Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Alçak sesle savunma yap

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-12-2017, 19:35   #1
Av.Miraç ER

 
Varsayılan Alçak sesle savunma yap

Herkese iyi günler,
Duruşma sırasında avukatın belagat yeteneğini kullanarak yüksek sesle savunma yapması sırasında , hakimin ‘alçak sesle konuş öyle savunma yap, sesini yükseltme’ demesi acaba savunma hakkının ihlalini oluşturur mu?
Sonuçta avukatın savunma yöntemini ve motivasyonunu düşürüyor sanki
Şimdiden teşekkürler...
Old 29-12-2017, 06:38   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Görüş

Sayın meslektaşım, aramıza hoş geldiniz.

Alıntı:
...hakimin ‘alçak sesle konuş öyle savunma yap, sesini yükseltme’ demesi acaba savunma hakkının ihlalini oluşturur mu?

Sorunuz için teşekkür ederim.

Kavram:

1. Savunma hakkı : Kapsamı ve sınırları

2. Uyarmak, azarlamak, vb.

3. Hakim veya başkanın yetkisi

CMK. MADDE 203.- (1) Duruşmanın düzeni, mahkeme başkanı veya hakim tarafından sağlanır.

(2) Mahkeme başkanı veya hakim, duruşmanın düzenini bozan kişinin, savunma hakkının kullanılmasını engellememek koşuluyla salondan çıkarılmasını emreder.

(3) Kişi dışarı çıkarılması sırasında direnç gösterir veya karışıklıklara neden olursa yakalanır ve hakim veya mahkeme tarafından, avukatlar hariç, verilecek bir kararla derhal dört güne kadar disiplin hapsine konulabilir. Ancak çocuklar hakkında disiplin hapsi uygulanmaz.

Kahve molası...
Old 03-01-2018, 09:08   #3
etez

 
Varsayılan

Bu konu hakkında yazmaya başladığım maalesef yarım kalan bir makale çalışmamdan "karşılıklı saygı" özfikrine dayalı birkaç alıntıyı aşağıda değerlendirmenize sunuyorum;

“Hâkim, mahkemedeki tüm yargılama aşamalarında düzeni ve davranış uygunluğunu sağlamalı; davanın tarafları, jüri üyeleri, tanıklar, avukatlar ve hâkimin resmi sıfatıyla muhatap olduğu diğer kişilerle ilişkilerinde sabırlı, vakur ve nazik olmalıdır. Hâkim, aynı davranış tarzını tarafların yasal temsilcilerinden, mahkeme personelinden ve kendi nüfuzu, idaresi ve denetimi altında bulunan diğer kişilerden de talep etmelidir.” (Bangalor Yargı Etiği İlkeleri m.6.6)

“Avukat, hakimlere ve resmi mahkemelere gereken saygıyı gösterir ve aynı saygıyı onlardan bekler” (Bern Kuralları m.11)

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunun 63. Maddesine göre muhatap olunan kimselere “kırıcı olmak”, 65. Maddeye göre “kötü muamele”de bulunmak hakimler yönünden disiplin cezasını gerektirmektedir.

Uygulamada bazı hakimlerin, avukatları ve pek tabiî ki vatandaşları azarlamada bir sakınca görmediği bilinen bir gerçektir. Ancak HSYK’ya yansıyabilmiş disiplin soruşturmaları incelendiğinde hakimin avukata bağırması nedeniyle disiplin cezası aldığı görülse de burada da hakim lehine bir yaklaşım sergilendiği düşünülmektedir.
HSYK 2. Dairesi 2013/126 E.-2014/18K. sayılı dosyasına göre bir hakimin, avukata “sen çok konuşuyorsun” diye bağırması, müvekkiline “avukatını sustur, susturamıyorsan değiştir” diyerek avukatı müvekkile karşı küçük düşürmesi “kırıcı” olduğu gerekçesiyle “uyarma” cezasıyla cezalandırıldığı görülmüştür.
HSYK 2. Dairesi 2011/254E.-2013/480K. Sayılı vahim boyuttaki dosyasında ise avukata “şerefsiz” diyip bir de yumruk attığı anlaşılan hakime “kötü muamelede” bulunduğu gerekçesiyle “kınama” cezası verilmiştir.

Ve pek tabiki "mahkemeye kadıya mülk değil".
Old 03-01-2018, 09:12   #4
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan

Alıntı:
Ve pek tabiki "mahkemeye kadıya mülk değil".

Aman yani kadı madı
Old 06-01-2018, 13:04   #5
Av.Miraç ER

 
Varsayılan

Hakim duruşma düzenini sağlamalıdır muhakkak,
Ancak hakimin ,avukatın da KENDİSİ kadar hukukçu olduğunu ,arkasında kamu gücü olmasa da KENDİSİ kadar saygın olduğunu asla unutmamalıdır.
Avukatlar da hukuk sisteminin bel kemiğini oluştururlar ,hukuk için ‘sine qua non’ niteliğinde olduğunu asla unutmamaları gerekir.
Ve fikrimce herkesten önce bu bilince avukatların sahip olması gerektiği kanaatindeyim.
Çok değerli cevaplarınız için teşekkür ederim
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Savunma dilekçe örneğini ve savunma duruşma zabıtlarında yazılan beyanlara ihtiyacım var sebepsiz zenginleşme Meslektaşların Soruları 0 05-04-2014 14:50
Savunma dilekçe örneğini ve savunma duruşma zabıtlarında yazılan beyanlara ihtiyacım var sebepsiz zenginleşme Meslektaşların Soruları 0 05-04-2014 14:50
Alçak Gerilim Hattından Dolayı Kamulaştırma av__emrah Meslektaşların Soruları 2 22-11-2013 12:27
İnsanin En AlÇak Halİ Nesl-i Han Çocuk Hakları Çalışma Grubu 4 14-11-2013 15:16
banka ya karşı alcak davası avkt Meslektaşların Soruları 0 25-10-2008 16:12


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04435301 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.