Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2003/1356 Esas, 2003/5025 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
Merciice; fesih tarihinden itibaren takip tarihine kadar birer yıllık devreler halinde kamu bankalarından takip konusu alacak belirtilerek, bir yıllık mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı sorulup, bu bankalardan gelecek cevaba göre takipte istenebilecek faiz oranı ve dolayısıyla faiz miktarı tespit edildikten sonra oluşacak duruma göre bir karar vermek gerekirken, Merciice,Merkez Bankasından gelen ve fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı değil, uygulanabilecek en yüksek faiz oranı (tavan) üzerinden yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda verilen rapora itibar edilerek sonuca gidilmesi isabetsiz olup, eksik incelemeye dayalı Mercii kararının bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
(Karar Tarihi : 11.03.2003)
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının onanmasını mutazammın 25/11/2002 tarih ve 23268-24927 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki borçlu vekilince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Alacaklının takibine dayanarak yaptığı iş mahkemesi ilamında, ilamda belirtilen kıdem tazminatı alacağına, fesih tarihinden itibaren bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faiziyle birlikte tahsiline karar verilmiştir. Borçlu tarafça takipte istenen faiz oranına karşı çıkılmıştır.
Öncelikle belirtelim ki, Dairemizin süregelen içtihatlarında da vurgulandığı üzere, fesih tarihinden takip tarihine kadar, birer senelik devreler halinde, devre tarihlerinin başlangıcında birer yıllık vadeli mevduata uygulanan en yüksek mevduat faizinin tesbiti gereklidir. Ancak, Dairemizin oluşturulan yeni içtihadı doğrultusunda bu hususta yapılması gereken incelemenin aşağıda açıklanacak kurallar doğrultusunda olması zorunlu görülmüştür. Zira, Merkez Bankasınca bildirilen (dosya içinde mevcut 30/09/2002 tarihli yazıdan da anlaşıldığı üzere) en yüksek mevduat faiz oranlarının fiilen uygulanan en yüksek mevduat faizi olmayıp, uygulanabilecek tavan oranı gösterdiği görülmekle bu bilgi, somut olayı Yasanın amaçladığı biçimde çözümlemeye yeterli görülmemiştir.
Merciice; yukarıda açıklandığı gibi fesih tarihinden itibaren takip tarihine kadar birer yıllık devreler halinde kamu bankalarından takip konusu alacak belirtilerek, bir yıllık mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı sorulup, bu bankalardan gelecek cevaba göre takipte istenebilecek faiz oranı ve dolayısıyla faiz miktarı tespit edildikten sonra oluşacak duruma göre bir karar vermek gerekirken, Merciice, Merkez Bankasından gelen ve fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı değil, uygulanabilecek en yüksek faiz oranı (tavan) üzerinden yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda verilen rapora itibar edilerek sonuca gidilmesi isabetsiz olup, eksik incelemeye dayalı Mercii kararının bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
Borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile, Dairemiz 25/11/2002 tarih, 2002/23268-24927 sayılı onama kararının kaldırılarak, 18/07/2002 tarihli Mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K, 366 ve H.U.M.K.birer yıllık devreler halinde kamu bankalarından takip konusu alacak belirtilerek, bir yıllık mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı sorulup, bu bankalardan gelecek cevaba göre takipte istenebilecek faiz oranı ve dolayısıyla faiz miktarı tespit edildikten sonra oluşacak duruma göre bir karar vermek gerekirken, Merciice, Merkez Bankasından gelen ve fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı değil, uygulanabilecek en yüksek faiz oranı (tavan) üzerinden yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda verilen rapora itibar edilerek sonuca gidilmesi isabetsiz olup, eksik incelemeye dayalı Mercii kararının bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile, Dairemiz 25/11/2002 tarih, 2002/23268-24927 sayılı onama kararının kaldırılarak, 18/07/2002 tarihli Mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K., 366 ve H.U.M.K.'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.03.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Üye Notu : Kıdem tazminatına ilişkin faiz hesabı yapılırken; Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin, “11.03.2003” tarih ve “2003/1356 Esas”, “2003/5025 Karar” sayılı kararında açıkça belirtildiği şekilde, KAMU BANKALARINCA, Bir Yıl vadeli mevduata FİİLEN uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanması gerekmektedir.






30.06.1987 tarih, 87/11921 sayılı kararnameye ilişkin T.C. Merkez Bankası Tebliği ve 04.02.2002 tarih, 2002/3707 sayılı kararnameye ilişkin T.C. Merkez Bankası Tebliğinin, Faiz Oranları başlıklı 2. maddesinde;

“Bankalarca resmi mevduat hariç, mevduata ve kredilere uygulanacak azami faiz oranları serbestçe belirlenir.

Bankalar tespit ve ilân ettikleri azami mevduat faiz oranlarını, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na 2 iş günü önceden bildirmek suretiyle değiştirebilirler.” denilmiştir.


Sözü geçen tebliğ uyarınca, Bankalar azami mevduat faiz oranlarını ve oranlardaki değişiklikleri T.C. Merkez Bankası’na bildirmekle yükümlüdürler. Ancak, bankaların T.C. Merkez Bankası’na bildirmekle yükümlü oldukları azami mevduat faiz oranları uygulayabilecekleri tavan faiz oranı olup, FİİLEN bu faiz oranını uygulayacakları anlamına gelmemektedir. Bankalar FİİLEN uygulayacakları faiz oranlarını, kendi Genel Müdürlükleri aracılığıyla şubelerine ayrıca bildirirler. T.C. Merkez Bankası’na bildirilen azami faiz oranları müşterilerine FİİLEN uyguladıkları faiz oranından her zaman daha yüksektir. Ülkemiz ekonomisinde meydana gelebilecek ani değişikliklere ve gelişmelere göre müşterilerine uyguladığı faiz oranında derhal artış yapmak isteyen Bankaların, 2 İş Günü önceden T.C. Merkez Bankası’na bildirimde bulunma yükümlülüğünü azaltmak için, böyle bir yolu tercih etmiş olmaları kuvvetle muhtemeldir.

Kıdem tazminatı bakımından faiz hesabı yapılırken KAMU BANKALARINCA, Bir Yıl vadeli mevduata, FİİLEN uygulanan en yüksek faiz oranını DİKKATE ALINMAYARAK, İNTERNET ORTAMINDAN TEMİN EDİLEN ve BANKALARIN T.C. MERKEZ BANKASI’NA BİLDİRDİKLERİ AZAMİ FAİZ ORANLARINI TEMEL ALARAK HESAPLAMA YAPILMASI hatalı olacaktır.
İlgili Mevzuat Hükmü : İş Kanunu Geçici Madde 6 :Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Mustafa Nehir GÜÇKAYA
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 09-02-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03007889 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.