Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Babalık Davası/ Haklı Sebep Kavramı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-12-2009, 19:19   #1
üye31284

 
Varsayılan Babalık Davası/ Haklı Sebep Kavramı

Merhaba;

x bayan bekar

y bey evli

x ve y nin 4 yaşında evlilik dışı çocukları var.

x açısından MK da öngörülen 1 yıllık hak düşürücü süre geçmiş babalık davası açabilmesi için...

ancak x yıllarca y tarafından çocuğun tanınacağı umuduyla dava açmamış ve bu nedenle süreyi kaçırmıştır.

Sizce bu yasada öngörülen haklı sebep kavramına girer mi?

Babalık Davası açısından haklı sebep kavramıyla ilgili somut örnek içeren yargıtay kararlarına ulaşamadım ve dolayısıyla bana gayet haklı gibi görünen bu sebeple ilgili hukuki şüphelerim var.

Haklı sebeplerle ilgili benzer örneklere sahip meslektaşlarım veya bu konuda fikri olan meslektaşlarım bilgi ve görüşlerini paylaşırsa sevinirim.
Old 28-12-2009, 21:11   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

HUKUK GENEL KURULU

E. 1980/2-2518

K. 1980/2762

T. 12.12.1980

• HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE ( Babalık davasında )

• HİLE ( Hak düşürücü süreyi geçirtmek )

• BABALIK DAVASINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRELER

743/m.296

ÖZET : Babalık davasında 1 yıllık hak düşürücü süre çocuk yönünden kayyım tayin edildiği günden, ana yönünden ise doğumdan itibaren işlemeye başlar.
Davacı annenin babalık davasında hak düşürücü süreyi, davalının oyalayıcı ve aldatıcı eylemleri ile geçirttiğine dair savunmasının incelenmesi doğrudur.
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki babalık davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, Asliye 3. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 13.9.1979 gün ve 153-533 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine,
( ... Babalık davasında hak düşürücü süre çocuğa kayyım tâyin edildiği günden başlar. Selamiye duruşma sırasında 14.12.1978 gününde kayyım tayin edilmiş bulunduğuna göre hak düşürücü süre geçmemiştir, gerekçesi ile küçük Selamiye ait olup kayyımı tarafından sürdürülen ve mahkemece davanın kabulüne dair karar onanmış, ananın davası ise; ana babalık davasını doğumdan itibaren bir yıl içinde açabilir. Bu süre hak düşürücü süre olup re'sen gözetilmesi gerekir. ( M.K.296 ) Çocuk 3.2.1976 da doğmuş, babalık davası ise 2.3.1978 de açılmıştır. Öyle ise hak düşürücü süre yönünden ananın davasının reddi zorunludur. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Davalının davacının anneyi nikâh yaptıracağım diyerek aldatıp süresinde dava açmasını önlediği iddia olunmuş ve mahkemece de bu iddianın kanıtlandığı kabul edilerek ananın açtığı babalık davasının da kabulüne karar verilmiştir.
Her ne kadar M.K.296. maddesinde öngörülen hak düşürücü süre çocuğun doğumundan itibaren başlıyacak ise de, davalı çeşitli oyalama ve aldatıcı eylemleri ile sürenin geçmesini sağlamış ise bu, durumun annenin aleyhine kullanılmasına olanak yoktur. Bu itibarla mahkemenin bu Kanun’un incelenebileceğine yönelik direnmesi yerinde olduğundan sair yönlerin incelenmesi için dosyanın özel daireye gönderilmesi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle davalının temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne gönderilmesine oyçokluğu ile karar verildi.
Old 28-12-2009, 21:13   #3
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Merhaba

Anne bakımından bir yıllık sürenin dolması üzerine haklı sebep dayanağı ile riske girmemek gerekir diye düşünüyorum.Davayı çocuğa atanacak kayyım aracılığı ile açma olanağı denenmelidir.
Old 29-12-2009, 16:25   #4
ismiaydin

 
Varsayılan

hemen hemen benzer bir davam var. öncelikle küçük çocuğa kayyum atanması için dava açtım. küçük çocuğa kayyum atandı. şu anda bu kararın kesinleşmesini bekliyorum. daha sonra kayyum vasıtasıyla babalık davası açacağım.
Old 29-12-2009, 19:34   #5
üye31284

 
Varsayılan

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Evet en iyisi riske girmeyip direk kayyım atanması sonrasında dava açmak olur.

Araştırmalarım neticesinde annenin dava açması halinde atanan kayyımın anne yönünden dava reddedilse bile davaya devamının da geçerli olduğunu buldum. Yani sadece kayyım atanmasını sağlayıp sonradan dava açmaktansa, anne adına dava açıp aynı dava da zaten mecburen atanacak kayyımın aynı davaya devam etmesi de aynı sonucu doğuracaktır değil mi?

Yani bu açıdan bir kaybım olmayacaksa esasen anneyi de işin içine sokup mahkemenin nasıl karar vereceğini öğrenmek isterim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Haklı bir sebep olmadan aracın trafikten men edilmesi Derya DEMİR Meslektaşların Soruları 0 06-04-2009 15:04
İsim Tashihi Davasında Haklı Sebep Av.Bengü Özüyılmaz Meslektaşların Soruları 6 10-06-2008 16:28
Soyadı Değişikliğinde Haklı Sebep Sorunu SUCCEED Meslektaşların Soruları 1 12-05-2008 11:52
Haklı sebep, tutanak, süre, yargıtay kararı :) Av.Y.Selim ÜSTÜN Meslektaşların Soruları 1 29-04-2008 16:45
Sadece haklı sebep demek yeterli midir ? SINIRSIZ Meslektaşların Soruları 1 05-03-2008 15:08


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04117894 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.