
Old 27-12-2015, 10:50   #2
Armedangel

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım,
şahsi kanaatim alacaklının müteselsil borçlularda n istediğine takibi yöneltme imkanı olduğuna göre karar kesinleştiği takdirde hangi mektubun nakte çevrileceğine alacaklı karar verecektir.
Ancak sizin olayınızda borçlular arasında da bir iç ilişki söz konusu. Asıl borçlunun aralarındaki sözleşme gereği alt işveren olduğunu, asıl işverenin mektubunun nakde çevrilmesi durumunda, asıl işverende tekrar alt işverenden bedeli talep edecektir. Diğer teminat mektubu ise boşa çıkıp iade edilecektir.

Sonuçta siz alt işveren vekili olduğunuz için her halükarda bu bedel sizin müvekkilinizden talep edilecek.
Şayet siz asıl işveren olup alt işverenin bedeli size ödemeyeceği endişesi bulunması gibi bir durum yok sanırım.
Old 28-12-2015, 09:21   #3
Av.İrem1084

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım Armedangel;

Her halukarda,yani hangi teminat mektubu paraya çevrilirse çevrilsin diğer alt işverenlere rücu davası açılacak ve herkes işçiyi kendi bünyesinde çalıştırmış olduğu süreyle sorumlu olacaktır.Bunda elbette bir tereddüt yok.

Merakım icra müdürünün böyle bir durumla karşılaşması durumunda seçimlik hakkının olup olmadığı,neye dayanarak hangi teminat mektubunu paraya çevireceği hususundadır.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.Saygılar
Old 29-12-2015, 09:53   #4
av_-cihan-

 
Varsayılan

burada daha önce takip ettiiğim bir dosya aklıma geldi. aynı durum olmasa da buna yakın bir mevzuda icra dairesi öncelik gözetti. yani burada zaman bakımında önce olan işlemi yapıp paraya çevirir. yani öce kesinleşen dosyadan teminat mektubunu paaraya çevirir.saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
banka teminat mektubu garani Meslektaşların Soruları 4 26-12-2012 11:31
teminat mektubu haczedilebilirmi_? ladre Meslektaşların Soruları 5 18-05-2010 09:25
teminat mektubu av_mine Meslektaşların Soruları 1 11-07-2007 23:50
teminat mektubu korayoz Hukuk Soruları Arşivi 6 18-03-2007 14:44


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05085897 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.