Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Rapor yoksa yaralama olmaz mı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-10-2010, 22:35   #1
akarsu

 
Varsayılan Rapor yoksa yaralama olmaz mı

Yaralama suçunun oluşması için mutlaka TCK 86/1-2. maddesi kapsamında bir yaralama mı olmalı? mesela sanık mağduru tartaklıyor, ancak darp ve cebir izi yok.Bu durumda yaralama suçu oluşur mu?
Old 17-10-2010, 20:55   #2
akoguz

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım, kasten yaralama suçu 5237 sayılı TCK'nun 86.maddesinde düzenlenmiştir. Madde başlığı kasten yaralama olup, 86/1.maddesi aynen şu şekilde düzenlenmiştir: " Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
Madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere mağdura uygulanan müessir fiilin neticesinde acı hissinin duyulması kanaatimce yeterli olup, bunun sonucunda mağdur kişinin tedavi görecek derecede yaralanması gerekmemektedir.
İyi çalışmalar dilerim...
Old 17-10-2010, 23:15   #3
Dr.DOGRAMACI

 
Varsayılan

TCK MADDE 86. - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sayın Akarsu,

Aslına bakarsanız yasa başlığındaki yaralama kelimesinden ilk bakışta fiziksel bir travma kastediliyormuş gibi algılansa da kanun maddesindeki tanımı yorumlamakta fayda var. "vücuda acı veren" denildiği zaman fiziksel bir bulgu bulunması şartından bahsetmiyor. Gayet tabi acı veren her her fiziksel travma fiziksel bir bulguya yol açmayabilir. Mesela tazyikli su uygulanması, Guantanamoda uygulanan water-boarding yöntemi gibi.

Bunun yanı sıra yasamızda bulunan "sağlığının bozulması" tabirinin o kadar geniş kapsamı var ki. Sağlık kelimesi sadece fiziksel sağlığı değil ruhsal sağlığı da kapsamaktadır. Ama ne yazık ki ruh sağlığı toplumumuzda hep geri planda kalmakta ve sanki toplumumuzda sağlığın bozulması tanımından sadece fiziki bir semptom, patoloji bulunması gerektiği anlaşılmakta. Ama ruh sağlığı da tabiatıyla sağlık tanımının içerisine girmektedir. Yani fiziksel bir bulgu olmaksızın usulune göre tespit edilmiş bir ruhsal travma var ise bu da yaralanma olarak kabul edilir.

Saygılarımla.
Old 18-10-2010, 10:45   #4
akrd61

 
Varsayılan

TCK MADDE 86. - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılı
Değerli meslektaşım, madde metninde vucuda acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan hareket veya davranışın nasıl bir davranış olamsını tanımlamamış bu nedenle yapılan hareketin veya davranışın şekli önemli olamadığını düşünüyorum burada önemli olan suç unsurlarının tamamlana bilmesi için yapılan kasti haraket veya davranış nasıl olursa olsun mağdurun vucuduna acı vermesi veya ruhsağlığını yada algılama yeteneğini bozması yeterlidir kanaatindeyim.Ancak resmi bir sağlık kuruluşundan alınan bu durumu gösterecek bir rapor ıspat bakımından elinizi kuvvetlendircektir.....
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kadından Şair Olmaz Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 50 15-01-2008 19:09
Kadından Ofisboy Olmaz (mı?) Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 13 01-03-2007 16:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05164504 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.