Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 13.HD. 2006/15482 E.-2007/6287 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Avukat ücret sözleşmesinin "sözleşmede belirtilen günde ücretin ödenmemesi halinde gecikme gününden itibaren aylık %20 faiz uygulanacaktır" maddesinde kararlaştırılan faiz oranının, BK.nun 19 ve 20. maddeleri kapsamında değerlendirilmesinde, bu kararlaştırmanın anılan yasa hükümlerine aykırı bulunduğu sabittir.
(Karar Tarihi : 07.05.2007)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatı tarafından duruşmalı davalı avukatınca duruşmasız olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere, çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vekili avukat H____ G____ gelmiş davacı tarafından gelen olmadığından yokluğunda duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka. güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı avukat olduğunu davalılar vekili olarak açtığı davayı takip ederek sonuçlandırdığını, davalılar ile imzaladığı sözleşmede ücretin dava miktarının %10 kadarının ücret olarak ve peşin ödeneceğinin kararlaştırıldığını, davalının ücreti ödemediği gibi, icra takibine de itiraz edildiğini ileri sürerek, itirazın iptali ile icra inkar tazminatının tahsilini istemiş, 13.6.2006 tarihli ıslah dilekçesi ile de 1.100.000.000 TL vekalet ücreti ve işlemiş faizi toplamı olan 12.500.000.000 TL'nin aylık %20 faizle davalılardan müteselsilen tahsilini istemiştir.

Davalı M____E____, davacının vekil olarak takip ettiği davada hükmedilen miktarın %10'nu vekalet ücreti olarak ödemeye hazır olduğunu, davacının istediği aylık %20 faizin yasaya aykırı olduğunu, asıl alacağın %10'luk kısmı ve buna mahkeme karar tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi dışındaki taleplerin reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece; davacının 27.4.2006 tarihli dilekçe ile faiz başlangıcı olarak sözleşme tarihinin esas alınmaması halinde kararın onama tarihi olan 29.5.2003 tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerektiğini bildirdiği, 29.5.2003 tarihinden dava tarihine kadar aylık %20 faiz oranı üzerinden işlemiş faiz miktarının 5.864.66 YTL olduğu, davacının bu miktarın ve vekalet ücreti olan 1.100 YTL'nin yarısını davalı M____'tan isteyebileceği kabul edilmek suretiyle, A____Y____ hakkında açılmış bir dava olmadığından bu davalı hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davalı M____E____ hakkındaki davanın kısmen kabulü ile 3.482.33 YTL'nin bu davalıdan tahsiline, alacağın 550.00 YTL'lik kısmına dava tarihi olan 19.8.2005 tarihinden itibaren aylık %20 akdi faiz yürütülmesine karar verilmiş, hüküm davacı ile davalı M____E_____ tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm, davalı M____E_____'nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.

2- Davacı ile davalı arasında imzalanan 18.10.2001 tarihli ücret sözleşmesinin 9. maddesinde, sözleşmede belirtilen günde ücretin ödenmemesi halinde gecikme gününden itibaren aylık %20 faiz uygulanacağı öngörülmüştür. BK.nun 19/2 maddesinde, "kanunun kat'i suretle emreylediği hukuki kaidelere veya kanuna muhalefet; ahlaka(adaba)veya umumi iltizama yahut şahsi hükümlere müteallik - haklara mugayir bulunmadıkça, iki tarafın yaptıkları mukaveleler muteberdir" hükmü getirilmiş olup, aynı yasanın 20. maddesinde ise "bir akdin mevzuu gayri mümkün veya gayri muhik yahut ahlaka (adaba) mugayir olursa o akit batıldır. Akdin muhtevi olduğu şartlardan bir kısmının butlanı akdi iptal etmeyip yalnız şart lağvolunur" denilmektedir. Sözleşmedeki aylık %20 faiz oranının BK.nun 19 ve 20. maddeleri kapsamında değerlendirilmesi durumunda bu kararlaştırmanın anılan yasa hükümlerine aykırı bulunduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece davacının alacağı vekalet ücretine sadece yasal faiz uygulanmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.

KARAR : Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; davacının tüm, davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca temyiz olunan hükmün davalı Memduh Ekici yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde taraflara iadesine 500 YTL duruşma avukatlık parasının davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, 7.5.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 19 :Bir akdin mevzuu, kanunun gösterdiği hudut dairesinde, serbestçe tâyin olunabilir.

Kanunun kat'î surette emreylediği hukukî kaidelere veya kanuna muhalefet; ahlâka (âdaba) veya umumi intizama yahut şahsi hükümlere müteallik haklara mugayir bulunmadıkça, iki tarafın yaptıkları mukaveleler muteberdir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 16-07-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01542711 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.