Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6762 S.lı Türk Ticaret Kanunu MADDE 708
III- ÖDEME İÇİN İBRAZ:

       1. UMUMİ OLARAK :

       Madde 708 - Bir çek, keşide edildiği yerde ödenecekse on gün; keşide edildiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

       Ödeneceği memleketten başka bir memlekette keşide edilen çek, keşide yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay ve ayrı ayrı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

       Bu bakımdan, bir Avrupa memleketinde çekilip ve Akdeniz'de sahili bulunan bir memlekette ödenecek olan ve bilmukabele Akdeniz'de sahili olan bir memlekette çekilip bir Avrupa memleketinde ödenmesi lazımgelen çekler aynı kıtada keşide edilmiş ve ödenmesi şart kılınmış sayılır.

       Yukarda yazılı müddetler, çekte keşide günü olarak gösterilen tarihten itibaren işler.

TTK. MADDE 708 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: Maddenin son fıkrasında yer alan 'yukarıda yazılı müddetler,çekte keşide günü olarak gösterilen tarihten itibaren başlar'şeklindeki ifade ile TTK 729.maddesindeki 'kanunun bu kısmında gösterilen müddetler hesaplanırken bunların başladığı gün sayılmaz'biçimindeki düzenleme arasında ilk bakışta bir çelişki var gibi gözükmektedir.Doktrinde bir görüş 708.maddenin son fıkrasındaki düzenlemenin çekte ibraz bakımından özel nitelikte olduğunu ve o hükme üstünlük tanımak gerektiğini,aksinin kabulünün hamile ibraz için, hangi amaçla verildiği de belli olmayan, fazladan bir gün verilmesi sonucunu doğuracağını,dolayısıyla ibraz müddetinin keşide tarihinden başlaması gerektiğini kabul eder(Bu görüşte:Teoman Ömer:Çekte İbraz Süresinin Hesaplanmasında Keşide Gününün Önemi,Reha Poroy'a Armağan,1995,s.426-435;Kendigelen Abuzer,Çek Hukuku,3.Bası,s.201;Tekil Müge,Çekte Muhatap Bankanın Hukuki Sorumluluğu,1997,s.57)
Bu görüş uygulama ve doktrinin büyük bölümünde kabul görmemiştir.İbraz süresinin TTK 729.maddesi dikkate alınarak keşide tarihini izleyen günden başlaması gerektiği kabul edilmektedir:Karayalçın,Yaşar,Ticaret Hukuku Dersleri,2.Bası,1964,Ticari Senetler,s.215;Öztan Fırat;Kıymetli Evrak Hukuku,2007,Ders Kitabı,s.279;Poroy Reha/Tekinalp Ünal,Kıymetli Evrak Hukuku Esasları,17.Bası,s.259;Şimşek Edip,Hukukta Ve Cezada Ticari Senetler,s.451;Yarg.10.CD.21.12.1999 gün ve E.14655,K.15797 sayılı ilamı,Yargıtay Kararları Dergisi,2000,sayı:3,s.1787-1788.
Kanımca TTK 729 ile çelişiyor gibi gözüken bu ifade aslında, çekin üzerindeki keşide tarihinden önce veya sonra ibraz edildiği tüm hallerde diğer deyişle çekin fiilen ibraz edildiği(fiili ibraz tarihine) tarihe bakılmaksızın her durumda ibraz müddetinin keşide tarihine göre belirleneceğini vurgulamak için konulmuştur.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Onur ÖMEROĞLU
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 18-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02497602 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.