Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 67 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 67 Mevcut Metin
SERBEST MESLEK KAZANCININ TESBİTİ
Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısiyle yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.

       Müşteri veya müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir.

       (Ek fıkra: 24/12/1980 - 2361/46 md.) Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde Vergi Usul Kanununun 328 inci Maddesine göre hesaplanan müspet fark kazanca eklenir.

       Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz.

       (Değişik fıkra: 19/02/1963 - 202/32 md.) Serbest meslek erbabı, mesleki kazançlarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tuttukları "Serbest meslek kazanç defteri" ne istinaden tesbit ederler. (...)

       65 inci Maddenin son fıkrasında yazılı şirketler de mesleki kazançlarını "Serbest meslek kazanç defteri" üzerinden tesbit ederler. Bu şirketlerin bilanço esasına göre tuttukları defterler serbest meslek kazancı defteri yerine geçer.

       Serbest meslek erbabı için:

       1 - Ittıla hasıl etmeleri kaydiyle, namlarına, kamu müessesesine, icra dairesine, bankaya, notere veya postaya para yatırılması;

       2 - Serbest meslek kazancı olarak doğan alacağın başka bir şahsa temliki (Temlikin ivazlı olup olmadığına bakılmaz. İvazlı temliklerde ivazın tahsil şartı aranmaz.) veya müşterisine olan borcu ile takası;

       Tahsil hükmündedir.

       Yabancı parasiyle yapılan ödemeler, ödeme gününün borsa rayici ile borsada, rayici yoksa Maliye Bakanlığınca tesbit edilecek kur üzerinden Türk parasına çevrilir.

       (Ek fıkra: 19/02/1963 - 202/32 md.) Biletle girilen yerlerde faaliyette bulunan dar mükellefiyete tabi serbest meslek erbabı diledikleri takdirde, bilet bedelleri tutarından, bu bedellere dahil resimler düşüldükten sonra kalan miktarın yarısı safi kazanç sayılmak suretiyle vergilendirilirler.
GelirVK. MADDE 67 Türkçeleştirme Önerisi
BAĞIMSIZ ÇALIŞMA KAZANCININ BELİRLENMESİ
Bağımsız çalışma kazancı, bir hesap dönemi içinde bağımsız çalışma etkinliği karşılığı olarak toplanan para ve varlıklar ve diğer yollarla sağlanan ve paraya çevrilebilen yararlardan, bu etkinlik dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.

Bağımsız çalışanın müşterisinden ya da vekilliğini yaptığı kişiden bağımsız çalışma etkinliği ile ilgili olmak üzere para ve varlık biçiminde aldığı gider karşılıkları, kazanca eklenir.

(Ek fıkra: 24.12.1980-2361 s.y./46.m.) Yıpranan ekonomik değerlerin elden çıkarılması durumunda, Vergi Yöntem Yasasının 328. maddesine göre hesaplanan olumlu fark, kazanca eklenir.

Vergi, resim, işlem vergisi, yerinde inceleme, tanıklık, bilirkişilik ve uzmanlık gibi konulara harcanmak üzere müşteriden ya da vekilliği üstlenilen kişiden alınan ve tümüyle bu konular için harcanan para ve varlıklar, kazanç sayılmaz.

(Değişik fıkra: 19.02.1963-202 s.y./32.m.) Bağımsız çalışanlar, bağımsız çalışma kazancını Vergi Yöntem Yasasına göre tuttukları "Bağımsız Çalışma Kazanç Defteri"ne dayanarak belirler.

65. maddenin son fıkrasında yazılı ortaklıklar da bağımsız çalışma kazançlarını "Bağımsız Çalışma Kazanç Defteri" üzerinden belirler. Bu ortaklıkların dönemsonu kaynak çizelgesi temeline göre tuttukları defterler, bağımsız çalışma kazancı defteri yerine geçer.

Bağımsız çalışanlar için;

1- Öğrenmeleri koşuluyla adlarına, kamu kurumuna, icra kuruluşuna, bankaya, notere ya da postaya para yatırılması;

2- Bağımsız çalışma kazancı olarak doğan alacağın başka bir kişiye geçirilmesi (Geçirmenin bir eder karşılığında olup olmadığına bakılmaz. Eder karşılığı geçirmelerde ederin alınması koşulu aranmaz.) ya da müşterisine olan borcu ile sayışması para toplama sayılır.

Yabancı parayla yapılan ödemeler, ödeme gününün borsa piyasa ederi ile borsada, piyasa değeri yoksa Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek değer üzerinden Türk parasına çevrilir.

(Ek fıkra: 19.02.1963-202 s.y./32.m.) Biletle girilen yerlerde etkinlikte bulunan dar yükümlü bağımsız çalışanlar, dilediklerinde bilet ederleri tutarından, bu ederler içindeki resim düşüldükten sonra kalan tutarın yarısı çıplak kazanç sayılarak vergilendirilir.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 12-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01579905 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.