Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Islah

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 24-09-2012, 16:56   #1
Av. Tuba

 
Varsayılan Islah

Tüketici mahkemesinde garanti süresi içinde 3 defa fren arızası olması ve sürekli aynı sebepten servise gitmesi sebebiyle aracın yenisiyle değiştirilmesi veya bedel iadesi talebiyle dava açılmış.

Bilirkişi 3 defa servise gitmesi ve frenle ilgili parçaların değişmesini araç iadesi için yeterli sayı olarak görmemiş.Ancak dava devam ederken 4 defa daha aynı sebepten servise gidip parça değiştirilmiş arıza giderilmiş..
Hakim, ben dava açıldığındaki durumu esas alırım diyor(yani 3 defayı)..Muhtemelen davayı reddecek..Bu durumda dava devam ederken 4 defa daha gitmesini ıslah kurumuyla mı davaya ekleyecez? (toplamda 7 defa gitmiş oluyor)Faturalar dosyaya sunulmasına rağmen hakim dava açıldığındaki durumu esas alacak..
Burada ıslahın olup olmayacağı, olursa ne şekilde olacağı konusunda siz meslektaşlarımın değerli görüşlerine ihtiyacım var. Teşekkürler...
Old 24-09-2012, 17:10   #2
thanatos

 
Varsayılan

ıslah usul işlemlerınde yapılır. siz burda hangi usul işleminizi ıslah ediyorsunuz. şayet talebi ıslah ettıgınızı soyleyeceksenız, talebiniz değişmiyor.
dolayısyla siz HMK 145e dayanacaksınız. mahkeme redderse bozma sebebi olduğunu düşünüyorum.
Old 25-09-2012, 02:11   #3
kazimdeniz

 
Varsayılan

Islahla dava müddeabihi enine ve boyuna artırılabilir yani ek taleple netice-i talep genişletilebilir,tamamen tebdil edilebilir veya miktarı artırılabilir ,azaltılabilir.Bu konuda 1998 yılına ait bir Yargıtay İçtihadı Birleşirme kararı var .Bu ıslah işlemi için tahkikat devam ederken bir yazılı dilekçe sunmanız pekala mümkündür.
Old 25-09-2012, 09:34   #4
Av.İbrahim

 
Varsayılan

Konu ile ilgili size yardımcı olacağını düşündüğüm Prof.Dr. Baki Kuru'nun kitabından alıntı yaptığım bölümü aşağıya yazıyorum.Umarım yardımı olur.

Dava açılmasından sonra doğan olaylar

Davayı değiştirme yasağı, dava açılırken mevcut ve bu nedenle dava dilekçesinde ileri sürülmesi mümkün olan vakıalar için söz konusu olabilir.Buna karşılık dava açılmasından sonra doğan ve dava sebebi olarak gösterilen vakıalarla ilgili olan olayların ileri sürülmesi, davayı değiştirme sayılmamalıdır. Çünkü dava açıldığı zaman henüz doğmamış olan olayların dava açılırken öngörülmesi ve dava dilekçesinde bildirilmesi imkansızdır. Bu nedenle davacı, (Davalının rızası aranmaksızın ve ıslah yoluna başvurmaksızın) bu yeni olayları ileri sürebilmelidir.
Old 25-09-2012, 11:03   #5
thanatos

 
Varsayılan

sayın kazımdenız dava acılırkenkı taleple sımdıkı talep arasında bır fark yok. soruyu tekrar okuyunuz. burda ıslah yapılamaz.
Old 01-12-2012, 13:32   #6
tahliye

 
Varsayılan ıslahla ilk tanık listesi verilmesi mümkün müdür?

Sayın Meslektaşlarım,

Dava dosyası tarafıma bilirkisi incelemesinden sonra getirilmiştir.

Önceki meslektaşımıza "delil listesini ve cevap dilekçesini sunup, tebliğe çıkartması, celbi gereken deliller için ilgili yerler müzekkere yazı yazdırması için 2 hafta kesin süre verilmesine" şeklinde ara karar verilmiştir. Bu ara kararda tanık için giderden de bahsedilmemistir.

Bizden önceki meslektasımız süresinde delil listesini sunmus, her türlü delil ibaresini kullanmis, ancak tanık bildirmemistir.

Bilirkisi raporunda ise ayıbın bulundugu, ancak suresinde ayıp ihbarinin yapılıp, yapılmadıgının belirli olmadıgı belirtilmistir.

Bizim bu noktada ıslah ile ilk defa tanık listesi verme talebimiz olabilir mi? Islah yoluyla ikinci bir tanık listesi verilemediğinden eminim, ancak bu ilk tanık listesi olduğu için, sunulabilir diye düşünüyorum. Tanık listesi sunabilirsek, ayıp ihbarının süresinde yapıldıgını ispatlayabilecegiz.

Degerli göruslerinize acil olarak ihtiyac duyuyorum

Saygılarımla
Old 02-12-2012, 11:52   #7
olgu

 
Varsayılan

Yargıtay'ın görüşü (boşanma davaları hariç) her dava açıldığı anki duruma göre incelenir ve karara bağlanır.
Aracın davadan sonra 4 kere daha aynı arızadan servise gitmesi yeni bir dava konusudur.
Old 02-12-2012, 14:26   #8
olgu

 
Varsayılan

Dilekçede veya delil listesinde tanık yazıldıysa hakim tanık isim ve adreslerinin bildirmesi için taraflara süre verir. Sizin olayda böyle bir durum anladığım kadarıyla sözkonusu değil. Yazılmış ama hakim süre vermemiş. Ama geniş yorumla şu şekilde anlam çıkarmakta mümkün tanıkta celbi gereken delillerdendir.

Bilirkişi raporu da delillerden olduğuna göre ve bilirkişi değerlendirmesi teknik alanda olacağından ayıp ihbarının süresinde yapılıp yapılmadığı konusunda hala tanık dinlenilenileceğini düşünüyorum. Burada yargılamayı uzatmaya yönelik bir eylem sözkonusu değil, tanıklar önceden dinlenmiş olsa dahi bilirkişinin raporunu etkilemeyecekti.
Ancak tanık kesin deliller arasında yer almayacağından yine ihbarın süresinde yapıldığını ispatlamakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tek Islah DİlekÇesİyle Bİrden Fazla Islah Konusu avukat1982 Meslektaşların Soruları 10 18-10-2019 00:50
Hiç Islah Yapılmamışsa Bozmadan Sonra Islah Yapılabilir mi? mslmklvz Meslektaşların Soruları 17 03-03-2017 13:33
Islah uskudarli80 Meslektaşların Soruları 2 05-08-2013 11:35
Islah üye21665 Meslektaşların Soruları 1 12-08-2010 10:51
Islah av.nergis Meslektaşların Soruları 5 18-11-2007 02:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03346896 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.