Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ 2002/13470 E. 2003/1306 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Mobilyanın garanti süresi ve tüketicinin seçimlik hakkı konusunda Yargıtay kararı.
(Karar Tarihi : 2003)
T.C.
YARGITAY
13.HUKUK DAİRESİ
BAŞKANLIĞI
Sayı :
Esas Karar
2002/13470 2003/1306


Y A R G I T A Y İ L A M I


MAHKEMESİ : İ Tüketici Mahkemesi
TARİHİ : 26.9.2002
NO : 220-949
DAVACI : Kevser
DAVALI : Cemil
Taraflar arasındaki ayıplı mal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR
Davacı, davalıdan koltuk takımı aldığını, tabanının yere yapıştığını, davalının takoz koyarak güçlendirdiğini, malın değiştirilmediğini ileri sürerek, malın iadesine sözleşmenin feshine, senetlerin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, ayıp ihbarının süresinde yapılmadığı, tercihin tamirden yana kullanıldığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
4077 Sayılı Kanunun 13/son maddesi gereğince, garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunan malların belirlenmesine ilişkin TRKGM95/105-106 tebliğ, sanayi malını "bir maddenin veya bütünü oluşturan parçaların fiziksel veya kimyasal özelliğini, makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle imal edilen nihai mal" olarak tanımlanmış, buna bağlı garanti belgesi istenecek ürünler listesinin 25. maddesinde her türlü metal, ahşap, PVC ve benzeri malzemeli mobilyayı sanayi malı saymıştır.
İmalatçı veya ithalatçı tarafından kurulmak zorunda olan servis istasyonuna ilişkin listenin 17. maddesi, her türlü ahşap ve metal mobilyanın kullanım ömrünün 10 yıl olduğu, satış sonrası hizmetlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından verileceği açıklanmıştır. Taraflar arasında uyuşmazlığa konu teşkil eden koltuk takımı, yukarıda açıklanan bulgulara göre sanayi mallarındandır. Bu itibarla yasanın 13. maddesi gereğince, imalatçı olan davalının ürettiği sanayi malları için, garanti belgesi düzenlemek zorunda olduğu ve garanti süresinin malın teslim tarihinden itibaren asgari bir yıl olduğu yasanın 13. maddesi hükmü gereğidir.
Somut olayda davacı, davalıdan 25.6.2000 tarihinde davaya konu mobilyaya satın almış ve garanti süresi içerisinde mobilyada arızanın meydana geldiği, dosya içerisindeki belgelerden anlaşılmaktadır.
Yerel mahkeme 4077 Sayılı Kanunun 4. maddesi hükümlerini esas almak suretiyle, davanın reddine karar vermiştir. Oysa dava garanti süresi içerisinde açıldığına göre anılan yasanın 13. maddesi ve bu maddeye göre, çıkartılan tebliğ hükümlerinin yasanın 4. maddesinden önce uygulanması gerekir. Mahkemece bu yolda hiçbir araştırma ve inceleme yapılmamıştır. 4077 Sayılı Kanunun ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin korunmasını amaçladığına göre bu hükümlerin buyurucu hükümler olması nedeniyle, kendiliğinden gözetilmesi ve az yukarıda açıklanan araştırmanın bu yasa maddesine göre de yapılması gerekir.
Mahkemece değinilen bu yönler gözetilerek araştırma ve inceleme yapılması ve hasıl olacak sonuca uygun karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 6.2.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : (ESKİ)Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun MADDE 13 :(Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./20. md.)

       İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları, Bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.

       Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.

       Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4 üncü maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.

       Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar, iki ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.

       Bakanlık, hangi sanayi mallarının garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bu malların arızalarının tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilanla görevlidir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Stj.Av.Oğuzhan ER
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 18-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02308512 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.