Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Takibin iptali ve haciz

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-03-2011, 13:08   #1
Av.HakanANDI

 
Varsayılan Takibin iptali ve haciz

kambiyo senetlerine mahsus yapılan icra takibine karşılık borçlunun yapmış olduğu şikayet sonucunda icra hukuk mahkemesi takibe konu senedin kambiyo vasfında olmadığı gerekçesi ile takibin iptaline karar verdi ancak takibin durdurulması ile ilgili bir karar vermedi.
bu durumda verilen karar temyize tabi...
soru şu : verilen karar icra takibini durdur mu.
Old 03-03-2011, 13:49   #2
avcihansahin

 
Varsayılan

İİK 169/A "İtirazın kabulü kararı ile takip durur. Alacaklının genel hükümlere göre dava açmak hakkı mahfuzdur. Alacaklı, genel mahkemede dava açarsa, inkar tazminatı ve para cezasının tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve bu davayı kazanırsa hakkında verilmiş olan inkar tazminatı ve para cezası kalkar." şeklindedir. Bu madde hükmü gereğince kanaatimce ayrıca durudurma kararı olmaksızın takip durur.
Old 03-03-2011, 17:11   #3
Av.HakanANDI

 
Varsayılan

fikriniz için teşekkür ederim ancak iik 169 borca itiraz durumunu düzenlemektedir.bahsettiğim durum ise borca itiraz değil direk takibin iptalidir.iik 170a ve devamında düzenleniyor ve bahsettiğim durum ile ilgili açık bir hüküm yok
Old 03-03-2011, 17:30   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Av.HakanANDI,

Somut olayınızda İİK m.22: "Şikâyet, icra mahkemesince karar verilmedikçe icrayı durdurmaz." mucibince "takibin iptali"ne dair isteminizle beraber tedbiren, karar verilinceye kadar takibin durdurulmasını talep edebilirdiniz.

Senedin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle, İİK m.170a mucibince, takibin durdurulmasına değil takibin iptaline karar verilir; mahkeme belirttiği sebebe rağmen takibin durmasına karar verseydi bu karar yasaya aykırı olurdu.

ve;

Takibin iptali kararı, infazı için kesinleşmesi gereken kararlardan değildir; dolayısıyla İcra Mahkemesinin kararını icra müdürlüğüne ibrazla varsa yapılan hacizleri v.s. kaldırtabilirsiniz.

Saygılar...
Old 03-03-2011, 21:24   #5
zeynepcosgun

 
Varsayılan

Şikayet ile beraber takibin kendiliğinden durmayacağı hükmü, iptale karar verilene kadarki olan süreç içindir. Yani, iptal davanız devam ederken icra mahkemesince verilmiş bir durdurma kararı yok ise hacizlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz. İptal kararı ile birlikte ayrıca durdurulmasına karar verilmez, kendiliğinden durur. Takip iptal edildiği için ortada bir icra takibi kalmamıştır ve dosyadaki tüm işlemler geçersiz hale gelmiştir. Hacizlerin kaldırılması için iptal kararının kesinleşmesine gerek yoktur. Ancak icra müdürü iptal kararı kesinleşmedi diye haczi kaldırmaz ise bu işlemini de şikayet ediniz.
Saygılarımla
Old 05-03-2011, 11:05   #6
Av.Gülce

 
Varsayılan

Aynı şekilde bi kambiyo senedim benim de iptal edildi.
İlamsız takiple devam ettim..
Bu da bir yoldur.
Saygılar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Muvazaalı haciz-takibin iptali Burak Demirci Meslektaşların Soruları 2 11-03-2010 22:06
Ödeme emri iptali sebebi ile takibin iptali ve hakimin taleple bağlı olacağı gamzesezgin Meslektaşların Soruları 8 13-02-2010 02:13
Takibin iptali mi? Ödeme emrinin iptali mi? TRINITY Meslektaşların Soruları 10 13-10-2008 08:17
İhtiyati haciz ve Takibin iptali avukat-21 Meslektaşların Soruları 3 17-06-2008 12:45


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04453993 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.