Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

1163 S.lı Kooperatifler Kanunu MADDE 1 Değişiklik Önerisi

KooperatifK. MADDE 1 Mevcut Metin
(Değişik madde: 21/04/2004 - 5146 S.K. /1.mad) *1* Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir.
KooperatifK. MADDE 1 Önerilen Yeni Metin
Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere kooperatif denir.
Üyemizin Değişiklik Gerekçesi :

5146 sayılı yasa ile yapılan değişiklik genel olarak yerinde olsa da, kooperatifleri bir ortaklık çeşidi olarak tanımlaması olumsuz olmuştur. Her ne kadar TTK gereğince kooperatifler de şirket sayılsa da, diğer şirket tiplerinden "karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet" anlayışları nedeniyle ayrılmaktadırlar. Bu kavramlar, kooperatiflerin sermaye şirketlerindeki karı ön plana çıkaran bir yapıda olmadıklarının en açık kanıtıdır. Bu nedenle diğer şirket tiplerinden kanun olarak ayrılmışlardır. Lakin söz konusu değişiklik sonucu, tekrar sermaye şirketleriyle aynı kategoride tanımlamaya tabi kılınmışlardır.Kar amacı gütmeme, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmaya dayanma, demokratik yönetim, ortakların şirketin sahibi olması gibi yönlerden diğer şirketlerden ayrılan kooperatif yapıların bu farklı yönleri her zaman dikkate alınmalı ve diğer şirketlerden farklı düzenleme ve tanımlamalara konu olmalıdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hakan TUNÇAĞIL
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 04-02-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02181005 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.