Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Disiplin Cezasinin Kaldirilmasi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-01-2019, 14:20   #1
_gamze_

 
Varsayılan Disiplin Cezasinin Kaldirilmasi

Merhaba;
Müvekkilim hakkında "kasten yaralama suçu" nedeniyle 682 sayılı KHK'da düzenlenen disiplin cezalarına göre 24 ay uzun süreli durdurma disiplin cezası verildi. Ancak disiplin cezası verildiği zaman ceza dosyası henüz soruşturma aşamasındaydı. Bu nedenle itiraz etmedik. Ancak yargılama sonuçlandı ve meşru müdafaa nedeniyle beraat kararı verildi. Bu arada karara karşı 60 günlük dava açma süresi geçti ancak beraat kararını göstererek; disiplin cezasının kaldırılmasını talep edip, sonuca göre dava açmayı düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan var mıdır? Dava açma süresi geçtikten sonra kararın kaldırılması istenebilir mi? Ceza dava sonucu beklenmedi ancak sonuçta yaralamanın gerçekleşmiş olması meşru müdafaa dahi olsa sonuçta yaralama var deyip disiplin cezası verilir mi?
Old 30-01-2019, 09:23   #2
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan _gamze_
.....disiplin cezası verildi. Ancak disiplin cezası verildiği zaman ceza dosyası henüz soruşturma aşamasındaydı. Bu nedenle itiraz etmedik.
682 sayılı KHK (OHAL Kararnamesi 16)

Disiplin soruşturmasının adli soruşturma veya kovuşturmadan bağımsızlığı

MADDE 5 - (1) Herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruşturma veya kovuşturma, aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını, disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemez.
Old 31-01-2019, 12:36   #3
_gamze_

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
682 sayılı KHK (OHAL Kararnamesi 16)

Disiplin soruşturmasının adli soruşturma veya kovuşturmadan bağımsızlığı

MADDE 5 - (1) Herhangi bir fiilden dolayı ilgili hakkında yapılan adli soruşturma veya kovuşturma, aynı fiilden dolayı ayrıca disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını, disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellemez.


Disiplin soruşturmasi ile adli soruşturma farklı ve disiplin soruşturması ceza davasını beklemek zorunda değil ancak disiplin soruşturmasında da; meşru müdafaa hükümlerinin geçerli olduğu, soruşturmada bunların da dikkate alınması gerektiğine ilişkin bir tez okudum. Sonuçta müvekkilim hakkında; 10 kişinin kendisine saldırması neticesinde meşru müdafaa nedeniyle beraat kararı verildi. Disiplin soruşturmasında ise mahkemede dinlenen şahısların dinlenmediği anlaşıldı. Yani eksik inceleme ile ceza verildi. Bu nedenle ceza davasını delil olarak göstererek; "itiraz süremiz geçti ama bak biz yargılama sürecinde anca öğrendik senin eksik araştırdığını, yanlış değerlendirdiğini, bu nedenle iptal et" diye dava açabiliriz diye düşünüyorum.
Old 31-01-2019, 16:04   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan _gamze_
"itiraz süremiz geçti ama bak biz yargılama sürecinde anca öğrendik senin eksik araştırdığını, yanlış değerlendirdiğini, bu nedenle iptal et" diye dava açabiliriz diye düşünüyorum.
İdare hukukunda dava süresi hak düşümü süresidir. Mahkemece kendiliğinden (resen) göz önüne alınır.

Danıştay'ın 08/12/1944 günlü ve E:1941-l, K:1944-138 sayılı İçtihadı birleştirme Kararında, "Kanunun tayin ettiği müddetleri kıyas ve istidlal yolu ile ve hakimin içtihatları ile tezyid ve tenkise imkan olamayacağı ve bu kabil müddetlerin kat'i ve tadili hususunun ancak kanunun müsaadesine mütevakkıf bulunduğu hukuken kabul edilmiş bir kaidedir. Kanunda gösterilen müstesna hallerden başka hakimin kanunen tayin edilen müddetleri tezyid ve tenkis edemeyeceği" ifade edilmektedir.

İYUK’un 14.maddesinin üçüncü fıkrasının e bendi gereğince dilekçenizi verdiğinizde ilk incelemede süre aşımına bakılır. Süre aşımı varsa başkaca bir inceleme yapılmadan 15.maddenin birinci fıkrasının b bendi gereğince davanız reddedilir.

Keşke başka bir şey yazabilseydim. Belki de sizin mücadeleniz sonucunda mahkemeler görüş değiştirir. Kolay gelsin.
Old 01-02-2019, 16:26   #5
Av.MustafaCOŞKUN

 
Varsayılan İdari işlemin geri alınması

Meslektaşım,
http://webftp.gazi.edu.tr/hukuk/dergi/20_4_4.pdf bu linkteki çalışma durumunuza ışık tutabilir.

Zira burada "İdari işlemin geri alınmasında en temel problematik işlemin hangi süre içinde geri alınabileceğidir. Doktrinde bu konuda hukuka uygun işlemler – hukuka aykırı işlemler, hak doğuran işlemler – hak doğurmayan işlemler şeklinde ayrımlar yapılmaktadır.

Hak doğurmayan, hatta kişilere bir yükümlülük yükleyen veya bir yaptırım uygulayan işlemlerin her zaman geri alınabileceği kabul edilmektedir" şeklinde bir görüş var.

Belki zorlama bir yol olacak ama yaptırımın geri alınması talebinin reddini dava konusu yapabilirsiniz diye düşünüyorum.Söz konusu yaptırım sadece meşru müdafaaya konu eyleme dayanıyor ise denenebilir.

Elbette ceza hukuku ve disiplin hukuku arasında fiillerin ağırlığı bakımından bir farklılık vardır. Bir başka ifadeyle meşru müdafaa kapsamında kabul edilen eylemin öncesinde ya da sonrasında ceza hukukuna konu olamayacak ancak disiplin hukukuna konu olabilecek fiiller olabilir. Yaptırımda bu tip bir eylemden bahsediliyorsa durum daha zor tabi.

Saygılarımla.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Disiplin Soruşturması Açmayan Disiplin Amiri Hakkında byetmez Meslektaşların Soruları 0 24-01-2016 11:14
Adlİ Para Cezasinin Ödenmesİ Ve Hapİs Cezasinin DÜŞmesİ Av. Bahadır ÖZTÜRK Meslektaşların Soruları 5 07-11-2010 00:31
Disiplin Amirinin Vekili Memura Disiplin Cezası Verebilir mi? srr drn Meslektaşların Soruları 3 19-10-2010 12:50


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05210900 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.