Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

1136 S.lı Avukatlık Kanunu MADDE 43
Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. (Ek cümleler : 6460 - K.T: 17.4.2013-R.G.T: 30.04.2013 / m.3) "23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz." Büronun niteliklerini barolar belirtir.

Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 - 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.

Bürosunu veya konutunu değiştiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadır.


(değişik 5.4.2023 7445 S.lı Kanun) Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için kredi ve finans kuruluşları ile kredi veren kamu kurum ve kuruluşlarınca uygun şartlarda finansman desteği sağlanır. Desteğin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir.

Avukat bürolarının nitelikleri

Üyemizin Notu: "Büronun niteliklerini barolar belirtir".

Avukat bürolarının niteliklerini belirtmek Baro Genel Kurulu’nun görevleri arasındadır (m.81/8).

Baro Genel Kurulu'nun görevi ...

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne göre:
Büro; mesleki faaliyetlere elverişli ve mesleğin saygınlığına yaraşır nitelikte olmalıdır(m.4).

İstanbul Barosu’nun 1966 tarihli İç Yönetmelik hükümlerine göre:
“Avukatın bürosu: İş sahiplerini kabul edebileceği ve müstakil büro olarak kullanılmağa elverişli ve meslek şeref ve vakarına uygun bir mahalde olması gerekir. Evinin müstakil bir büro olarak kullanılmağa elverişli bir mahallinde de olabilir.Kapusu bir ticarethaneye veya garaja veya benzeri yerlerle meslek şeref ve vekarına uygun düşmiyecek bir mahalle açılan odalar Büro olarak kullanılamaz “(m.34).

“Büro en az iki odalı olacaktır. Ancak iki oda edinilemediği takdirde avukatın bir iş sahibi ile konuşmasının başkası tarafından işitilmemesini sağlayacak tedbirlerin alınmış olması gerekir.” (m.35).

“Büro meslek ciddiyetine uygun olarak döşenir ve mesleğin yürütülmesi için gerekli kitap ve dergiler bulundurulur.
Büro eşyası avukatın kendi malı olmalıdır. Avukat bu eşyayı bürosunda bulundurduğu müddetçe kimseye devir, temlik, terhin ve bunlar hakkında istihkak iddialarını kabul edemez.”(m.36).

İstanbul Barosu’nun 03.12.1987 tarihli Yönetim Kurulunda kabul edilmiş olan İç Yönetmelikte de aşağıdaki hükme yer verilmiştir:
“…Büro avukatın konutunda ancak, avukatlık uğraşına özgülenmiş bir bölümde olabilir. Büro mesleğin onuruna,vakarına,bağımsızlığına uygun bir yerde seçilmelidir. Büro mesleğin onurla yapılabilmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır (m.26).

Baro Genel Kurulu'nun görevi ...
Büroların durumu...


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hulusi METİN
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 12-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02160811 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.