Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. HD. 2004/16203E. 2005/1870K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Babalık davası, soybağına ilişkin bir davadır. Bu davada, soybağı ilişkisinin, hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak derecede, hakim tarafından ortaya çıkarılması gerekir. Hakim maddi olguları re'sen araştıracak, soybağının ortaya çıkarılması için gerekli görülen tüm tıbbi ve biyolojik testlerin yaptırılmasına karar verecektir. Gerekli tüm araştırmalar yapılıp tamamlandıktan sonra, iddia ve savunma delillerini değerlendirip serbestçe takdir edecektir. Bu süreç tamamlanmadan eksik inceleme ile hüküm kurulması bozma sebebi sayılmıştır.
(Karar Tarihi : 14.02.2005)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Babalık davası, soybağı ilişkisinin kuşkuya yer bırakmayacak nispette açığa çıkarılması halinde kabul edilebilir. Hakim maddi olguları re'sen araştırır. (TMK. md. 284) Bu konuda tekniğin tüm imkanlarından yararlanılmalıdır. Bu cümleden olarak Türk Medeni Kanunu'nun 284. maddesi uyarınca her türlü tıbbi ve biyolojik benzerlik testleri yapılmalı, baba olduğu iddia olunan kişinin %99,73 oranından daha az bir ihtimalle baba olabileceği belirlenmiş ise, DNA tiplemesi yapılması imkanı araştırılmalı, davalının baba olamayacağı ihtimali tamamen kaldırılıp delillerin hep birlikte serbestçe takdiri yoluna gidilmelidir.

Türk Medeni Kanunu'nun, 284/2. maddesinde yer alan ihtar yapılıp; ana, çocuk ve davalı ile, gerektiğinde ilgili üçüncü kişi, bilirkişi olarak seçilen kuruma birlikte sevk edilip iddia ve savunma araştırılmadan hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

KARAR : Davalının temyiz itirazlarının bu sebeplerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 284 :Soybağına ilişkin davalarda, aşağıdaki kurallar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanır:

1. Hakim maddi olguları resen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder.

2. Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hakim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Neslihan MEMİŞOĞLU
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 05-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03333998 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.