Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 2. Ceza Dairesi 2007/5066 E.N , 2007/10887 K.N. İçtihat

Üyemizin Özeti
Akıl hastalığı sebebiyle hakkında ceza tertibine yer olmadığına karar verilen sanık hakkında güvenlik tedbirine hükmolunmalıdır.

Bir akıl hastasının haksız fiili sebebiyle katılan-mağdurun manevi tazminat hakkına ceza tertibine yer olmadığı gerekçesiyle halel gelmez.
(Karar Tarihi : 17.07.2007)
Gündüzleyin konut dokunulmazlığını ihlal ve sövme suçlarından sanık M___'nin yapılan yargılaması sonucunda; 5237 sayılı TCK.nun 32/1.maddesi gereğince ceza verilmesine yer olmadığına dair (K___) 3.Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 2.3.2006 tarihli hükmün Yargıtayca incelenmesi katılan vekili tarafından istenmekle ve dosya Yargıtay C.Başsavcılığının 30.03.2007 tarihli tebliğnamesiyle dairemize gelmekle yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü.

Dosya içeriğine göre, sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1-5237 sayılı 32/1.maddesi gereğince hakkında ceza tertibine yer olmadığına karar verilen sanık hakkında aynı madde gereğince güvenlik tedbirlerine hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,

2-5237 sayılı TCK.nun 32/1.maddesi gereğince sanık hakkında ceza tertibine yer olmadığına karar verilmesi karşısında katılanın manevi tazminat talebi yönünden hukuk mahkemesinde dava açmakta serbestine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,

Bozmayı gerektirmiş katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 17.07.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 32 :(1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.

(2) Birinci fıkrada yazılı derecede olmamakla birlikte işlediği fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği azalmış olan kişiye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmibeş yıl, müebbet hapis cezası yerine yirmi yıl hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek ceza, altıda birden fazla olmamak üzere indirilebilir. Mahkûm olunan ceza, süresi aynı olmak koşuluyla, kısmen veya tamamen, akıl hastalarına özgü güvenlik tedbiri olarak da uygulanabilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Raşit TAVUS
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 02-11-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,04015207 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.