Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Dul Bayanın Kızlık Soyismini Almak İstemesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-10-2010, 21:58   #1
lawyer_2808

 
Varsayılan Dul Bayanın Kızlık Soyismini Almak İstemesi

Sevgili dostlar, müvekkilimin eşi senelerden beri vefat etmiş ve hala kocasının soyismini almaktadır. Eski soyismini tekrar almak istiyor. Acaba dava açmadan idari yoldan yani nüfüs müdürlüğüne başvurarak yapabilirmiyiz. Bu mümkün değilse yetkili Mahkeme Asliye hukuk mu yoksa Aİle mahkemesi mi ? Teşekkürler.
Old 29-10-2010, 22:30   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Asliye Hukuk Mahkemesi görevli bildiğim kadarıyla. Hatta bu davalara savcı da katılıyor galiba.

Saygılar,
Old 30-10-2010, 13:43   #3
hukkuk

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan lawyer_2808
Sevgili dostlar, müvekkilimin eşi senelerden beri vefat etmiş ve hala kocasının soyismini almaktadır. Eski soyismini tekrar almak istiyor. Acaba dava açmadan idari yoldan yani nüfüs müdürlüğüne başvurarak yapabilirmiyiz. Bu mümkün değilse yetkili Mahkeme Asliye hukuk mu yoksa Aİle mahkemesi mi ? Teşekkürler.

sayın lawyer_2808,

bu yargıtay kararının işinize yarayacağını düşünüyorum.

T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 1995/7965
K. 1995/8869
T. 18.9.1995
• NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI ( Davanın Davacının Soyadının Kızlık Soyadı ile Tashihi İstemine İlişkin Olması )
• SOYADININ TASHİHİ ( Haklı Sebebin Kanıtlanması Halinde Soyadının Değiştirilmesine Her Zaman Yasal Olanak Olması )
• SOYADINDA EŞİN ÖLÜMÜNDEN SONRA DEĞİŞİKLİK ( Haklı Sebebin Kanıtlanması Halinde Soyadının Değiştirilmesine Her Zaman Yasal Olanak Olması )
• HAKLI SEBEBİN İSPATI ( Medeni Kanun Gereğince Haklı Sebebin Kanıtlanması Halinde Soyadının Değiştirilmesine Her Zaman Yasal Olanak Olması )
743/m.26
1587/m.44
ÖZET : Haklı sebebin kanıtlanması halinde soyadının değiştirilmesine her zaman yasal olanak vardır.

DAVA : Dava dilekçesinde davacının soyadının kızlık soyadı olan Özkul olarak tashihi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı; evlenmekle iktisap ettiği kocasının soyadını, kocası öldükten sonra da kullanmaya devam ettiğini, ancak aradan geçen süre içerisinde manevi baskıya uğradığını, buna kocasının bir trafik kazası neticesinde yaşamını yitirmesinin neden olduğunu bildirerek soyadının, kızlık soyadı olan Özkul olarak düzeltilmesini istemiştir.

Dava bu niteliği itibarı ile Medeni Kanunun 26. maddesi kapsamında olup bu maddeye göre, haklı sebebin kanıtlanması halinde soyadının değiştirilmesine her zaman yasal olanak vardır.

Mahkemece dava Nüfus Kanununun 44 ve Soyadı Nizamnamesinin 17. maddesine dayanılarak reddedilmiş ise de, sözü edilen maddeler Nüfus İdaresince doğrudan ilgilinin başvurması üzerine yapılacak işlemleri ve koşulları düzenlemekte olup, yukarıda açıklandığı üzere Medeni Kanunun 26. maddesinin uygulanmasına etkili değildir.

Dava dilekçesinde "her türlü delil’e" dayanılmış olduğu dikkate alınarak davacıya delillerini belirleyip mahkemeye ibraz edilmek üzere mehil verilmeli, bu deliller toplandıktan sonra Medeni Kanunun 26. maddesindeki koşulların mevcut olup olmadığı değerlendirilip hasıl olacak sonuca göre karar verilmelidir.

Davanın hukuki niteliğinin belirlenmesinde hataya düşülerek yazılı olduğu şekilde reddi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 18.9.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Saygılarımla.
Old 01-11-2010, 10:30   #4
av.esengül çördük

 
Varsayılan

Nüfus Hizmetleri Kanunu (NHK)
Kanun No: 5490
Kabul Tarihi: 25.04.2006

Evlenmenin bildirilmesi ve tescili

MADDE 23 - (1) 22 nci madde uyarınca evlendirme işlemini yapanlar; evlenmenin yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde düzenlenecek evlenme bildirimini nüfus müdürlüğüne göndermekle, nüfus müdürlüğü de tescil etmekle yükümlüdür.

(2) EVLENEN KADININ KAYDI KOCASININ HANESİNE TAŞINIR. KOCASI ÖLEN KADIN YENİDEN EVLENMEDİKÇE ÖLEN KOCASININ AİLE KÜTÜĞÜNDE KALIR. ANCAK DİLERSE BABASININ KÜTÜĞÜNE DÖNEBİLİR.
Old 01-11-2010, 10:44   #5
av.esengül çördük

 
Varsayılan

Sayın Lawyer 2808

Öncelikle Nüfus Müdürlüğüne başvurmanızı öneririm.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Saygılar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kızlık Soyadını Geri almak tiyerianri Meslektaşların Soruları 2 17-12-2009 11:18
Boşanma Davası ve Eşin Eve Dönmek İstemesi Yerleşik Yabancı Meslektaşların Soruları 2 11-03-2008 16:07
Bayanın Evlilikte Soyisim Değişikliği preator44 Meslektaşların Soruları 1 19-01-2007 16:54
Avukat Bayanın Kiracısı flashroman Hukuk Soruları Arşivi 2 15-03-2003 12:41


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04675603 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.