Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

T.C YARGITAY 10.C.D 2002/11547 E. 2002/17095 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Kamuya ilişkin haberleşmeyi sağlayan tellere zarar vererek haberleşmeyi kesintiye uğratma söz konusu olmayıp müştekiye ait telefon kablosunun kesilmesi şeklinde gelişen olayda özel kastın gerçekleşmediği TCK. nun 391. maddesinde yazılı suç unsurlarının bulunmadığı eylemin TCK. nun 516/ilk maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde sanığın cezalandırılmasına karar verilmesi yasaya aykırıdır.
(Karar Tarihi : 29.04.2002)
Resmi muharebatı bozmak ve nas-ı ızrar suçundan sanık M____'nın yapılan yargılanması sonunda; Hükümlülüğüne dair K____ Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 28.11.2000 gün ve 2000/354 esas, 2000/429 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının onama isteyen tebliğnamesi ile 25.1.2002 tarihinde daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:

Karar: Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde tartışılan delillere ve dosya içeriğine uygun gerekçeye göre; yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine; ancak:

1- Kamuya ilişkin haberleşmeyi sağlayan tellere zarar vererek haberleşmeyi kesintiye uğratma söz konusu olmayıp müştekiye ait telefon kablosunun kesilmesi şeklinde gelişen olayda özel kastın gerçekleşmediği TCK. nun 391. maddesinde yazılı suç unsurlarının bulunmadığı eylemin TCK. nun 516/ilk maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde sanığın cezalandırılmasına karar verilmesi,

2- Sanığın müştekinin damadı olup olmadığı kayden araştırılarak sonucuna göre ızrar suçundan dolayı hakkında TCK. nun 524/2. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması.

Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün bu sebepten dolayı istem gibi bozulmasına, 29.4.2002 gününde oybirliği ile karar verildi
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 124 :(1) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

(2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Her türlü basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi halinde, ikinci fıkra hükmüne göre cezaya hükmolunur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Bülent AKÇADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 02-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03197289 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.