Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

likit alacak ve hesap kat ihtarnamesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 02-03-2017, 13:57   #1
sokratik

 
Varsayılan likit alacak ve hesap kat ihtarnamesi

değerli cevap görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim sayın meslektaşlarım.

sorum şudur;
banka tarafından yollanan kredi kat ihtarnamesine süresi içinde itiraz edilmesi halinde alacak, likit alacak olmaktan çıkar mı?
Old 02-03-2017, 14:58   #2
av.gokcen

 
Varsayılan

T.C.
Yargıtay
12. Hukuk Dairesi

Esas No:2014/25961
Karar No:2014/31647
K. Tarihi:25.12.2014



Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı banka tarafından, borçlular aleyhinde başlatılan ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takipte örnek 6 numaralı icra emri gönderilmesi üzerine borçluların,kredi sözleşmesinde kefil olan bir kısım borçlular yönünden ipotekli takipte borçlu olarak gösterilemeyeceği, takibin ilamlı takip değil ilamsız takip şeklinde açılması gerektiği, hesap kat ihtarına itiraz edildiği ve ipoteğe aykırı olarak faiz ve masraf talep edildiğini belirterek takip ve icra emrinin iptalini talep ettikleri, mahkemece, şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
1-Şikayetçiler K.. Ö.., F.. Ö.., K.. Ö.., M.. Ö..'ın temyiz itirazlarının incelenmesinde;
İİK'nın 149. maddesine göre icra müdürü borçluya ve taşınmaz üçüncü şahıs tarafından rehnedilmiş veya taşınmazın mülkiyeti üçüncü şahsa geçmişse ayrıca bunlara birer icra emri gönderir. Bu maddeye göre kredi sözleşmesi kefillerine icra emri gönderilemez. Alacaklı, kefillere karşı haciz (veya iflas) yolu ile ayrı bir takip yapabilir.
Somut olayda, alacaklı banka tarafından ipotek borçlusu G.. Ö.., asıl kredi borçlusu Ö.-k. İnş.Tic ve San. A.Ş ile kredi sözleşmesinde kefil olarak yer alan K.. Ö.., F.. Ö.., K.. Ö.., M.. Ö.. hakkında birlikte takip yapılmıştır.Yukarıda belirtilen şikayetçiler ise kredi sözleşmesinde müşterek ve müteselsil kefil olarak bulunmakta olup, haklarında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılamaz ve kendilerine icra emri gönderilemez.
O halde, mahkemece takip yolu itibariyle şikayetçiler K.. Ö.., F.. Ö.., K.. Ö.. ile M.. Ö.. yönünden şikayetin kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
2-Şikayetçiler G.. Ö.. ile Ö.-k. İnş. Tic ve San. A.Ş'nin temyiz itirazlarına gelince;
İİK.nun 150/ı maddesine göre; "hesap özetinin noter marifeti ile borçluya gönderildiğine dair noterden tasdikli bir örneği icra müdürlüğüne ibraz edildiği takdirde" borçluya icra emri tebliğ edilir. Bunun için ipotek akit tablosunun kayıtsız ve şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmesi şart değildir.
Bu itibarla aynı maddeye göre krediyi kullanan borçlunun noter marifetiyle 8 gün içinde hesap özetine itiraz ettiği ispat edildiği takdirde, krediyi kullandıran tarafın İİK.nın 68/b maddesi çerçevesinde alacağını diğer belgelerle kanıtlaması zorunludur.
Dosya incelendiğinde, borçluların, hesap katı ihtarının 21-22.02.2014’te tebliğinden itibaren 8 günlük yasal süre içerisinde Kayseri 7. Noterliğinin 007190 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile 26.02.2014 tarihinde itiraz ettikleri anlaşılmaktadır.
Bu durumda mahkemece, alacak miktarının belirlenmesi için yukarıda belirtilen maddeler uyarınca uzman bilirkişi marifetiyle inceleme yaptırılıp oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
SONUÇ :Borçluların temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Bordro ile maaş hesap ekstresinde belirtilen rakamların farklı olması durumunda belirsiz alacak davası açılabilir mi? akrd61 Meslektaşların Soruları 2 22-06-2016 10:47
Cari Hesap Sözleşmesinden Doğan Alacak symara Meslektaşların Soruları 2 02-10-2013 10:39
Bir Örnek İle ''likit Alacak'' Armağan Konyalı Meslektaşların Soruları 6 25-12-2011 22:31
Sigorta Şirketinin belge sunmadan icra takibi yapması - likit alacak - icraya itiraz nihilist Meslektaşların Soruları 12 18-03-2011 18:20
likit alacak - kısmi dava namutenahi Meslektaşların Soruları 24 17-09-2009 21:36


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03944206 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.