Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vergi Mahkemesi-Kaçırılan Süre

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 23-10-2009, 20:27   #1
Mare Nostrum

 
Varsayılan Vergi Mahkemesi-Kaçırılan Süre

Sayın meslektaşlar;
Çözemediğimiz ama çözmemiz gerken çok önemli bir sorunumuz var yardımlarınıza ihtiyaç duydum.
Olayı özetleyeyim kısaca:Sadece müvekkil şirkete tahakkuk edilmesi gerekirken hem müvekkil şirkete hem de müvekkilin şahsına kaynak suyu harcı tahakkuk ediliyor belediye tarafından, bu harca ihtarnameyle itiraz edip,iptalini talep ediyoruz,kabul edilmeyince de davacı olarak hem müvekkil şirketi hem de şirket sahibi müvekkilimizi gösterip vergi mahkemesinde kaynak suyu harcının iptali için dava açıyoruz.Mahkeme 2 davanın ayrı ayrı açılmasına karar verip 30 günlük süre veriyor bu 30 günde 2 sini ayrı ayrı açmak gerekirken biz şirket adına dava açmayı atlıyoruz ve süre geçiyor. Bu arada benzer birçok dava açıp kazandığımızı da belirteyim.

Şimdi bu kaçırdığımız süreyle ilgili ne yapabiliriz,nasıl bir yol izlemeliyiz?(meblağ da 150.000 TL civarında ki şu anda altından kalkabileceğimiz bir yük değil ne yazıkki)
Old 24-10-2009, 00:41   #2
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

dava konusu harcın müvekkil şahıs adına açılmış olup şirker adına açılmamış olması, müvekkil şahıs bakımından lehe sonuçlanması durumunda dava konusu edilen harç konu ve vergilendirme bakımından aynı muhteviyata ait olduğundan şirket bakımından da aynı sonucu doğurmuş olması gerekir, zira lehe sonuçlanma şekil ve içeriği önemlidir, örneğin tarh edilen harcın vergilendirme hatasından sayılması durumunda şirket içinde geçerli olacaktır zira salınmaması gereken bir harç olarak tahakkuk ettirilmiş olmalı, ancak şahısta hata olarak değerlendilecek ise, sonuç şirket bakımından lehe yorumlanmayacak olup kesinleşmiş sayıacaktır...
Old 24-10-2009, 00:44   #3
Mare Nostrum

 
Varsayılan

Öncelikle ilginiz için teşekkürler...

kaynağın kiracısı şirket bu yzden şahısa tahakkuk hatalı,şirket yönünden gidilebilecek bir yol yok mu?

şahıs adına açtığımız davayı kazanacağız önceki davalardan biliyorum ama diğerine etkisi nasıl olacak acaba?
Old 24-10-2009, 00:53   #4
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Şahısta vergileme hatası mevcut ancak şirkete ilişkin böyle bir vergilendirme hatası söz konusu değil ise ve dava süresi de kaçırılıp mucbir sebep söz konusu değil ise, kesinleşmiş sayılır, ancak daha sonra şikayet yolu ile düzeltilme talebinde bulunulabilir. VUK 124 Md.

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 124
Kapsam
(2686 sayılı Kanunun 24'üncü maddesiyle değişen madde) Vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra yaptıkları düzeltme talepleri reddolunanlar şikayet yolu ile Maliye Bakanlığına müracaat edebilirler.
Bu madde gereğince il özel idare vergileri hakkında valiliğe ve belediye vergileri hakkında belediye başkanlığına müracaat edilir.
Old 24-10-2009, 01:03   #5
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

T.C.

DANIŞTAY

9. DAİRE

E. 2002/6009

K. 2004/4914

T. 13.10.2004

• ÖDEME EMRİNE KARŞI DÜZELTME BAŞVURUSU ( Reddi Üzerine Şikayet Yoluyla Maliye Bakanlığına Başvurulması Gerektiği - Maliye Bakanlığına Müracaat Edilmeden Dava Açılamayacağı )

• MALİYE BAKANLIĞINA MÜRACAAT EDİLMEDEN DAVA AÇILAMAMASI ( Ödeme Emrine Karşı Düzeltme Başvurusu - Reddi Üzerine Şikayet Yoluyla Maliye Bakanlığına Başvurulması Gerektiği )

• DÜZELTME BAŞVURUSU ( Reddi Üzerine Şikayet Yoluyla Maliye Bakanlığına Başvurulması Gerektiği - Maliye Bakanlığına Müracaat Edilmeden Dava Açılamayacağı )

213/m. 124


ÖZET : Ödeme emrine karşı düzeltme - şikayet başvurusunun reddi üzerine şikayet yoluyla Maliye Bakanlığına başvurulması gerektiğinden Maliye Bakanlığına müracaat edilmeden dava açılamayacağı hk.
İstemin Özeti : Davacı kurum adına yargı harcının tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı; dava konusu edilen ödeme emrinin 27.5.2002 tarihinde tebliğ edildiği, en son 3.6.2002 tarihinde dava açılması gerekirken 7 günlük dava açma süresi geçtikten sonra 18.6.2002 tarihinde açıldığı gerekçesiyle süre aşımı nedeniyle reddeden ... Vergi Mahkemesinin 11.9.2002 tarih ve 2002/330 sayılı kararının; ödeme emrine karşı düzeltme - şikayet yoluna başvurulduğundan davanın süresinde açıldığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddedilerek mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Savcısı ...'ün Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi ...'in Düşüncesi: Yükümlü kurum tarafından düzeltme şikayet yoluna başvurulduğundan ve ret işleminin tebliğinden itibaren dava açma süresi 30 gün olacağından olayın bu yönüyle incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
KARAR : Uyuşmazlıkta yükümlü kurum adına düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı süre aşımı nedeniyle reddeden vergi mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden yükümlü kurumdan talep edilen yargı harcının tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin 27.5.2002 tarihinde tebliğ edildiği 3.6.2002 tarihinde yükümlü kurum tarafından düzeltme başvurusunda bulunulduğu ve bu başvurunun 5.6.2002 tarihinde reddedilmesi üzerine 11.7.2002 tarihinde iş bu davanın açıldığı, vergi mahkemesince, ödeme emrinin 7 günlük yasal süre içerisinde dava konusu edilmediği gerekçesiyle davanın süre aşımı nedeniyle reddedildiği, dava konusu edilen işlemin ödeme emri değil, ödeme emrinin iptali istemiyle idareye yapılan düzeltme başvurusunun reddine dair işlem olduğu anlaşılmaktadır.
Vergi Usul Kanununun 124. maddesi hükmü uyarınca düzeltme başvurusunun reddi üzerine şikayet yoluyla Maliye Bakanlığına başvurulması gerektiğinden Maliye Bakanlığına müracaat edilmeden açılan davada, dava dilekçesinin Maliye Bakanlığına tevdii gerekirken mahkemece davanın süre aşımı nedeniyle reddinde hukuka uygunluk görülmemiştir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile ... Vergi Mahkemesinin 11.9.2002 tarih ve 2002/330 sayılı kararının bozulmasına 13.10.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. danx
Old 28-10-2009, 21:48   #6
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

Davaya şirket adına müdahil olamaz mısınız?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
vergi mahkemesi usul dadaş Meslektaşların Soruları 5 28-01-2014 20:20
Vergi Mahkemesi Kararları bsdbsdbsd97 Meslektaşların Soruları 5 04-02-2011 19:02
İş Mahkemesi + Adli Tatil Ve Kesin Süre avukatRMK Meslektaşların Soruları 6 10-08-2009 13:59
vergi mahkemesi+limited şirket av.efsun Meslektaşların Soruları 11 27-11-2008 12:59
Zonguldak Vergi Mahkemesi avbilgen Şehirlerarası Nöbetçi Avukat 2 06-06-2007 13:03


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05411696 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.