Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Hakimin duruşma haricinde mağduru dinlemesi mümkün mü?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 02-11-2013, 16:15   #1
cmuk

 
Varsayılan Hakimin duruşma haricinde mağduru dinlemesi mümkün mü?

Öncelikle iyi çalışmalar. Cinsel istismar yargılamasında sanık vekiliyim. Müşteki 17 yaşında bir çocuk.
Haricen görüşmelerde müşteki, sanıkla ilişkilerinde rızasının olduğunu ancak ailesinin zorlamasıyla sanığı suçladığı, sanığın zorla kendisiyle beraber olmak istediği beyan etiğini söylüyor. Yani babası ve abisinden çekindiği için sanık hakkında şikayetçi olduğunu söylüyor. Babası ve abisinden korkuyor ve gerçekleri söyleyemiyor. Duruşmada dinlenmesi halinde de bu sıkıntılar yüzünden aleyhimize ifade verecek ancak gizli olarak dinlenmesi halinde gerçekleri söyleyeceğini ve şikayetçi olmayacağını söylüyor.
Bu durumda mağdurun duruşma haricinde özel olarak hakim tarafından dinlenmesini talep edebilir miyiz? Böyle bir usul var mı?Teşekkürler.
Old 05-11-2013, 11:48   #2
Av. Gamze Akderin

 
Varsayılan

Sayın CMUK,

Ben sadece tecrübelerimden yola çıkarak size cevap vermeye çalışacağım. Aynı durumda olan bir müvekkilimiz mağdur çocuğu ağır ceza mahkemesi pedagog eşliğinde ve anne ve babasını duruşma salonundan çıkartarak dinlemiş ve mağdur çocuk önceki beyanlarının aksine bir beyanda bulunmuştu.

Siz de böyle bir talepte bulunarak mağdurun annesi ve babası yanında olmadan beyanlarının alınmasını sağlayabilirisiniz diye düşünüyorum.

Fakat duruşma haricinde böyle bir dinleme yapılıp yapılmayacağı hakkında ne yazık ki bir fikrim yok.

Saygılarımla
Old 05-11-2013, 22:58   #3
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

CMK 236. madde göndermesiyle, CMK 58/3. madde uygulanacaktır:

Alıntı:
Hazır bulunanların huzurunda dinlenmesi, tanık için ağır bir tehlike teşkil edecek ve bu tehlike başka türlü önlenemeyecekse ya da maddî gerçeğin ortaya çıkarılması açısından tehlike oluşturacaksa; hâkim, hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan da tanığı dinleyebilir. Tanığın dinlenmesi sırasında ses ve görüntülü aktarma yapılır. Soru sorma hakkı saklıdır.

Belirttiğiniz şekilde bir usul söz konusu değildir. Gizli dinleme, başbaşa dinleme, vb usulde yoktur. Bunlar en başta savunma hakkını ortadan kaldırır.
Old 06-11-2013, 06:16   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
CMK 236. madde göndermesiyle, CMK 58/3. madde uygulanacaktır:


Belirttiğiniz şekilde bir usul söz konusu değildir. Gizli dinleme, başbaşa dinleme, vb usulde yoktur. Bunlar en başta savunma hakkını ortadan kaldırır.

58/5'i görmezden mi geleceğiz?

Alıntı:
İkinci, üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri, ancak bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak uygulanabilir.
Old 06-11-2013, 21:16   #5
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
58/5'i görmezden mi geleceğiz?

Teşekkürler. Benzer bir dinleme ile, 58/5 ile ilgisi olmayan ve izleyicisi olduğum bir duruşmada karşılaşmıştım. Sanırım yanlış yorumlamışım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Duruşma Sırasında Hakimin Avukatlara Karşı Davranışları... Av.Habibe YILMAZ KAYAR Hukuk Sohbetleri 28 12-11-2014 11:27
Değerlendirme-3 Hakimin Yasaklılığı- Hakimin Reddi- Hakimin Hukuki Sorumluluğu halit pamuk Medeni Usul, İcra ve İflas Hukuku Çalışma Grubu 4 25-12-2012 13:44
boşanma davası içinde süresinde açılan karşı davayı hakimin dikkate almaması mümkün müdür sevnur Meslektaşların Soruları 3 21-09-2011 13:39
alan/ortam dinlemesi av.kezban yılmaz Meslektaşların Soruları 6 19-08-2010 23:12
hakimin duruşma tutanağına yazmama konusundaki ısrarı karşısında ne yapılabilir? GECE Meslektaşların Soruları 3 07-01-2010 16:56


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04198694 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.