Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İmar ipoteğinin kaldırılması-görev

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 21-01-2012, 14:27   #1
Av.Günar

 
Varsayılan İmar ipoteğinin kaldırılması-görev

Merhabalar, yeni HMK ile artık ipoteğin fekki davaları asliye hukuk mahkemesinde açılacak diye düşünüyorum.Bir sulh hukuk hakiminede sordum o da artık asliye hukuk mahkemesinde açılacak dedi.Yine de sormak istedim aksi yönde düşünen meslektaşım var mı?
Old 24-01-2012, 15:07   #3
Av.Günar

 
Varsayılan

Aksi yönde düşünen meslektaşım yok belli oldu.Sayın harkanda onayladı.Bu görevli mahkemenin asliye hukuk mahkemesi olduğunda hem fikir olduğumuzu mu? Yoksa soruyu okuyan meslektaşlararımın bu konuda fikri olmadığı anlamına mı geliyor? Bilemedim...)
Old 24-01-2012, 16:11   #4
av.sally

 
Varsayılan

Yeni Usul Kanunu'nda:

"MADDE 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
(2) Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.
MADDE 3- (1) Her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yahut kişinin ölümüne bağlı maddi ve manevi zararların tazminine ilişkin davalara asliye hukuk mahkemeleri bakar. İdarenin sorumluluğu dışında kalan sebeplerden doğan aynı tür zararların tazminine ilişkin davalarda dahi bu hüküm uygulanır. 30/1/1950 tarihli ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri saklıdır.
Sulh hukuk mahkemelerinin görevi
Madde-4:
(1) Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın;
a) Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları,
b) Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları,
c) Taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davaları,
ç) Bu Kanun ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hâkimini görevlendirdiği davaları,
görürler." hükümleri yer almaktadır.

İpoteğin fekki malvarlığına ilişkin olduğuna göre ve 4.maddeye görede sulh hukuk mahkemesinin görev alanı tahdidi olarak sayıldığına göre ve pek tabii özel kanunlarda da ayrıksı bir madde yok ise kanaatim kanatinize eş değerdiR.

Saygılar....
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Teminat ipoteğinin devrini dava yoluyla sağlamak. Av.Cengiz Aladağ Meslektaşların Soruları 7 20-04-2012 09:53
Ortak yere kurulan baz istasyonunun kaldırılması, görev,husumet,harç sorunu janveljan Meslektaşların Soruları 0 16-12-2011 14:40
teminat ipoteğinin fekki Av. Göztepeli Meslektaşların Soruları 4 16-03-2011 11:44
Site Aidatı/ İtirazın Kaldırılması/ Görev Av.Bülent Özkan Meslektaşların Soruları 4 01-07-2009 10:01
İmar Kanunu - Görev Sorunu. oceans17 Meslektaşların Soruları 5 24-02-2009 11:23


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04660606 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.