Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 7 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. MADDE 7 Mevcut Metin
KAZANÇ VEYA İRADIN TÜRKİYE’DE ELDE EDİLMESİ
Dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın Türkiye'de elde edildiği aşağıdaki şartlara göre tayin olunur:
1. Ticari kazançlarda; kazanç sahibinin Türkiye'de işyerinin olması veya daimi temsilci bulundurması ve kazancın bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyle sağlanması (Bu şartları haiz olsalar dahi iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlardan, ihraç edilmek üzere Türkiye'de satın aldıkları veya imal ettikleri malları Türkiye'de satmaksızın yabancı memleketlere gönderenlerin bu işlerden doğan kazançları Türkiye'de elde edilmiş sayılmaz.

Türkiye'de satmaktan maksat, alıcı veya satıcının veya her ikisinin Türkiye'de olması veya satış aktinin Türkiye'de yapılmış olmasıdır. İş merkezinden maksat ise, iş bakımından muamelelerin bilfiil toplandığı ve idare edildiği merkezdir.

2. Zirai kazançlarda: Zirai faaliyetlerin Türkiye'de icra edilmesi;

3. Ücretlerde:

a) Hizmetin Türkiye'de ifa edilmiş veya edilmekte olması veya Türkiye'de değerlendirilmesi;

b) Türkiye'de kain müesseselerin idare meclisi başkan ve üyelerine, denetçilerine tasfiye memurlarına ait huzur hakkı, aidat, ikramiye ve benzerlerinin Türkiye'de değerlendirilmesi;

4. Serbest meslek kazançlarında: Serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye'de icra edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi;

5. Gayrimenkul sermaye iratlarında: Gayrimenkulün Türkiye'de bulunması ve bu mahiyetteki mal ve hakların Türkiye'de kullanılması veya Türkiye'de değerlendirilmesi;

6. Menkul sermaye iratlarında: Sermayenin Türkiye'de yatırılmış olması;

7. Diğer kazanç ve iratlarda:(*)

Bu kazanç veya iratları doğuran işin veya muamelenin Türkiye'de ifa edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi;

Bu maddenin 3'üncü, 4'üncü, 5'inci ve 7'inci bentlerinde sözü edilen değerlendirmeden maksat, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya kârından ayrılmasıdır.
GelirVK. MADDE 7 Türkçeleştirme Önerisi
KAZANÇ YA DA GELİRİN TÜRKİYE'DE ELDE EDİLMESİ
Dar yükümlü kimseler bakımından hangi kazanç ve gelirin Türkiye'de elde edildiği, aşağıdaki koşullara göre belirlenir:
1.Tecimsel kazançlarda: Kazanç sahibinin Türkiye'de işyerinin olması ya da sürekli temsilci bulundurması ve kazancın bu yerlerde ya da bu temsilciler aracılığıyla elde edilmesi.(Bu koşulları taşısalar bile iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlardan, dışsatımlamak üzere Türkiye'de satın aldıkları ya da ürettikleri malları Türkiye'de satmaksızın yabancı ülkelere gönderenlerin bu işlerden doğan kazançları, Türkiye'de elde edilmiş sayılmaz.)
Türkiye'de satmaktan amaçlanan, alıcı ya da satıcının ya da her ikisinin Türkiye'de olması ya da satım sözleşmesinin Türkiye'de yapılmış olmasıdır. İş merkezinden amaçlanan ise işle ilgili işlemlerin eylemli olarak toplandığı ve yönetildiği merkezdir.

2.Tarımsal kazançlarda: Tarımsal etkinliklerin Türkiye'de yürütülmesi.

3.Ücretlerde:
a)İşin Türkiye'de yerine getirilmiş ya da yerine getirilmekte olması ya da Türkiye'de değerlendirilmesi,
b)Türkiye'de bulunan kuruluşların yönetim kurulu başkan ve üyelerine, denetçilerine, tasfiye görevlilerine ödenen paranın, ödentinin, aylık dışı para ve benzerlerinin Türkiye'de değerlendirilmesi,

4.Bağımsız çalışma kazançlarında: Bağımsız çalışma etkinliklerinin Türkiye'de yürütülmesi ya da Türkiye'de değerlendirilmesi,

5.Taşınmaz anamal gelirlerinde: Taşınmazın Türkiye'de bulunması ve bu nitelikteki mal ve hakların Türkiye'de kullanılması ya da Türkiye'de değerlendirilmesi,

6.Taşınır anamal gelirlerinde: Anamalın Türkiye'de yatırılmış olması,

7. Diğer kazanç ve gelirlerde: Bu kazanç ya da gelirleri doğuran işin ya da işlemin Türkiye'de yerine getirilmesi ya da Türkiye'de değerlendirilmesi.

Bu maddenin üçüncü, dördüncü, beşinci, yedinci bentlerinde söz edilen değerlendirmeden amaçlanan, ödemenin Türkiye'de yapılması ya da ödeme yabancı ülkede yapılmışsa Türkiye'de ödeyenin ya da adına ve yararına ödeme yapılanın hesaplarına ulaştırılması ya da kazancından ayrılmasıdır.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 12-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01994109 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.