Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

18.HD 2004/496 E, 2004/1628 K İçtihat

Üyemizin Özeti
-KAT MALİKLERİ KURULU KARARI
-ORTAK YERİN KULLANIMI
Davacının terasta bulunan ortak yerde oda yapmasına ilişkin Kat Malikleri Kurulu izninin, ortak yerin davacının bağımsız bölümüne eklenti olarak tapuya tescil ettirebileceği anlamını taşımaz.
(Karar Tarihi : 4.3.2004)
DAVA: Dava dilekçesinde kat malikleri kurulunca verilen izne dayanılarak yaptırılan eklentilerin tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR: Davacı vekili dava dilekçesinde kat malikleri kurulunca alınan karar uyarınca bağımsız bölümüne ortak yerden eklediği odanın müvekkili adına tapuya tesciline, olmadığı takdirde bu karara güvenilerek yapılan değişiklik için harcanan giderlerin diğer kat maliklerinden tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece yerinde yapılan inceleme sonucu bilirkişi tarafından düzenlenen rapora dayanılarak davacının ortak yerden bağımsız bölümüne ilave ettiği kısmın eklenti olarak tesciline karar verilmiştir.

Dosyada toplanan belge ve bilgilerden, özellikle kat malikleri kurulu kararı ile bilirkişi raporu içeriğinden; davacının ana taşınmazın teras katında bulunan bağımsız bölümüne ortak yer olan bu terastan bir kısmına oda yapılmasına karar verildiği davacının da bu karara dayanarak terasın belli bir bölümünü bağımsız bölümüne kattığı anlaşılmaktadır. Saptanan bu duruma göre davacının Kat Mülkiyeti Yasasının 44. maddesinde öngörülen biçimde yeni bir bağımsız bölüm oluşturmadığı ve kat maliklerinin de böyle bir amaçla muvafakat vermedikleri salt olarak terasın bir kısmının davacının mevcut olan bağımsız bölümüne katılması yolunda rıza gösterildiği cihetle böyle bir değişikliğin bağımsız bölüm olarak tapuya tescilinin söz konusu olamayacağı açıktır. Kat maliklerince alınan kararda davacının terasa bir oda yapmasına ve bu şekilde kullanılmasına izin verilmesi bu ortak yerin davacı adına tesciline de muvafakat verildiği anlamına gelmeyeceği gibi böyle bir kullanım onaylı mimari projesinde teras olan bu yerin ortak yer olma niteliğini de ortadan kaldırmaz. Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesi hükmüne göre kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumakla yükümlü oldukları da gözetilerek projesinde ortak yer olan terasa yapılan inşaatın davacının bağımsız bölümünün eklentisi olarak tapuya tescili yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

Bu İtibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 4.3.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Kat Mülkiyeti Kanunu MADDE 44 :Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için:

       a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi;

       b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi;

       c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması;

       Şarttır.

       Bu nitelikteki ilave ve genişletmelere muvafakat etmekle beraber kendisi katılmak istemiyen kat maliklerinin arsa paylarından, bu ilaveler sebebiyle azalan kısmın, ilaveyi yaptıranların bağımsız bölümlerine tahsisini kabul ettikleri, resmi senette belirtilir.

       Bu takdirde, yeni bağımsız bölümün yapılmasına katılmıyan kat maliklerinin arsa paylarından yeni tahsis sebebiyle azalan kısmın bedeli kendilerine ödenmek şartiyle, yeni yapılan bağımsız bölüm, kat irtifakı kurulmasına dair olan eski resmi senet gereğince kat mülkiyetine çevrilerek onu yaptıranın mülkü veya yaptıranların ortak mülkü olur ve kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına yeni malik veya malikler adına tescil edilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Yıldırım ACAR
Site Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 09-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02850389 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.