Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vekillikten Çekilme Durumunda Vekalet Ücreti

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-11-2012, 13:02   #1
Av.VF-PLN

 
Varsayılan Vekillikten Çekilme Durumunda Vekalet Ücreti

Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

Müvekkil ile aramda avukatlık sözleşmesi bulunmamaktadır.Dava konusu boşanmadır.Müvekkil,mahkemenin ara kararla talep ettiği masrafları vermemektedir.Kendisine,mahkemece talep edilen masraf ve avukatlık ücretinin ödenmesi konusunda ihtarname çekilmek suretiyle süre verildi,aksi taktirde dosyadan istifa ve avukatlık ücretinin tahsil edileceği bildirildi.Avukatlık sözleşmesinin bulunmadığı durumda,sözkonusu ücretlerin ödenmemesi halinde,icra takibi yoluna mı yoksa dava yoluna mı başvurmamız gerekmektedir kararsız kaldım.
Konuyla ilgili değerli görüşleriniz ve zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.
Old 09-11-2012, 13:23   #2
Av.Melih Tatlı

 
Varsayılan

Merhaba,

Kanımca vekalet ücretine ilişkin icra takibi de başlatabilirsiniz, dava yoluyla da talep edebilirsiniz. Fakat icra takibi başlatmış olduğunuz durumda ilamsız bir alacak takibi söz konusu olduğundan itiraz süresinde borçlu müvekkil itiraz ederse takip duracak olup elinizde itirazın kaldırılması için yeterli bir belge söz konusu olmadığından itirazın iptali davası açmak gerekecektir. Bu sebeple, benim de tercih ettiğim yöntem, alacak davası açarak dava sonunda vekalet ücretinin belirlenmesi ve hüküm altına alınması sonucunda ilamlı icra takibi veyahut takibe kalkışmadan müvekkilden tahsil yöntemidir. En sağlıklısı kanımca budur. Hatta, dava yoluna gittiğinizde açılan davanın müvekkili korkutması sebebiyle vekalet ücretinin ödenmesi söz konusu olmaktadır çoğu zaman. Gerçi bu durum icra takibi açılması yolunda da söz konusu olabilir.

Saygılarımla.
Old 09-11-2012, 23:16   #3
gamze tuna

 
Varsayılan

her iki yol da uygundur.zaten itirazın iptali davası genel hükümlere göre tıpkı bir alacak davası gibi görülür.ben olsam icra takibi yapardım çünkü hem ücret ödemeyip hem de itiraz eden borçlu bir de tazminat ödesin bakalım derdim.
Old 10-11-2012, 11:50   #4
yılmazkan

 
Varsayılan

Sayın Tuna, ilamsız takipler nedeniyle açılan itirazın iptali davalarında alacak belirli olmadığı, tartışmalı olduğu, yargılamayı gerektirdiği, borçlunun kötü niyeti ispatlanamadığı nedenleri ile genelde tazminata hükmedilmemektedir. Bunun dışında önerilerinize bir diyeceğim yoktur.
Old 10-11-2012, 12:08   #5
gamze tuna

 
Varsayılan

alacak belirlidir.Dava konusu alacak avukatlık ücretine ilişkindir.Taraflar arasında sözleşme yoksa asgari ücret tarifesi uygulanır.eğer sizin dediğiniz şekilde bu konuya ilişkin bir yargıtay kararı varsa ben de öğrenmiş olurum.eklerseniz sevinirim.
Old 10-11-2012, 13:43   #6
Av.Melih Tatlı

 
Varsayılan

Sayın Yılmazkan,

ben de her ne kadar halen somut olaya tazminatın hükmedilip hükmedilmemesinin değişken olacağı inancımı korusam da Yargıtay bu konuda aksi görüşte :

T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/8252
KARAR NO : 2011/17289 Y A R G I T A Y İ L A M I
MAHKEMESİ : Eskişehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 11/02/2011
NUMARASI :
DAVACI : Zehra Gürkale vekili avukat Erol Kelleci
DAVALI : Pırlanta Turizm Seyehat İnş.ve Tic.San.Ltd.Şti. vekili avukat Fulya Algın Demirhan
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, avukat olduğunu, yazılı ücret sözleşmesi yapılmadığını, davalı adına icra takibi yaptığı sırada 1.4.2010 tarihli azilname ile haksız olarak azledildiğini bildirerek vekalet ücreti ödenmediğinden tahsili için yapılan icra takibine yöneltilen itirazın iptali ile icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş,hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacını sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı vekalet ücreti alacağının tahsilini talep etmiştir. İ.İ.K.nun 67 inci maddesinin 2. fıkrası hükmünce, icra-inkar tazminatına hükmedilebilmesi için borçlunun takip sırasında ödeme emrine itiraz etmesi ve alacaklının alacağını mahkemede dava ederek haklı çıkması yasal koşullardandır. Borçlunun kötüniyetli olması yasal koşullardan değildir.İnkar tazminatı, aleyhinde yapılan icra kovuşturmasına itiraz edip işin çabuk bitirilmesine engel olan borçluya karşı konulmuş bir yaptırımdır.
Bunlardan ayrı; alacağın likit ve belli olması gerekir. Daha geniş bir açıklama ile borçlu tarafından alacağın gerçek miktarı belli, sabit ve belirlenmek için bütün unsurlar bilinmekte veya bilinmesi gerekmekte, böylece borçlu tarafından tahkik ve tayin edilmesi mümkün nitelikle olması yeterlidir.
Borçlu ne kadar borcu olduğunu tesbit edebilir durumda ise, alacağın likit ve muayyen olduğunun kabulü zorunludur. Öte yandan, alacağın muhakkak bir belgeye bağlı olması da şart değildir.

Açıklanan yasal kuralların ışığında takip konusu alacak değerlendirildiğinde icra-inkar tazminatına hükmedilmesi gerekir. Mahkemece davacının bu isteminin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması HMUK’un 438/7 maddesi hükmü gereğidir.
SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenle davacının sair temyiz itirazlarının reddine,2.bentte açılanan nedenle,kararın hüküm fıkrasındaki icra inkar tazminatı talebinin reddine ilişkin cümlenin hüküm fıkrasından çıkarılarak yerine”kabul edilen asıl alacak üzerinden %40 oranında icra inkar tazminatının davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine“cümlesi yazılarak düzeltilmesine, kararın düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan 91,60 TL. temyiz harcının istek halinde iadesine, 24.11.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye Üye
A.Alkan R.Ünal M.Duman M.K.Tunç A.S.Erkuş
Okundu AÖ.

Kaynak:http://hukuksalbakis.com/form/showthread.php?tid=1048
Old 10-11-2012, 13:46   #7
yılmazkan

 
Varsayılan

Sayın Tatlı, bizim açımızdan son derece güzel bir karar olmuş. Teşekkürler
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
vekillikten çekilme advocati Meslektaşların Soruları 9 17-12-2015 18:19
vekillikten çekilme av elif Meslektaşların Soruları 9 06-12-2013 18:03
vekillikten çekilme miss_lawyer Meslektaşların Soruları 3 05-05-2009 11:31
vekillikten çekilme durumunda vekalet ücreti sorunu Av.Nilay TOPRAK Meslektaşların Soruları 29 08-10-2007 10:56


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03042603 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.