Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2003/24804, Karar: 2004/2164 İçtihat

Üyemizin Özeti
Mesai saati dışında, öğle tatilinde satış işleminin gerçekleştirilmesi İİK m.51'deki kurallara aykırı olmadığı gibi, satışın yapılacağı yerin resmi daire olması ve katılımın yeterince sağlanamadığı görüşü de; öğle tatili olması sebebiyle çalışanların, izin almaksızın ihaleye rahatça girebilecekleri de tabii olduğundan; yerinde değildir.
(Karar Tarihi : 09.02.2004)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

İİK m.51, bütün borçlular hakkında gece vakti ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılmayacağı hükmünü getirmiştir. Ancak istinai haller (gece iş görülen yerlerde ve borçlunun mal kaçırması hali) hariç tutulmuştur. Bu nedenledir ki, mesai saati dışında, öğlen tatili aşamasında satış işleminin gerçekleştirilmesi anılan maddedeki kurallara aykırı olmadığı gibi; mercii gerekçesinde yer verildiği üzere, satışın yapılacağı yerin resmi daire olması ve katılımın yeterince sağlanmadığı görüşü de yerinde değildir. Aksine öğlen tatili olması nedeniyle, çalışanların izin almaksızın ihaleye rahatça girebilecekleri de tabiidir. Öte yandan barodaki adresinin değiştiği iddia ve ispat edilemeyen borçlu vekiline 7201 Sayılı Yasanın 35. maddesi koşullarından yapılan satış ilanı tebliği de usulüne uygun olmakla, merciice ihalenin feshi talebinin reddine karar verilmek gerekirken, kabulü doğru değildir.

KARAR : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 09.02.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : İcra ve İflas Kanunu MADDE 51 :(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/24 md.)

Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebligat yapılabileceği gibi muhafaza tedbirleri de alınabilir. Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti dahi haciz yapılması caizdir. Bir borçlu hakkında kanunda gösterilen sebeplerden dolayı icra talik edilmiş veya konkordato için mühlet verilmiş ise, o borçluya karşı takip muamelesi yapılamaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 14-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01532197 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.