Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Evlat edinme ve Tanıma -Tenfiz

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 15-08-2011, 15:37   #1
Av.S.S

 
Soru Evlat edinme ve Tanıma -Tenfiz

Merhaba sayın meslektaşlarım,
Müvekkil,yurtdışında mahkeme kararı ile annem babaları vefat eden ve aynı zamanda da müvekkilin akrabası olan 3 çocuğu evlat edinmiş olup,karar kesinleşmiştir.Türkiyede açacağım dava tanıma mı olacaktır tenfiz mi?evlat edinme olduğu için örnek bulamadım,en sık açtığımız dava boşanmanın tanınması olduğu için çelişkide kaldım.Herkese işlerinde kolaylıklar diliyorum.
Old 15-08-2011, 19:00   #2
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.S.S
Merhaba sayın meslektaşlarım,
Müvekkil,yurtdışında mahkeme kararı ile annem babaları vefat eden ve aynı zamanda da müvekkilin akrabası olan 3 çocuğu evlat edinmiş olup,karar kesinleşmiştir.Türkiyede açacağım dava tanıma mı olacaktır tenfiz mi?evlat edinme olduğu için örnek bulamadım,en sık açtığımız dava boşanmanın tanınması olduğu için çelişkide kaldım.Herkese işlerinde kolaylıklar diliyorum.


Alıntı:

Kanun No: 5718
Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK)
Kabul Tarihi: 27.11.2007
R.G. Tarihi: 12.12.2007
R.G. No: 26728
Evlât edinme
MADDE 18 – (1) Evlât edinme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlât edinme anındaki millî hukukuna tâbidir.
(2) Evlât edinmeye ve edinilmeye diğer eşin rızası konusunda eşlerin millî hukukları birlikte uygulanır.
(3) Evlât edinmenin hükümleri evlât edinenin millî hukukuna, eşlerin birlikte evlât edinmesi hâlinde ise evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tâbidir.

Tanınma davası olduğunu düşünüyorum...

Alıntı:
a. Tanıma:
Yabancı bir mahkeme kararının tanınması, onun kesin hüküm kuvvetinin ülkeye de teşmili anlamına gelir. Yabancı kararın hukuki neticeleri, yabancı mahkeme devletinin hukukuna göre tayin edilir. Mahkeme devletinin hukuku ayrıca özellikle kesin hüküm kuvvetinin maddi ve şahsi şümulü tespit eder.(MÖHUKm.34/1)
Tanınmayan veya tanınmaya ehil olmayan yabancı bir mahkeme kararı, bir mahkeme ilamı olarak her hangi bir hukuki etkiye sahip olamaz. Bununla beraber hukuki manadan da tamamen mahrum sayılamaz, her hangi bir ihtilafta ispat vasıtası olarak hizmet edebilir.


b. Tenfiz:
Yabancı bir mahkeme kararının tenfizi ise onun icra edilebilirliği demektir. Yani ilamın yerine getirilmesi ile ilgilidir. Tanımada icra değil o ilamdan kesin delil veya kesin hüküm olarak yararlanma durumu vardır.
Old 24-01-2013, 13:27   #3
hulyaa

 
Varsayılan

Almanya'da ikamet eden ve hem Alman hem de Türk vatandaşlığına sahip olan evli çiftin(Türkiye'de evlenmişler), Almanya'da evlat edinmiş oldukları evlatlığın bu çifte mirasçı olabilmesi ve mirasçılık haklarından yararlanabilmesi için yabancı mahkeme kararının TANINMASI yeterli midir? yoksa TENFİZ de talep etmek gerekir mi?

Yardımcı olan değerli meslektaşlarda bu hususta Yargıtay kararı da mevcut ise ve paylaşırlarsa memnun olurum. Herkese iyi çalışmalar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tanıma ve tenfiz Edies Meslektaşların Soruları 7 20-06-2014 10:31
7 yıl önce evlat edinme amacıyla alınan çocuğun resmi olarak evlat edinilmesi.... Av.Hatice Sarıbardak Meslektaşların Soruları 1 13-06-2011 15:13
Yabancı uyrukluyu Evlat edinme, (Moldova Cum. evlat edin. ilişkin yasal düzenlemesi) tunca07 Meslektaşların Soruları 1 18-07-2009 07:33
tanıma ve tenfiz derewcin Meslektaşların Soruları 2 20-05-2009 18:41
Tanıma-Tenfiz Zeynep Z. A. Meslektaşların Soruları 7 27-12-2008 18:13


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05218506 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.