Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası MADDE 19 Türkçeleştirme Önerisi

AnaY. MADDE 19 Mevcut Metin
III. Kişi Hürriyeti ve Güvenliği
Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.
Şekil ve şartları kanunda gösterilen :
Mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi; bir mahkeme kararının veya kanunda öngörülen bir yükümlülüğün gereği olarak ilgilinin yakalanması veya tutuklanması; bir küçüğün gözetim altında ıslahı veya yetkili merci önüne çıkarılması için verilen bir kararın yerine getirilmesi; toplum için tehlike teşkil eden bir akıl hastası, uyuşturucu madde veya alkol tutkunu, bir serseri veya hastalık yayabilecek bir kişinin bir müessesede tedavi, eğitim veya ıslahı için kanunda belirtilen esaslara uygun olarak alınan tedbirin yerine getirilmesi; usulüne aykırı şekilde ülkeye girmek isteyen veya giren, ya da hakkında sınır dışı etme yahut geri verme kararı verilen bir kişinin yakalanması veya tutuklanması; halleri dışında kimse hürriyetinden yoksun bırakılamaz.
Suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunan kişiler, ancak kaçmalarını, delillerin yokedilmesini veya değiştirilmesini önlemek maksadıyla veya bunlar gibi tutuklamayı zorunlu kılan ve kanunda gösterilen diğer hallerde hâkim kararıyla tutuklanabilir. Hâkim kararı olmadan yakalama, ancak suçüstü halinde veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yapılabilir; bunun şartlarını kanun gösterir.
Yakalanan veya tutuklanan kişilere, yakalama veya tutuklama sebepleri ve haklarındaki iddialar herhalde yazılı ve bunun hemen mümkün olmaması halinde sözlü olarak derhal, toplu suçlarda en geç hâkim huzuruna çıkarılıncaya kadar bildirilir.
(Değişik: 3.10.2001-4709/4 md.) Yakalanan veya tutuklanan kişi, tutulma yerine en yakın mahkemeye gönderilmesi için gerekli süre hariç en geç kırksekiz saat ve toplu olarak işlenen suçlarda en çok dört gün içinde hâkim önüne çıkarılır. Kimse, bu süreler geçtikten sonra hâkim kararı olmaksızın hürriyetinden yoksun bırakılamaz. Bu süreler olağanüstü hal, sıkıyönetim ve savaş hallerinde uzatılabilir.
(Değişik: 3.10.2001-4709/4 md.) Kişinin yakalandığı veya tutuklandığı, yakınlarına derhal bildirilir.
Tutuklanan kişilerin, makul süre içinde yargılanmayı ve soruşturma veya kovuşturma sırasında serbest bırakılmayı isteme hakları vardır. Serbest bırakılma ilgilinin yargılama süresince duruşmada hazır bulunmasını veya hükmün yerine getirilmesini sağlamak için bir güvenceye bağlanabilir.
Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir.
(Değişik: 3.10.2001-4709/4 md.) Bu esaslar dışında bir işleme tâbi tutulan kişilerin uğradıkları zarar, tazminat hukukunun genel prensiplerine göre, Devletçe ödenir
AnaY. MADDE 19 Türkçeleştirme Önerisi
III. Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği
Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.
Biçim ve koşulları yasada gösterilen, mahkemelerce verilmiş özgürlüğü kısıtlayıcı cezaların ve güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesi; bir mahkeme kararının ya da yasada öngörülen bir yükümlülüğün gereği olarak ilgilinin yakalanması ya da tutuklanması; bir küçüğün gözetim altında iyileştirilmesi ya da yetkili başvuru yerine çıkarılması için verilen bir kararın yerine getirilmesi; toplum için tehlike oluşturan bir akıl hastası, uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı, bir serseri ya da hastalık yayabilecek bir kişinin bir kuruluşta sağaltımı, eğitimi ya da iyileştirilmesi için yasada belirtilen ilkelere uygun olarak alınan önlemin yerine getirilmesi; yasal düzenlemelere aykırı biçimde ülkeye girmek isteyen ya da giren ya da hakkında sınır dışı etme ya da geri verme kararı verilen bir kişinin yakalanması ya da tutuklanması dışında kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
Suçluluğuna ilişkin güçlü belirti bulunan kişiler, ancak kaçmalarını, kanıtların yok edilmesini ya da değiştirilmesini önlemek amacıyla ya da bunlar gibi tutuklamayı zorunlu kılan ve yasada gösterilen diğer durumlarda yargıç kararıyla tutuklanabilir. Yargıç kararı olmadan yakalama, ancak suçüstü durumunda ya da gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda yapılabilir; bunun koşullarını yasa gösterir.
Yakalanan ya da tutuklanan kişilere, yakalama ya da tutuklama nedenleri ve haklarındaki savlar her durumda yazılı ve bunun hemen olanaklı olmaması durumunda sözlü olarak hemen, toplu suçlarda en geç yargıç karşısına çıkarılıncaya kadar bildirilir.
(Değişik: 03.10.2001-4709 s.y./4.m.) Yakalanan ya da tutuklanan kişi, tutulma yerine en yakın mahkemeye gönderilmesi için gerekli süre dışında en geç kırk sekiz saat ve toplu olarak işlenen suçlarda en çok dört gün içinde yargıç önüne çıkarılır. Hiç kimse, bu süreler geçtikten sonra yargıç kararı olmaksızın özgürlüğünden yoksun bırakılamaz. Bu süreler, olağanüstü durum, sıkıyönetim ve savaş durumlarında uzatılabilir.
(Değişik: 03.10.2001-4709 s.y./4.m.) Kişinin yakalandığı ya da tutuklandığı, yakınlarına hemen bildirilir.
Tutuklanan kişiler, uygun süre içinde yargılanmayı ve soruşturma ya da kovuşturma sırasında özgür bırakılmayı isteme hakkına iyedir. Özgür bırakılma ilgilinin yargılama süresince duruşmada hazır bulunmasını ya da hükmün yerine getirilmesini sağlamak için bir güvenceye bağlanabilir.
Her ne nedenle olursa olsun özgürlüğü kısıtlanan kişi, kısa sürede durumuna ilişkin karar verilmesini ve bu kısıtlamanın yasaya aykırılığı durumunda hemen özgür bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargısal başvuru yerine başvurma hakkına iyedir.
(Değişik: 03.10.2001-4709 s.y./4.m.) Bunların dışında bir işleme bağlı tutulan kişilerin uğradıkları dokunca, ödence hukukunun genel ilkelerine göre devletçe ödenir.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 05-06-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,04332089 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.