Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Meşru Müdafaada Sinir Aşilmiş Midir?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 26-01-2016, 09:45   #1
öznurcınar

 
Varsayılan Meşru Müdafaada Sinir Aşilmiş Midir?

Müvekkille husumet içinde olan kişi akrabalarını toplayarak müvekkili dövme planı hazırlarlar. Olay günü toplaşan kişiler müvekkili dövmeye kalkışırlar ve darp ederler. Müvekkilin bu esnada boğazını sıkan biri müvekkil nefes alamadığını belirttiği esnada eline geçirdiği cismi boğazını sıkan kişiye sallamaya başlar. Cismin bıçak olduğunu anlayan müvekkil boğazını sıkan kişinin bacağından yaralar. 23 aydır tutuklu bulunana müvekkil için ne zaman itiraz etsek itirazımız reddedilir.Ancak burada kanaatimce sınırı aşılmamış bir meşru müdafaa vardır ve hakim bunu gözardı etmektedir.Bununla ilgili Yargıtay Kararları var mı????????
Old 26-01-2016, 16:28   #2
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Sizin de bildiğiniz üzere, meşru müdafaanın kabulü için; gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen bir fiil olmalıdır.
Dosyayı bilmeden ahkam kesmek anlamına gelmemek üzere,somut olayı bu tanımdaki unsurlarla yan yana koyduğunuzda size katılmak mümkündür.
Bununla birlikte, TCK'nın 27/2 maddesi uyarınca "Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez."
Her iki kural ve tutukluluğun 23 ay sürmesi karşısında, acaba "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama"(TCK md. 87) mı söz konusu? diye sormam gerektiğini düşünüyorum.
Kolaylıklar
Old 27-01-2016, 09:27   #3
öznurcınar

 
Varsayılan

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Olayımızda neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç olmamakla yaralanan şahıs kısa bir tedavi süreci sonrasında duruşmalara katılıp, normal yaşantısına devam edebilir hale gelmiştir. Sizin de söylediğiniz gibi TCK md. 27/2 doğtultusunda hakimin hareket etmesi gerekirdi. Sonuçta müvekkilin kendi hayatını kurtarmak için yaptığı bir girişim söz konusuydu. Araştırdığım bir Yargıtay kararında; laf dalaşına giren ve 3 TL para üstü vermeyen yolcunun taksiciye bıçak çekmesi sonucunda yakın mesafede bulunan ve göğsüne ateş eden taksiciye TCK md. 27/2 uyarınca ceza verilmeyeceğine hükmedilmiştir.Bu kararla doktrinde meşru müdafaa sınırları genişlemiş oldu yorumları yapılmıştır. Ancak her nasılsa müvekkil hayatını kurtarma güdüsüyle hareket ederken 23 aydır cezaevindedir.
Adalet bunun neresinde...
Old 27-01-2016, 11:40   #4
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

Şimdi de tutuklama ve devam kararlarının gerekçesini merak ettim.
Old 27-01-2016, 13:42   #5
öznurcınar

 
Varsayılan

"isnad edilen suçun vasfına göre devam eden kuvvetli suç şüphesinin varlığına, tutuklama nedenlerinin dosya içinde yer alan bilgi ve belge ve tutanaklar ile soruşturma aşamasında elde edilen bulgulara göre varlığını sürdürmeine, bu belge bilgi ve tutanak içeriklerine göre tutukluluk halinin devamına..."
Old 27-01-2016, 16:43   #6
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

(Baştan söyleyeyim sizin için değil, ihtiyacı olan makam sahipleri için yazdım)

CMK MADDE 100 - (1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
(2) Aşağıdaki hallerde bir tutuklama nedeni var sayılabilir:
a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.
b) Şüpheli veya sanığın davranışları;
1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma,hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa."
Yukarıdaki "İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez." kuralının sizin olayınızda başlangıçtaki tutuklama kararına olmasa bile tutukluluğun devamı kararlarına engel olduğunu düşünüyorum.
Benzer konuda Anayasa Mahkemesinin birçok ihlal kararı var. Şu an tutukluluk devam ettiğine göre, eğer son itirazın reddi kararı üzerinden 30 gün geçmedi ise hemen, aksi takdirde ilk verilecek devam kararına itiraz da reddedildiğinde bireysel başvuru yapmanızı önereceğim.
Kolaylıklar
Old 27-01-2016, 18:05   #7
öznurcınar

 
Varsayılan

Her defasında itiraz dilekçemizi verelim nasıl olsa reddedilecek diyoruz açıkçası. Son çare olarak Yargıtay Kararları araştırıyoruz konuyla ilgili . Ama son kararları bulup son kez dilekçemizi verdikten sonra reddedilirse tekrardan, önerinize uyacağız. Cevaplarınız için teşekkürler, Kolaylıklar diliyorum...
Old 27-01-2016, 19:19   #8
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Bir hukukçu olarak hicap duysam da yazmak zorundayım ki, hukukun üstünlüğünün özde de geçerli olduğu bir düzende yeni Yargıtay kararları yararlıdır. Ancak (ilettiğiniz koşulları veri kabul etmek koşuluyla) somut olayda tutukluluğun devamı kararı verebilen bir anlayışın Yargıtay kararlarına bakacağını düşünmüyorum.
Çünkü benzer durumları sıklıkla yaşıyorum. Daha dün, sulh ceza hakimliği ve itiraz hakimliği kararlarının gerekçesiz olmasından dolayı bireysel başvuru yapmak zorunda kaldım.
Kolaylıklar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Çek Cezalarinin İnfazinda Üst Sinir Avukat129 Meslektaşların Soruları 1 31-08-2010 10:33
Üst Sinir İpoteĞİ Kaldirilabİlİrmİ ayrıntıcı Meslektaşların Soruları 4 12-11-2009 12:33
sinir küpü Adli Tip Gezi, Tatil ve Eğlence 0 15-12-2008 23:36
Meşru Hamil Olmayanın sonradan meşru hamil haline gelmesi Av. Salim Meslektaşların Soruları 2 25-06-2008 17:52
Sinir Oluyorum!!!! Batu Han Hukuk Sohbetleri 10 01-09-2003 15:54


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04415703 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.