Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 63 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. Geçici Madde 63 Mevcut Metin
(Ek madde: 09/04/2003 - 4842 S.K./17. md.)

       1. İşlenmiş altın ticareti ve imalatı ile iştigal eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) 4811 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine istinaden bildirimde bulunmayanların 31/12/2002 tarihi itibariyle defter kayıtlarında yer alan altın maliyet bedelleri, İstanbul Altın Borsasının aynı tarihteki (aynı tarihte işlem görmemesi halinde bu tarihten önceki son işlem günündeki) has altın kapanış fiyatından düşük olamaz. Maliyet bedelinin bu fiyattan düşük olması halinde aradaki fark altın satış karı addolunur ve 2002 yılı kazancına eklenerek bu Kanunun yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar beyan edilir ve tahakkuk eden vergi aynı sürede ödenir.

       2. Kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticareti faaliyetinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) işletmelerinde mevcut olup kayıtlarında yer almayan kıymetli maden (altın, platin ve gümüş) ve kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi ) ile bunlardan mamul ziynet eşyasını 4811 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında belirtilen şekilde bildirmeleri halinde aynı Kanunun 13 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre vergi öderler.
GelirVK. Geçici Madde 63 Türkçeleştirme Önerisi
(Ek madde: 09.04.2003-4842 s.y./17.m.)
1. İşlenmiş altın tecimi ve üretimi ile uğraşan gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinden (yalın, kolektif ve yalın komandit ortaklıklar içinde) 4811 sayılı yasanın 13. maddesine dayanarak bildirimde bulunmayanların 31.12.2002 gününde defter kayıtlarında yer alan altın alım tutarları, İstanbul Altın Borsasının aynı gündeki (aynı günde işlem görmemesi durumunda bu günden önceki son işlem günündeki) has altın kapanış ederinden düşük olamaz. Alım tutarının bu ederden düşük olması durumunda aradaki fark, altın satış kazancı sayılır ve 2002 yılı kazancına eklenerek bu yasanın yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar açıklanır ve gerçekleşen vergi aynı sürede ödenir.

2. Değerli maden ve takı üretimi ve tecimi etkinliğinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri (yalın, kolektif ve yalın komandit ortaklıklar içinde) işletmelerinde var olup kayıtlarında yer almayan değerli maden (altın, platin ve gümüş) ve değerli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi) ile bunlardan üretilen takıları 4811 sayılı yasanın 11. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen biçimde bildirmeleri durumunda aynı yasanın 13. maddesinin ikinci fıkrasına göre vergi öder.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 10-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02666998 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.