Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İki farklı kurumun birbiriyle çelişen talebi olması hali

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 18-05-2012, 12:58   #1
buketoz

 
Varsayılan İki farklı kurumun birbiriyle çelişen talebi olması hali

Müvekkil şirket bir ihaleye girmiş ve ihale kendisinde kalmıştır. İhale şartı için gerekli olan A1 yetki belgesini almak için Ulaştırma Bakanlığına başvurmuş ve ulaştırma bakanlığı A1 yetki belgesi almak için gerekli şartların Bakanlık Makam Olur'u ile yeniden düzenlendiğini ve bu düzenlemeye göre ihaleye ilişkin sözleşmeyi kendilerine sunmalarını talep etmiştir.
Bu durum üzerine müvekkil Kamu İhaleye başvurmuş onlar da kendilerine sözleşmeyi ancak A1 yetki belgesini getirdikten sonra verebileceklerini söylemişlerdir.
İki farklı kurum ve iki birbiriyle çelişen talep. Burada ne yapabiliriz? Bakanlık makam olurunun hukuksal anlamda geçerliliği tam olarak nedir? Yönetmelik gibi mi işlem görür? Konu çıkmaza girmiş ve alınan ihale de tehlikeye düşmüş durumda. Bu konuda yol gösterirseniz sevinirim. Saygılarımla.
Old 18-05-2012, 13:26   #2
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan buketoz
Bu durum üzerine müvekkil Kamu İhaleye başvurmuş onlar da kendilerine sözleşmeyi ancak A1 yetki belgesini getirdikten sonra verebileceklerini söylemişlerdir.
İhaleyi yapan kurumun sözleşmeyi vermesinde hukuki bir sakınca olmadığı gibi, vermemesi halinde uğranılacak zarardan kurum (ve dolayısıyla kurum çalışanları şahsen) sorumlu olur. Sözleşmenin bir suretini çıkarıp "aslı gibidir" diye onaylayıp verebilirler.

Bir ihalede böylesi sorunların çıkması normal değil. Sanırım konu size yanlış aktarılmış ya da kurum çalışanları ihale isteklisinin talebini yanlış anlamış.

İhale şartnamesini incelemenizde yarar var. İhaleye katılmak için gerekli yeterlik belgelerini ihaleyi yapan idare belirler. İhale şartnamesinde ihaleye katılmak için A1 yetki belgesi aranıyor mu? İhaleyi kazandıktan sonra ve sözleşme imzalanmadan önce bu belgenin kuruma ibrazı gerekiyor mu? Yoksa bu belge ihaleyi kazandıktan sonra da alınsa olur mu? Bu hususta şartnamede hüküm yoksa sözleşme örneğini vermeleri gerekir.

Bakanlık bu konuda devam eden bir dava bulunduğundan şimdilik A1 yetki belgelerini sadece kamu kurumlarının ihalelerini kazanmış olanlara vermektedir.

Özetle: Sizin olayınızda çözümü sağlayacak olan merci Bakanlık değil, ihaleyi yapan kurumdur.

Saygılarımla
Old 18-05-2012, 14:22   #3
buketoz

 
Varsayılan

Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim. Şartnamede yetki belgesinin sözleşme aşamasında verilmesi gerektiği belirtilmiş. Şu an da o aşamadayız. Daha önceye ilişkin bir talep yok. Benim aklıma gelen çözüm şu oldu. Kamu İhale Kurumuna bir dilekçe yazıp, ihaleyi müvekkil firmanın aldığına ilişkin, bu ihaleye ilişkin sözleşmenin konusu, süresi ve araç sayısını belirten bir derkenar istemek. Bu yazı resmi bir yazı olduğu için ve gerekli tüm sözleşme bilgilerini vereceği için kabul edilebilir diye düşünüyorum?
Old 18-05-2012, 14:46   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Bu yazı resmi bir yazı olduğu için ve gerekli tüm sözleşme bilgilerini vereceği için kabul edilebilir diye düşünüyorum?
Bu soruyu ancak Ulaştırma Bakanlığı yanıtlayabilir. Ama benim karamsarlığım şu ki Kamu İhale Kurumu size böyle bir yazı vermeyecektir.

Öte yandan, son mesajınızdan anladığım kadarıyla sözleşme henüz imzalanmadı. Sözleşmenin imzalanması için ihaleyi yapan kurum müvekkilinizden A1 yetki belgesi istiyor. Müvekkilinizde ise A1 yetki belgesi yok. Bu durumda ihaleyi yapan kurumdan alabileceğiniz bir sözleşme örneği de yok demektir.

Bakanlık, A1 yetki belgesi vermek için ihaleyi kazanmayı yeterli görmeyip, sözleşmenin imzalanmış olmasını da istiyorsa düğüm iyice sıkışmış oluyor.

Kolaylıklar dilerim.

Saygılarımla
Old 18-05-2012, 15:01   #5
buketoz

 
Varsayılan

Bakanlık Makam Oluruna göre bu sözleşme neden isteniyor? Süreyi ve taşıt sayısını ve kurumla iş yapıldığını yani ihalenin kazanıldığını görmek için. Bu hususta bir derkenar verilmesinde sakınca göreceklerini düşünmüyorum. Sonuçta A1 yetki belgesi sunulduğu takdirde imzalanacak olan sözleşmeye ilişkin sadece 4 tane bilgi istiyorum. Bu bilgileri vermelerinde sakınca yoktur diye umuyorum Yazdığım dilekçenin sonuç kısmında şu şekilde bir ifade kullandım: Kurumunuz tarafından, T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verilmek üzere;
Firmamızın … tarihli ihaleyi kazandığı hususu belirtilerek, A1 Yetki belgesini sunduğu takdirde imzalanacak olan sözleşmenin:
1- Taraflarını,
2- Konusunu,
3- Süresini,
4- İstenilen taşıt sayısını belirtir derkenarın tarafımıza verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Old 18-05-2012, 15:23   #6
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan buketoz
Sonuçta A1 yetki belgesi sunulduğu takdirde imzalanacak olan sözleşmeye ilişkin sadece 4 tane bilgi istiyorum. Bu bilgileri vermelerinde sakınca yoktur diye umuyorum
İstediğiniz belgeyi Kamu İhale Kurumu vermez ama ihaleyi yapan kurum verebilir.

Umarım Bakanlık ille de sözleşme isterim diye tutturmaz. Çünkü Genelge'de "ihaleyi kazananlar" ifadesi kullanılmamış, "kamu kurumlarıyla sözleşme yapanlar" ifadesi kullanılmış.

Gittiğiniz yol yanlış ya da doğru diyemiyorum. Gidecek başka yol yok.

Çıkışı bulmanız dileğimle.
Old 19-05-2012, 12:08   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın buketoz,
Alıntı:
Yazan buketoz
Müvekkil şirket bir ihaleye girmiş ve ihale kendisinde kalmıştır. İhale şartı için gerekli olan A1 yetki belgesini almak için Ulaştırma Bakanlığına başvurmuş ve ulaştırma bakanlığı A1 yetki belgesi almak için gerekli şartların Bakanlık Makam Olur'u ile yeniden düzenlendiğini ve bu düzenlemeye göre ihaleye ilişkin sözleşmeyi kendilerine sunmalarını talep etmiştir.
Bu durum üzerine müvekkil Kamu İhaleye başvurmuş onlar da kendilerine sözleşmeyi ancak A1 yetki belgesini getirdikten sonra verebileceklerini söylemişlerdir...

Buradaki sorunuzun:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=71206
adresindeki konu ile bağlantılı olduğu kanaatindeyim?

Öncelikle anladığım kadarıyla: ihaleyi yapan kurum, A1 yetki belgesinin (4734 S.K. m.10 kapsamında) ihaleye girerken taahhütname olarak sunulmasını ve sözleşme imzalanmadan önce ihale üzerinde kalan istekli tarafından durumun tevsik edilmesini istemiştir?

Bu aşamada, verdiğim linkte:
Alıntı:
Yazan buketoz
...Müvekkilim Ulaştırma bakanlığına başvurarak A1 yetki belgesinin yenilenmesini ve bu yetki belgesine 2 aracın daha dahil edilmesini talep ediyor...
dediğinize göre; müvekkiliniz şirket, ihale tarihinde A1 yetki belgesini haiz midir? Haiz ise; sözleşme imzalanmadan önce A1 yetki belgesinin yenilenememesi sebebiyle durumu tevsik edememektedir...mi? Yoksa müvekkiliniz şirket, ihale süreci boyunca A1 yetki belgesini haiz değildir, yenileme başvuruları devam etmektedir ve sözleşme imzalanmadan önce de belgeyi alabilme yetisini sağlayamamıştır...mı?

Takdir edeceğiniz üzere bu husus önemlidir. Çünkü şayet müvekkiliniz, ihale tarihinde A1 yetki belgesini haiz olduğuna dair taahhhütte bulunmuşsa ve bu taahhüdü gerçeği yansıtmamakta ise; Ulaştırma Bakanlığı'nın niza yarattığını düşündüğünüz Genelgesinin işinize yaramayabileceği kanaatindeyim (bkz: 4734 S.K. m.10/son)...

Eğer müvekkiliniz, ihale tarihinde A1 yetki belgesini haiz ve dolayısıyla bu konudaki taahhüdü gerçeğe uygun ise:
anlatımınız çerçevesinde müvekkilinizin sözleşme imzalanmadan bu durumu tevsikinin Ulaştırma Bakanlığı'nın işlemleri ile geçici imkansızlığa girdiğini kullanabilirsiniz.

Diğer taraftan şayet herhangi bir taahhüt verilmemiş/istenmemiş; fakat sözleşme imzalanmadan önce A1 yetki belgesi istenmekte ve somut olayınıza uymakta ise:
Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 06.03.2012 tarihli,B.11.0.KUG.0.00.17.00/230/239 sayılı Genelgesinde:
Alıntı:
...
- 26/2/2010 tarihli ve 2010/KUGM-07/YOLCU Numaralı Genelge’nin yürütmesinin durdurulmasına karar verilen; 1 inci maddesinin birinci fıkrasının a-1 ve b-1 bentleri ile ikinci fıkrasının b ve c bentleri kapsamında herhangi bir işlem yapılmaması,

- Bu “Makam Oluru” nun yayımlanmasından sonra yapılacak A1 yetki belgesi başvurularının anılan Genelgenin sadece 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin 2 nci alt bendi ile ikinci fıkrasının (ç) bendi dikkate alınarak değerlendirilmesi, diğer bir ifadeyle; Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan bir sözleşmeye dayalı olmak kaydıyla; sözleşme yapılan kamu kurum/kuruluşlarının personeline yönelik şehirlerarası tarifesiz yolcu taşımaları ile zorunlu olmamakla beraber talep edilmesi halinde söz konusu sözleşme kapsamında şehiriçi veya iliçi tarifesiz yolcu taşımaları için de A1 yetki belgesi düzenlenebilmesi, ayrıca bunların taşıt kartlarının geçerlilik süresinin sözkonusu sözleşme süresiyle sınırlandırılması ve sözleşme yapılan kamu kurum/kuruluşunun adının da taşıt kartlarına yazılması, taşıt belgelerine kaydedilecek taşıt sayısının ise sözleşmede belirtilen taşıt sayısı kadar olması,


- Daha önce tarifeli veya tarifesiz yolcu taşımacılığı yapmak üzere Bakanlığımızdan A1 yetki belgesi almış olanların yetki belgelerinin geçerlik süresinin sonuna kadar bu faaliyetlerine devam etmeleri, Bu durumda olanların her hangi bir kamu kurum/kuruluşu ile bir taşıma hizmet sözleşmesi imzalamaları kaydıyla yetki belgelerinin yenilenmesi dahil, her türlü işlemlerinde 2010/KUGM-07/YOLCU Numaralı Genelge’nin ilgili madde hükümlerinin uygulanması,...

denmektedir, ki;
Anılan Genelge'nin:
m.1/f.1/a bendi/2: "A1 yetki belgesi kapsamındaki taşımalar: ...Kamu kurumu/kuruluşlarıyla yapılan bir sözleşmeye dayalı olarak sözleşme yapılan kurum/kuruluş personeline yönelik şehiriçi tarifesiz personel taşımaları,..." şeklinde ve:

m.1/f.2/ç bendinde ise: "Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan bir sözleşmeye dayalı olarak sözleşme yapılan kurum/kuruluş personeline yönelik şehiriçi ve iliçi tarifesiz personel taşımaları için A1 yetki belgesi alınması zorunlu değildir."
şeklindedir.

Yani bu durumda ihale dokümanına göre başvuru konusu ihale şehiriçi, sürücülü ve sürücüsüz araç kiralama işi ise; işin niteliği bakımından ihalede A1 yetki belgesinin istenemeyeceğini kullanabilirsiniz (diye düşünüyorum ).

P.S: Yukarıdaki anlatımlarım muvacehesinde ilgili kurumlarla ve ihaleyi yapan kurumla görüşülebilmesi ve gerekli yazışmaların yapılması; durumunuza uygun ise sorunun, sözleşme imzalanmadan çözülebilmesi de mümkün olabilecektir (diye umuyorum ).

Saygılar...
Old 28-05-2012, 14:47   #8
buketoz

 
Varsayılan

Nevra Hanım, öncelikle teşekkür ederim yanıtınız için. Daha önce bakanlık makam oluru ile ilgili yazdığım mesaj başka bir müvekkilime ait idi. Bu da başka bir müvekkil ve ilk defa A1 yetki belgesi alacak. Sizin de belirttiğiniz bakanlık makam oluru ile bu sorun şimdilik
ortadan kalkmış durumda. Sanırım her sorunu bakanlık makam oluru çıkartarak çözecekler.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
takip talebi ile ödeme emri arasındaki borç sebebinin farklı olması krizantem Meslektaşların Soruları 16 09-08-2017 13:39
taşınmaza farklı iki kurumun kamulaştırmasız el atması Av. Yasin Yıldız Meslektaşların Soruları 2 15-02-2012 14:31
Bloke konulan banka hesabı üzerinde tedbir olması hali... kapbana Meslektaşların Soruları 1 29-12-2010 23:05
Menkul Satışı ve Alacaklının Alıcı Olması Hali Yerleşik Yabancı Meslektaşların Soruları 4 12-01-2010 00:10
Daire alım satım sözleşmesinde senet borçlusunun farklı daire alanın farklı olması sarissa Meslektaşların Soruları 1 04-06-2008 14:03


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03439593 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.