Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tellalık sözleşmesinin geçerlilik ve tarafların imzalarının bulunması şartı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-03-2011, 14:13   #1
AV.İ.YILDIZ

 
Varsayılan Tellalık sözleşmesinin geçerlilik ve tarafların imzalarının bulunması şartı

Merhabalar;
Müvekkilim emlakçıya; taşınmaz mülk sahibi gayrimenkulunün satımı için geliyor ancak tarflar o sırada yazılı bir şey imzalamıyorlar. Daha sonra müvekkilim; gayrimenkulün satımı için gereken çalışmalarını yapıyor ve alıcıyı da buluyor. Alacak olan kişi ile imzalanan sözleşme var ve satış gerçekleşiyor. Alıcı kendi üzerine düşen komisyonu da müvekkilime ödüyor( Makbuzlar var). Ancak; taşınmaz maliki müvekkilime kendi üstüne düşen yasal %3'lük komisyonu ödemiyor. Müvekkilim tellal ile mülk sahibi arasında yazılı hiç bir belge yok, tellalık sözleşmesinin de geçerlilik şartı yazılı olması olduğu için şu aşamada ne yapabilirim? Müvekkilim ile alıcı arasında imzalanan tellallık sözleşmesi ve ödenen komisyon makbuzlarının yeterli olmayacağını düşünüyorum. Konumla doğrudan ilgili yargıtay kararı ya da sitede yorum bulamadım. Konuyla ilgili görüşerinizi bekliyorum, şimdiden çok teşekkürler.
Old 09-03-2011, 14:21   #2
av.alper tunker

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım
Tellalık sözleşmesinin mutlaka yazılı olması şartı var bu nedenle buna dayanarak bir dava açamazsınız ancak belki vekaletsiz iş görme hükümleri gereğince bir alacak davası açabilirsiniz diye düşünüyorum.Saygılarımla
Old 09-03-2011, 15:12   #3
AV.İ.YILDIZ

 
Varsayılan

HD 13 <> E: 2001/6302 <> K: 2001/8247 <> T: 24.09.2001

* TELLALLIK SÖZLEŞMESİNİN GEÇERLİLİĞİ
* CEZAİ ŞART

BK.nun 404. ve devamı maddelerinde düzenlenen telallık sözleşmesinin telal ile alıcı arasında düzenleneceği belirtilmiş olup, bu sözleşmede satıcı olarak taşınmaz sahibinin de imzasının bulunacağına dair bir hüküm yoktur. Bu nedenle davacı tellal ile davalı alıcı arasında düzenlenen gayrimenkul tellallık sözleşmesi geçerlidir. Mahkemece, sözleşmenin geçerli olduğu kabul edilerek işin esasına girilmeli; cezai şartla ilgili talep hakkında BK.nun 161/son maddesi hükmü nazara alınarak, hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmelidir.
Yukarıda vermiş olduğum yargıtay kararı biraz aklımı karıştırdı. yukarıdaki örnekte her ne kadar husumet tellal ile alıcı arasında gerçekleşiyor ve de sözleşmenin de tarafları onlar olduğu için bağlayıcı olması normal ise de;3 tarafın da imzasının olmaması geçerliliğini etkilemeyeceğine emsal olamaz mı? Ya da vekaletsiz iş görmeden yerine vekalet hükümlerine dayanarak uygun bir ücret talep edilemz mi? Alıcı olan şahıs her türlü tanık, makbuz vs vermeye hazır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tarafların Mahkemeye Yalan Beyanda Bulunması casper Meslektaşların Soruları 7 25-03-2022 16:29
Tellalık sözleşmesindeki vekaleten imza .. Av. İbrahim YİĞİT Meslektaşların Soruları 3 07-12-2010 15:14
Taşınmaz Satım Sözleşmesinin Geçerlilik Koşulları Av. Filiz Sözen Meslektaşların Soruları 1 20-02-2010 00:12
avukata teslim edilen senedin imzalarının sahteliği oles Meslektaşların Soruları 6 27-11-2008 12:50
kira tespit davasında sözleşmede arttırım şartı bulunması av.acar Meslektaşların Soruları 10 06-04-2008 20:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03402901 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.